ODL
Siirry ajankohtaisiin

Ylijäämä, yhteistyö, ympäristö – kolmen y:n taktiikalla kohti kestävämpää ruokakulttuuria

Ylijäämäruoan hyödyntämiseen on Suomessa viime vuosina panostettu entistä enemmän. Useassa kaupungissa toimiikin jo alueensa ylijäämää keräävä “hävikkiterminaali”. Oulun Kaukovainiolla toimiva Prikkakeskus on yksi näistä keskitetyn mallin esimerkeistä. Kolme vuotta sitten perustettuun Prikkakeskukseen tulee tällä hetkellä noin 10 000 kiloa ylijäämää viikoittain ja lähes saman verran sitä lähtee täysin käyttökelpoisena eteenpäin ruoka-aputoimijoiden jaettavaksi apua tarvitseville. Miten ihmeessä se on edes mahdollista?

Yhteistyö näkyy Prikan toiminnan joka tasolla

Lahjoittajaverkoston kanssa tehtävä yhteistyö takaa monipuolisen ruoan vastaanottamisen. Ympäri kaupunkia liikkuvat Prikka-autot kuskeineen noutavat mm. kaupoissa ja kouluissa syntyvää ylijäämää keskukselle, jossa ihmeiden teko todella alkaa. Keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten ripeällä yhteistoiminnalla saapunut kuorma puretaan, lajitellaan, tarkistetaan syömäkelpoiseksi ja pakataan lähteviksi kuormiksi matkaan kohti seuraavia yhteistyötahoja: ruoka-aputoimijoita, joita Prikan verkostossa on viitisenkymmentä. Heidän monimuotoisen toimintansa kautta noin 3000 oululaista saa viikoittain ruoka-apua, joskin todellisuudessa ruoka-avusta hyötyvien määrä lienee paljon suurempi.  

Aina ruoka ei ole tarpeeksi priimaa ihmisille jaettavaksi. Onkin hienoa, että yhteistyö on kunnossa eläintiloille, jotka mielellään noutavat ruoan hyötykäyttöön. Tämän seurauksena vain 0,7 % Prikkaan saapuneista tuotteista päätyy biojätteeseen. Tämän luvun eteen on tehty Prikkakeskuksella paljon työtä prosessien jatkuvalla seurannalla ja kehittämisellä. 

Kuva: Tiina Jakonen

Ympäristö kiittää ruoka-avusta

Ajatuskin siitä, että kuukausittain kymmenet tuhannet kilot käyttökelpoista ruokaa päätyisi roskikseen, tuntuu kestämättömältä. Sitä tapahtuu ihan tarpeeksi jo pelkästään kotitalouksissa. On ilo olla osana Prikkatoimintaa, johon ihmisten auttamisen ja osallistamisen lisäksi liittyy vahvasti myös hyvän tekeminen ympäristömme eteen. 

Todettakoon siis, että ruoka-apu on ennen kaikkea ympäristöteko. Tätä ajatusta viedään nyt Prikasta myös Oulun lähikuntiin Iihin ja Liminkaan, joissa alueiden omat tarpeet huomioiden lähdetään käynnistämään yhteisöllistä ruoka-apua. Samalla vähennetään kuntien alueilla syntyvää ruokahävikkiä. Lähikuntiin laajentaminen kuuluu Prikka kiertoon 2023-2025 –hankkeessa Oulun Diakonissalaitoksen säätiön työpaketin tavoitteisiin. 

Arjen luksusta jatkossakin

Hanke on nyt matkansa puolessa välissä, mutta katse on jo tiukasti tulevassa, toivon mukaan pysyvässä toimintamallissa. Ja syystäkin. Prikan positiivisesta vaikutuksesta kertovat esimerkiksi ruoka-aputoimijoilta saadut kommentit siitä, kuinka lahjoitettava ruoka on nyt laadukasta ja turvallista. Sen myötä hävikkiruoan arvostuskin on noussut. Hyvistä raaka-aineista valmistetulla ja kauniisti esille laitetulla lämpimällä ruoalla voidaan tarjota oululaisille “arjen luksusta”, kuten eräs lapsiperheen äiti oli asian ilmaissut. Tämä luo onnistumisen iloa ja tekemisen meininkiä ruoka-aputoimijoiden vapaaehtoisille ja työntekijöille lisäten yhteisöllisyyttä yli kulttuurirajojen.  

Yhteisölliset ruoka-aputapahtumat ovat hyviä esimerkkejä kohtaamisen paikoista, joissa maukkaan ruoan äärellä rauhoitutaan, vaihdetaan kuulumisia ja huolehditaan toisista. Pyritään muistamaan tämä myös kiireisen arjen keskellä. Ruoka ansaitsee tulla arvostetuksi ja nautituksi.

Tiina Parkkinen, projektityöntekijä
Anna Olsen, projektikoordinaattori

Prikka kiertoon 2023–2025 -hanke (1.9.2023-31.12.2025) kehittää ylijäämäruoan hyödyntämisen toimintaa Oulun seudulla. Hanke edistää samalla työllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa sekä kehittää uusia osallisuuden muotoja. Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston tuella sekä hanketoteuttajien omarahoituksella. Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajia Oulun kaupunki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu. Lisätietoa hankkeesta täällä.