Vanhan sanonnan mukaan lihakset tulevat ja menevät, mutta ylipaino on ikuista. Näin epätoivoinen tilanne ei tietenkään ole, mutta pysyvä laihtuminen on kyllä tutkimusten mukaan vaikeaa. Yksilötasolla on aina hienoja onnistumistarinoita. Enkä tässä tarkoita onnistumisella sitä, että joku laihtui 20 kg kahdeksassa viikossa paastoamalla tai tekemällä jotain muuta epätervettä vaan sitä, että ajattelussa ja toiminnassa tapahtuu vähitellen hyviä painonpudotusta tukevia muutoksia. Pysyvän onnistumisen näkee vasta pidemmän ajan, ehkä vuosien kuluttua, kun uusia tapoja toimia on testattu riittävän pitkän ajan erilaisissa elämäntilanteissa ja -vaiheissa.
Viime vuosina lihavuuden hoidossa erilaiset lääkehoidot ovat yleistyneet. Ravitsemusterapeuttina olen saanut kurkistaa ihmisten lääkehoitoihin liittyviin asenteisiin, toiveisiin ja pelkoihin. Tyypillisesti asenteet vaihtelevat ”kyllä pitää pärjätä ilman lääkkeitä” -ajattelusta ”jes, mahtavaa, nyt vihdoinkin kilot karisevat helposti” – ajatteluun. Toiselle henkilölle roolini on rohkaista ajattelemaan lihavuutta sairautena, johon voi lääkehoitoa käyttää siinä missä muuhunkin sairauteen. Toisaalta toista ääripäätä pitää muistuttaa, että lääke itsessään ei laihduta, vaan auttaa siinä vähentämällä ruokahalua, mielihaluja ja lisäämällä kylläisyyden tunnetta.
Toiveet suhteessa lääkkeisiin ovat myös hyvin moninaiset, osalla realistiset, osalla ylioptimistiset ja osa ei usko lääkkeisiin lainkaan. Osa ihmisistä sulkee korvansa ravitsemusterapeutin piipitykseltä siitä, että jos elämäntilanne on hyvin kaoottinen, eikä säännöllistä ruokarytmiä pysty arjessa toteuttamaan, ei lihavuuden lääkehoito ehkä ole ensisijainen ratkaisu elämän kaaokseen. Lääkehoitoa aloitettaessa on hyvä pysähtyä pohtimaan niitä tekijöitä, jotka painoa ylläpitävät, ja miettiä auttaako lääkehoito niissä. Parhaita tuloksia on ehkä luvassa niille, joilla haasteena on suuret ruoka-annokset ja kyltymätön ruokahalu. Myös makean mielihalut voivat vähentyä. Yksilölliset erot ovat suuria, ja osalla ruokahalu katoaa lähes kokonaan. Tällöinkin pätee se vanha viisaus, että ihminen laihtuu pysyvästi syömällä, ei jättämällä syömättä.
Tavallisimpia pelkoja lääkehoitoihin liittyen ovat esim. tarvitsenko lääkkeitä lopun elämäni, entä jos en tälläkään onnistu tai voiko tästä tulla jotain sivuoireita? Näistä kysymyksistä on hyvä jutella sekä lääkärin että ravitsemusterapeutin kanssa ennen lääkehoidon aloittamista. ODL Liikuntaklinikalla ravitsemusterapeutit ja lääkärit tekevät tiivistä yhteistyötä lääkehoidonkin tiimoilta.
Pysyvä laihtuminen edellyttää edelleen, lääkehoidosta riippumatta, pysyviä muutoksia elintapoihin ja arkiseen käyttäytymiseen. Monet lääkehoitoa käyttävät sanovat, että ensimmäistä kertaa elämässäni ajatukset eivät koko ajan pyöri syömisen tai näläntunteen ympärillä. Lääkehoito antaakin parhaimmillaan aikaa ja levollisuutta tehdä tarvittavia muutoksia ruokailutottumuksiin. Liikunnan merkitystä tietysti unohtamatta.
Varaa aika ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutille!