Jokainen meistä haluaa kuulua johonkin porukkaan. Joskus kuitenkin porukasta tippuu ja silloin jää ulkopuolelle pahimmillaan ihan kaikesta. Miten päästä takaisin?
Alakkonää mua?
Muistat ehkä lapsuudesta jonkin tilanteen, jossa jäit ulkopuolelle. Kenties sinulla on kokemusta myös nuoruudesta, jolloin opiskelupaikka ei heti auennutkaan tai aikuisuudesta, jolloin tipahdit työelämästä? Elämässä on monenlaisia kohtia luiskahtaa pois jostakin itselle tärkeästä yhteisöstä – ja silloin jää helposti yksin. ”Alakko nää mua?” oli kysymys, jonka halusi aina lapsena kuulla, ja sen haluaa kuulla yhä aina uudelleen.
Osattomuuden kokemus
Osallisuus on kuulumista ja kuulluksi tulemista. Se on aktiivista toimimista, oman elämän suunnittelua ja siihen vaikuttamista. Meillä on Pohjois-Pohjanmaallakin joukko nuoria ja nuoria aikuisia, joilla on hankala päästä mukaan, osalliseksi. Samalla kun yhteiskunta vaatii yhä enemmän itsenäistä pärjäämistä, osa nuorista tippuu syystä tai toisesta yhteiskunnan ulkokehälle. Erityistä huolta herättää toiminnanohjauksen ja itsesäätelyn haasteita kokeneiden nuorten kokemus syrjäytymisestä ja osattomuudesta. Koulutuksesta ja työelämästä ulos joutuminen tarkoittaa samalla kaikista keskeisistä hyvinvointia tuovista ja osallisuutta lisäävistä elämän osa-alueista luopumista. Sieltä on entistä vaikeampi ponnistaa osaksi oman elämän hallintaa. Miten nuorta voisi tukea tällaisessa tilanteessa?
Reunalta-hanke lisää nuorten elämänhallintaa ja osallisuutta
Elokuussa alkanut Reunalta-hanke vahvistaa nuorten toimintakykyä ja mahdollistaa aktiivista toimijuutta. Hanke on suunnattu huono-osaisuutta kokeville 15-35-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. He ovat itse vahvasti kehittämässä toimintaa ja työkaluja, jotka edistävät kuulluksi tulemista ja elämään tarttumista. Nuori kohdataan henkilökohtaisesti yksilövalmennuksessa ja yhdessä nuorten kanssa suunnitellussa avoimessa ryhmätoiminnassa sekä suljetuissa pienryhmätoiminnassa. Asiakasosallisuutta edistävää verkostotyötä sekä kehitetään, että pilotoidaan myös yhdessä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa.
Nuori on oman elämänsä paras asiantuntija
Toiminnassa vahvistetaan päivittäistä pärjäämistä, hyviä sosiaalisia kohtaamisia, elämänhallintaa ja toimintakykyä. Hanketyöntekijät vastaavat toiminnan organisoinnista ja ammatillisen tiedon tuottamisesta, mutta nuori itse on toiminnan tähti. Toiminnassa lähdetään siitä ajatuksesta, että nuori itse on oman elämänsä paras asiantuntija – hänen voimavaransa ja vahvuutensa pyritään oivalluttamaan käyttöön. Työntekijöiden tärkein työkalu onkin aktiivinen kuuntelu. Onnistuneen kohtaamisen tunnistaa vaikkapa siitä, kun nuori tuntee tulleensa arvostetuksi ja kertoo saaneensa edes jostakin asian nurkasta kiinni.
Monipuolista tukea eri elämäntilanteisiin
Hankkeessa nuoren kanssa työskennellään hänen toiveidensa mukaan. Häntä autetaan konkreettisissa arjen asioissa, mutta myös löytämään hänen omassa elämässään merkitykselliset asiat, tunnistamaan haaveensa ja tavoitteensa, vahvuutensa ja osaamisensa. Nuorta tuetaan tuomaan toiveitaan ja osaamistaan esille eri palveluissa ja verkostoissa, jotta hän voi yhdessä ammattilasten kanssa olla valitsemassa hänelle sopivia ja vaikuttavia palveluja oman elämänsä tueksi ja tavoitteidensa saavuttamiseksi. Hänen tukenaan ollaan konkreettisesti myös silloin, kun hän kokee olevansa valmis ja halukas liittymään uusiin sosiaalisiin verkostoihin tai etenemään koulutuksen tai työelämän polulla.
Mira Talala, projektipäällikkö
Siiri Alakangas, palveluohjaaja
Johanna Anttila, projektikoordinaattori
Kolmivuotisen Reunalta – toimintakyvyn vahvistaminen ja aktiivisen toimijuuden mahdollistaminen -hankkeen päätoteuttajana toimii ODL ja osatoteuttajana DIAK. Toiminta-aika on 1.8.2024–30.4.2027. Hanke saa osarahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) ja Pohteelta. Yhteistyökumppaneina ovat Pohde, Oulun kaupungin nuoriso- ja hyvinvointipalvelut sekä Rikosseuraamuslaitos.