ODL
Siirry ajankohtaisiin

RECIPE-hanke mukana Pandemics-tutkimusohjelman julkaisussa

Oulun Diakonissalaitoksen Liikuntaklinikan tutkijat RECIPE-hankkeesta olivat mukana kirjoittamassa Pandemics-tutkimusohjelman julkaisua Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa.

Tutkijat nostivat esille suosituksia kansalaisten hyvinvointia turvaavista toimenpiteistä ja elinympäristön ominaisuuksista liikkumisen ja kaupunkivihreyden edistämisen näkökulmista.

Ensimmäisenä sekä sosiaalinen kestävyys että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tulee nostaa nykyistä vahvemmin ekologisen ja taloudellisen kestävyyden rinnalle myös yhdyskuntasuunnittelussa. Kestävien ratkaisujen saavuttamiseen tarvitaan moniammatillista yhteistyötä. Esimerkiksi liikkuvaan elämäntapaan liittyvät tavoitteet kaupunkirakenteessa edellyttävät yhteistyötä kaupunkiympäristön, sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistys- ja vapaa-ajan toimialojen asiantuntijoiden kesken.

Toisena julkisten katu-, piha- ja viheralueiden suunnittelussa tulee huomioida mahdollisuus omaehtoiseen matalan kynnyksen liikuntaan myös poikkeusoloissa. Matalan kynnyksen liikuntaympäristöjä ovat esimerkiksi ulkokuntopuistot, pulkkamäet, frisbeegolfradat ja lähimetsät. Myös koulujen ja varhaiskasvatuksen piha-alueet ovat tärkeitä ja ne tulee suunnitella siten, että niiden omatoiminen käyttö koulu- ja päiväkotien aukioloaikojen ulkopuolella on mahdollista, ja että niihin sisällytetään monimuotoisia luontoelementtejä. Ympäristön erilaisten käyttötarpeiden tunnistaminen ja toiminnallinen limittäminen jo suunnitteluvaiheessa on kriiseihin varautumista.

Kolmantena kriisinkestävän arkiliikkumisen edistämiseksi tarvitaan kaavoituksen, liikuntatoimen, liikennesuunnittelun ja opetustoimen poikkihallinnollista yhteistyötä.

Kuntien hyvinvointisuunnitelmaa ja -kertomusta tulisi kehittää siten, että siinä huomioidaan myös hyvinvointia ylläpitäviä elinympäristön ominaispiirteitä. Käveltävyys yhdenvertaistaa harrastusmahdollisuuksien ja palveluiden saavutettavuutta, ja kaupunkimetsillä ja puilla on suuri merkitys väestön terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kaupunkien ilmastonmuutokseen varautumiselle. Kaupunkien puut ja metsiköt tulee pyrkiä ensisijaisesti säilyttämään ja lisäämään niiden määrää, ja monipuolisten luontoympäristöjen saavutettavuus ja luontoon pääseminen tulee turvata kaupunkialueilla.

KORONAPANDEMIAN OPIT: Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa

Lue lisää PANDEMICS-tutkimusohjelmasta Strateginen tutkimus -nettisivustolta.

RECIPE-hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto, ja se on osa PANDEMICS-ohjelmaa. Monitieteinen hanke yhdistää ympäristön, ympäristöterveyden, liikuntalääketieteen, terveyshistorian, informaatiotutkimuksen, kansanterveyden ja kaupunkisuunnittelun tutkimusta. Hanketta koordinoidaan Oulun yliopistosta.