Kaikenikäisillä liikkujilla ja urheilijoilla liiallinen rasitus tai lieväkin venähdys voi aiheuttaa nivusseudun oireita. Erityisesti lajit, jotka sisältävät paljon potkuja, kiihdytyksiä tai nopeita suunnanmuutoksia altistavat nivusvammoille, kuten jalkapallo ja jääkiekko.
Myös nivusen ja lonkan seudun heikko lihasvoima, kuten myös aikaisempi nivusvamma voivat olla altistavina tekijöinä. Hyvin yleinen vamma on lonkan lähentäjälihaksen revähdys sisäreiden alueella. Reisiluun kaulaan voi voimakkaan ja yksipuolin rasituksen myötä kehittyä rasitusmurtuma tai sen esiaste eli rasitusosteopatia. Ahtaan lonkan oireyhtymä (FAI) on lonkan rakenteellinen poikkeama, johon liittyy ylimääräisen luukudoksen muodostuminen reisiluun päähän tai nivelkuppiin. Riski tähän on erityisen suuri lajeissa, jotka pitävät sisällään toistuvaa lonkan koukistumista ja reiden lähennystä ja/tai sisäkiertoa, kuten golf, jalkapallo ja jääkiekko. Toisinaan nivuskivun taustalla voi olla tyrä, heijastekipu esim. lannerangan alueelta tai miehillä kivesvaiva.
Nivusvammasta toipuminen ja hoito riippuu vamman vakavuudesta ja sijainnista. Mikäli oirekuva ei rasituksen keventämisen tai levon myötä rauhoitu, on syytä hakeutua urheiluun perehtyneen lääkärin jatkohoito- ja kuvantamisarvioon. Myös fysioterapeuttinen ohjaus on tärkeässä roolissa, sillä kuntoutuksen laiminlyönti tai liian varhainen harjoitteluun paluu on tutkitusti selkeä riski vamman uusiutumiselle.
Onko oireesi taustalla nivuskipu? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.