Hietasaaren Veljeskoti
Kauniilla paikalla meren läheisyydessä sijaitseva 1858 rakennettu huvila, Hietasaaren Veljeskoti, tarjoaa luonnonläheiset juhlatilat perhejuhlille ja muille tilaisuuksille.
Juhlatilat sijaitsevat Nallikarin läheisyydessä, jonne on Oulun keskustasta matkaa vain muutama kilometri. Hietasaaren Veljeskoti on käytettävissä juhliin ja tilaisuuksiin toukokuun puolesta välistä lokakuun puoleen väliin.
Päärakennus
Päärakennuksessa on tilaa noin 70 hengelle, ruokasalissa on istumapaikkoja 35 . Yöpymistä varten päärakennuksessa on 18 vuodepaikkaa. Rakennuksessa on pyörätuoliramppi ja 3 wc-tilaa.
Keittiön varustelu
Astiasto 60 hengelle, sähköliesi, jääkaappi, pakastin, kahvinkeitin, astianpesukone, mikroaaltouuni
Muut rakennukset ja mahdollisuudet
Sauna
Kiuas ja pesuvesi puulämmitteisiä
Grillikatos
Piha-alueella kaksi alkuperäisessä kunnossa olevaa majoitusrakennusta
Majoitusrakennus 1
6 vuodepaikkaa
Majoitusrakennus 2
2 vuodepaikkaa
Piha-alue
Veljeskodissa on laaja piha-alue oleiluun ja pelailuun. Pihalla on 20 puutarhatuolia ja pöydät.
Hietasaaren tarina
Raatimies, huutokauppakamarin pitäjä, ravintoloitsija ja kellarimestari Carl Wilhelm Westerlund rakennutti Oulun kaupungilta vuokraamalleen tontille kesähuvilan vuonna 1858. Kuolemansa jälkeen vuonna 1879 omistus siirtyi hänen tyttärensä Ida Maria Westerlundin miehelle Isak Åströmille, jonka suku tunnetaan varsinkin vanhempien veljiensä kautta, nahkatehtailijoiden Karl Robert ja Hemming Åströmin.
1900-luvun alkuvuosina tyhjillään oleva huvila vuokrattiin muutaman vuoden ajaksi venäläisille varusväen ortodoksiseksi kirkoksi. Koska omistajana oli tuolloin Isak Åström, alettiin kesäkotia kutsua nimellä ”Iisakin Kirkko”.
Vuosien 1939–1944 välisenä aikana huvila toimi sotasairaaloiden invalidien virkistys- ja lepokotina. Oulun seudun Sotainvalidit ry:n alaosasto vuokrasi tilat käyttöönsä Veljeskodiksi 1.6.1944–31.5.1949 väliseksi ajaksi, minkä jälkeen osastolla oli paikan etuosto-oikeus.
6.6.1950 Oulun seudun Sotainvalidit ry:n alaosasto osti Veljeskodin rakennukset itselleen Jarl Åtrömiltä. Vuonna 2001 Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osasto ry möi rakennukset Oulun Diakonissalaitokselle.
Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osasto ry:n omistuksesta lähtien rakennukset on haluttu pitää mahdollisimman lähellä alkuperäistä asuaan, varsinkin päärakennusta.
Nykyinen rakennusten kalustus on peräisin lahjoittajilta eri vuosikymmenien ajalta. Nekin kertovat omalla tavallaan niin kesäkodin kuin Suomenkin historiasta.
Päärakennusta on vuosien saatossa korjailtu usein ja muutettu jonkin verran. Esimerkiksi nykyinen ruokasali rakennettiin vuosien 1964 ja 1965 aikana. Nykyisen asunsa se sai 1984, jolloin rakennettiin WC-tilat ja pyörätuoliramppi.