ODL
ODL Starttipajat

Starttipajalla toimitaan työllistymis- ja kouluttautumispolkusi löytämiseksi tai elämänhallintasi vahvistamiseksi. Palvelu on tarkoitettu asiakkaille, joilla on oikeus kuntouttavaan työtoimintaan.

Kuntouttavasta työtoiminnasta eväitä elämään

ODL Starttipajatoiminnassa voit harjoitella erilaisia taitoja elämänhallinnan tai oman työllistymis- tai kouluttautumispolkusi löytämiseksi. Palvelu on tarkoitettu asiakkaille, joilla on oikeus kuntouttavaan työtoimintaan.

Starttipajoja on erilaisia ja niissä voi toiminnan kautta opetella ja harjoitella monenlaisia taitoja. ODL:n pajakokonaisuudessa on yhteensä kuusi eri toimialalle ja erilaisiin työtehtäviin suuntautunutta työpajaa. Vaihtoehtoina ovat keittiö- ja käsityöpajat, kahvila, puutyöverstas sekä tietokone- ja hoivapajat.

Startissa voi kokeilla erilaisia työtehtäviä, vahvistaa omaa hyvinvointia sekä kehittää työtaitoja ja opiskeluvalmiuksia. Tunnistamme myös osaamista, jota Startissa kertyy sekä teemme sitä yhdessä näkyväksi. Käytössämme on PAIKKO-osaamistodistus.

Startin arkeen kuuluu lisäksi muuta yhteistä tekemistä, kuten liikuntaa, retkiä ja monimuotoista ryhmätoimintaa.

Starttipajoille hakeudutaan yhteistyökumppanina toimivan Pohteen (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen) lähettämänä. Palveluun osallistumiseksi tarvitaan päätös kuntouttavasta työtoiminnasta. Pajapaikkojen tiedustelut ja ODL:n pajoille ohjautuminen tapahtuu Startin omien sosiaaliohjaajien kautta.

Työtoimintaa sinulla voi olla 1–4 päivänä viikossa pääsääntöisesti 4 tuntia päivässä. Sopimuksen pituus alkaa yleensä kolmen kuukauden jaksosta. Toiminta suunnitellaan omien voimavarojesi, toiveidesi ja osaamisesi mukaan yhteistyössä oman sosiaaliohjaajasi tai sosiaalityöntekijäsi kanssa.

Pääset myös suunnittelemaan tekemistä yhdessä muiden ryhmäläisten ja ohjaajasi kanssa. Starttipajoilla saat myös yksilöohjausta oman elämäntilanteesi jäsentämiseksi, opintopolkusi etsimiseksi tai työllistymissuunnitelmiesi edistämiseksi.

Startin työtoimintapisteet

Työtoimintaan ja työtehtäviin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä suoraan työpajoille. Asiakasohjaukseen ja paikkatiedusteluihin liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä Startin omaan sosiaaliohjaajaan.

Kahvila

Startin oma tunnelmallinen ja lämpöinen pieni kahvila, ODL Solmu (entinen Helmi), löytyy Isokatu 47:n alakerrasta. Kahvila toimii kohtaamispaikkana erilaisille tilaisuuksille ja tapahtumille.

Työtoiminnassa kahvilassa pääset kokeilemaan kahvilatuotteiden valmistusta, esillepanoa ja hinnoittelua, rahaliikenteen hoitamista, asiakaspalvelua, markkinointia ja muita kahvilan toimistotöitä.

Yhteystiedot: Kahvila Solmu, puh. 050 312 5710, Isokatu 47, 1krs

Keittiö

Valmistamme monipuolisesti erilaisia yhdessä suunnittelemiamme ruokia. Lisäksi leivomme päivittäin. Huolehdimme myös valmistukseen kuuluvien tilojen sekä työvälineiden puhtaanapidosta.

Keittiön toimintaan kuuluu myös esimerkiksi ruokakaupoissa asioiminen ja eri ruokakulttuureihin tutustuminen, elintarvikehygieniasta sekä turvallisista työskentelytavoista huolehtiminen, erilaisiin elintarvikkeisiin ja niiden valmistustapoihin tutustuminen. 

Yhteystiedot: Keittiö, puh. 050 312 5691, Isokatu 47, 3krs

Kädentaidot

Kädentaidoissa tehdään erilaisia sisustus- ja ompelu- ja askartelutöitä sekä myytäviä tuotteita esimerkiksi Kahvila Solmuun.

Kädentaidoissa kokeillaan mm. huonekalujen verhoilua, kuva- ja tekstiilitaiteen eri tekniikoita, makramee-solmeilua, virkkausta ja neulontaa, huovutusta, kankaanpainantaa ja -värjäystä, kokeilevaa taidetta erilaisia kädentaitoja hyödyntäen.

Yhteystiedot: kädentaidot, puh. 050 312 5696, Isokatu 47, 3krs

Puutyöverstas

Verstaalla kokeillaan erilaisia puu- ja metallityömenetelmiä. Lisäksi verstaslaiset hoitavat tiloihin liittyviä pienimuotoisia kiinteistöhuoltotehtäviä ja remontointiin liittyviä avustavia tehtäviä. 

Yhteystiedot: Verstas, puh. 050 312 5674, Uusikatu 40 AT1

Tietsikka

Työpajalla rakennetaan, korjataan ja huolletaan tietokoneita sekä tehdään töitä eri ohjelmistoja hyödyntäen. Pisteellä tulevat tutuksi myös muun muassa tietokoneiden uusiokäyttö ja kierrätys huoltamalla, osia vaihtamalla sekä asentamalla uudestaan käyttöjärjestelmät ja tarvittavat ohjelmat kuten Microsoft Officen Word, Excel ja Powerpoint, 3D-mallinnus Blender-ohjelmalla, videoiden striimaus Obs Studiolla, editointi Open Shot -ohjelmalla ja kuvien käsittely Adoben Photoshop CS2 -ohjelmalla.

Yhteystiedot: Tietsikat, puh. 050 312 5666, Isokatu 47, 2krs

Hoivapaja

Hoivapajalla tarkastellaan omia voimavaroja, omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja terveellisiä elintapoja osana sote-alan töiden perusteita. Pajan työtoiminnassa tehdään erilasia avustavia tehtäviä ODL:n työpajaympäristössä muun muassa toimitilojen siisteydestä huolehtimisen ja ruoanvalmistaminen saralla sekä suunnitellaan ja järjestetään erilaisille ryhmille (ikäihmiset, lapset ja nuoret, vammaiset henkilöt) toimintaa ja opetellaan kohtaamisen sekä vuorovaikutuksen taitoja. Hoivapajan toiminta on niin sanottua seinätöntä työpajatoimintaa, joten sen puitteissa tehdään töitä eri tiloissa ja toimipaikoissa liikkuen ja niiden toimintaan samalla tutustuen.

Yhteystiedot: Hoivapaja, puh: 050 312 5691, Isokatu 47 sekä yhteistyökumppaneiden tilat

 

 

Ota yhteyttä

Saila Lehto
Palveluvastaava
Sari Alaluusua
Sosiaaliohjaaja
Helena Helin
Sosiaaliohjaaja