ODL
Ravitsemusvalmennusta urheiluseuroille

Ravitsemusvalmennusta urheiluseuroille

Hyvä ravitsemus tukee urheilijoiden suorituskykyä, palautumista ja hyvinvointia. ODL Liikuntaklinikan ravitsemusvalmennuspalveluista voit valita seurasi tai joukkueesi urheilijoita, valmentajia tai lasten ja nuorten vanhempien tarpeita vastaavia palveluita. Ohjaukset ja valmennukset räätälöidään lajin vaatimukset huomioiden.

Urheiluseuran tai joukkueen ravitsemustilanteen kartoitus

Tarvitsetko tietoa seurasi tai joukkueesi ravitsemustilanteesta, esim. ruokavalinnoista, ravitsemushaasteista ja syömiskäyttäytymisestä? Seuran tai joukkueen ravitsemustilanteen kartoitus toteutetaan nimettömänä sähköisellä kyselyllä. Seuratoimijat saavat koosteen tuloksista ja kirjalliset toimenpide-ehdotukset kyselyn tuloksista. Tarvittaessa kyselyn tulosten pohjalta voidaan järjestää palautetilaisuus etä- tai lähitoteutuksena valmentajille ja/ tai urheilijoille.

Joukkueen ja yksilön ravitsemusanalyysi

Jos urheilijat tarvitsevat tarkempaa yksilökohtaista tietoa omasta ravitsemuksestaan, valittavanasi on ravitsemusanalyysi. Siinä urheilijat pitävät ruokapäiväkirjaa joko valokuvaamalla aterioitaan tai kirjaamalla syömisensä kolmen päivän ajan. Ravitsemusasiantuntija analysoi ruokapäiväkirjat ja antaa kirjallisen palautteen urheilijan energian ja energiaravintoaineiden saannista sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista sekä ehdotuksia ravitsemuksen parantamiseksi. Valmentaja saa yhteenvedon joukkueen/ ryhmän ravitsemuksesta.

Pienryhmäohjausta nuorille urheilijoille

Pienryhmätilaisuuksissa pureudutaan nuorten urheilijoiden ravitsemuksen keskeisiin asioihin kuten riittävään syömiseen, säännölliseen ateriarytmiin, välipalojen koostamiseen, liikunnan aikaiseen nesteytykseen ja sallivaan, joustavaan syömiseen ja herkutteluun. Ohjauksessa on lyhyitä tietoiskuja, keskusteluita ja tehtäviä. Tilaisuus järjestetään paikan päällä joko urheiluseuran tai ODL Liikuntaklinikan tiloissa. Ohjauksen kesto on 1,5 h.

Aktiiviliikkujan ryhmäravitsemusvalmennus

ODL Liikuntaklinikan Aktiiviliikkujan ravitsemusvalmennus on erityisesti  seuranne kestävyysliikkujille ja -urheilijoille suunnattu ryhmävalmennus, jonka kautta urheilijat saavat lisää tietoutta ravitsemuksen merkityksestä omaan jaksamiseen, palautumiseen ja suorituskykyyn, oppivat arvioimaan ruokavalion energian- ja ravinnonsaannin riittävyyttä sekä havaitsemaan oman ruokavalion hyvät ja kehitettävät puolet ja saavat vinkkejä ja ideoita oman ravitsemuksen parantamiseksi.

Valmennukseen liittyy etukäteistehtävänä ruokapäiväkirjan pitäminen ja sen itsenäinen tallentaminen sähköiseen ohjelmaan  ja arviointilomakkeen täyttäminen ennen valmennusta. Ryhmätapaaminen (1,5 h) toteutetaan etänä sovittuna aikana. Valmennukseen otetaan 4-6 henkilöä.

Ravitsemuskeskustelu/ -luento lasten ja nuorten vanhemmille

Urheilevien lasten ja nuorten ravitsemus pohdituttaa usein vanhempia. Ravitsemusterapeutin ohjaamassa keskustelussa/ luennolla pohditaan mm. urheilevan lapsen ja nuoren ruoan määrää, laatua, suhtautumista herkkuihin, ateriarytmin toteuttamista ja urheilusuoritusten aikainen nesteytystä.

Ravitsemusluento valmentajille

Urheilijoiden valmentajat voivat tarvita tukea esim. vastuulliseen painopuheeseen, oman urheilulajin ravitsemuskysymyksiin tai lisäravinteiden käyttöön. Pidämme luennon valmentajille tarpeidenne mukaisesti. Ota yhteyttä ja kerro tarpeistasi.

Seuran tiloissa järjestetyistä tilaisuuksista veloitetaan lisäksi matkakulut ja korvaus matkoihin kuluneesta ajasta.