ODL

Virkeästi Arjessa on vuosina 2025–2027 toteutettava kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on edistää yli 65-vuotiaiden kotona asuvien hyvinvointia ja toimintakykyä. Projektissa kehitetään matalan kynnyksen ryhmätoimintamalli ikääntyville, joilla on tuen tarpeita arjessa selviytymisessä.

Toiminta käynnistyy ensi syksynä kymmenessä Pohjois-Pohjanmaan kunnassa: Hailuoto, Raahe, Oulainen, Alavieska, Nivala, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Kärsämäki, Reisjärvi ja Oulu. Syksyn ryhmistä ja niihin ilmoittumisesta tiedotetaan kesän jälkeen jokaisen kunnan viestintäkanavilla – seuraa syksyn viestintää!

Vapaaehtoiset (vas.) Pirjo Sassi, Inka Nenonen, Sirpa Ahola-Laurila ja Tarja Enojärvi.

Iloa, yhteisöllisyyttä ja uusia näkökulmia ikäihmisten arkeen

Uutta Virkeästi Arjessa –ryhmätoimintaa on pilotoitu ja yhteiskehitetty kevään aikana vapaaehtoisten vertaisohjaajien kanssa Oulussa. Pirjo Sassi, Inka Nenonen, Sirpa Ahola-Laurila ja Tarja Enojärvi ovat vapaaehtoisia, jotka ovat olleet kevään intensiivisessä pilotoinnissa mukana.

Heidän kokemuksensa on, että toiminta tuo virkistystä, sisältöä ja uusia näkökulmia arkeen. Se tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kohdata muita, saada vinkkejä arkeen ja löytää iloa elämään. Toiminta on sitoutumatonta, suvaitsevaa ja turvallista – mukaan voi tulla omana itsenään, ja ryhmissä vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri.

”Näköalaa tulevaan – uteliaisuutta koko elämäksi. Löytyisi iloa elämään”
”Se, että lähtee kotoa johonkin ja unohtaa hetkeksi omat vaivansa” 

Vapaaehtoiset vertaisohjaajat kokevat toiminnan antoisana: se tuo mukanaan uusia ihmissuhteita, pitää mielen virkeänä ja antaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista. Vertaisohjaajaksi sopii avoin, sosiaalinen ja toiset huomioon ottava henkilö – tärkeintä on halu olla mukana ja rohkeus heittäytyä.

”Uteliaisuutta lähdin mukaan, kun vielä on hyvässä kunnossa – pysyisi itsekin kunnossa ja saisi itsekin jotain” 
”Samaa ikäluokkaa olevana ollaan varmasti hyvä porukka ohjaamaan – on ymmärrystä ryhmäläisten arjesta”
”Ikäihmisenä minäkin voisin jämähtää sovalla, nyt lähden liikkeelle. Toiminta virkistää myös omaa arkea”

Yhteiskehittäminen oleellinen osa toimintaa

Kevään pilottiryhmässä yhteiskehittäminen on ollut tärkeä osa toimintaa – vapaaehtoiset ovat olleet aidosti mukana suunnittelussa ja heidän kokemuksensa on otettu huomioon. Ryhmätoiminnan jokaista arjen teemaa (terveysliikunta, liikuntaharjoittelu, ravitsemus, kaatumisen ehkäisy, muisti ja aivoterveys, mielen hyvinvointi ja sosiaaliset suhteet sekä uni ja rentoutuminen) on yhteiskehitetty vertaisohjaajien kanssa.

Tapa kehittää yhdessä ikäihmisten kanssa on ollut mielekästä ja antoisaa. Yhteiskehittäminen jatkuu koko projektin ajan hankkeessa mukana olevien vertaisohjaajien, ryhmäläisten ja ammattilaisten kanssa.

”Tämä on juuri oikea tapa toimia: yhdessä, tasavertaisesti ja toisia kuunnellen” 

Syksyn ryhmiltä vapaaehtoiset vertaisohjaajat odottavat iloa, onnistumisia ja yhteistä keskustelua arjen teemoista. Ryhmät tarjoavat paitsi virkistystä, mutta myös mahdollisuuden luoda uusia ystävyyssuhteita ja vahvistaa omaa toimintakykyä. Mukaan kannattaa lähteä, jos kaipaa seuraa, uusia ajatuksia tai pientä potkua arkeen.

”Toivotaan, että saataisiin niitä ihmisiä mukaan, jotka hyötyvät toiminnasta”
”Rohkeasti mukaan vaan niin ohjaajat kuin ryhmäläiset” 

Tule mukaan syksyllä alkavaan toimintaan – ohjaajaksi tai osallistujaksi

Syksyllä alkavat uudet +65-vuotiaiden vapaaehtoisten vertaisohjaajien koulutukset ja ryhmät. Jos kiinnostuit vertaisohjaajatoiminnasta, ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi täältä! Voit seurata hankkeen toimintaa myös Instagramissa ja Facebookissa.

Virkeästi Arjessa -hankkeen tavoitteena on edistää ikääntyvien hyvinvointia ja toimintakykyä kehittämällä matalan kynnyksen ryhmätoimintamalli yli 65-vuotiaille kotona asuville, joilla on tuen tarpeita arjessa selviytymisessä. Ryhmiä ohjaavat ODL:n kouluttamat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, ja toiminnan kehittämisessä ovat mukana myös alueen ammattilaiset ja ikäihmiset itse. Projekti on yhteistyöprojekti mukana olevien kuntien sekä ODL:n kesken. Oulun kaupunki toimii projektin päätoteuttajana. Projekti on saanut tukea sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahasta.