Nuorten psyykkinen oireilu lisääntyy, mikä näkyy myös mielenterveyspalveluiden kuormittumisena. Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on kasvanut, ja nuoret joutuvat jonottamaan hoidon tarpeen arviointia ja hoitoa pidempään kuin koskaan aiemmin.
Psykiatrista hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottavia lapsia ja nuoria oli syyskuun lopussa koko maassa lähes 1500, joista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella 503. Hoitojonossa odottavan aika on pitkä, ja usein haasteet ehtivät moninkertaistua. Aina avun piiriin ei ehdi ajoissa.
Tänään kauppakeskus Valkeaan muodostettiin yli 130 henkilön jono kuvaamaan nuorten mielenterveyspalvelujen kasvavaa jonoa. Mukana jonossa oli Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Suomen Diakoniaopiston opiskelijoita.
ODL:n, Nuorten Ystävien ja Hoivatien järjestämässä tapahtumassa myös nuoret saivat äänensä kuuluviin. Nuoret Elena Palmu, Niko Viitala ja Osmi Liekko Nuojua kertoivat paneelikeskustelussa nuorten yhteiskunnallisesta tilanteesta, omista kokemuksistaan ja mielen hyvinvoinnin haasteista.
”Sanotaan, että ”akuutissa tilanteessa” jonossa voi päästä nopeammin eteenpäin. Jos mulla on akuutti tilanne, ei silloin voi edistää omaa hoitojonossa olemista. Silloin on tarve jo kiireelliselle ensihoidolle”, kuvailee Nuojua.
Keskustelussa olivat mukana myös asiantuntijat, ODL:n projektikoordinaattori Johanna Anttila ja Oulun kaupungin etsivän nuorisotyön koordinaattori Virpi Huittinen. Tapahtuman juonsi kehitysjohtaja Mikko Oranen Hoivatieltä.
“Aikuiset eivät ole eläneet sellaista nuoruutta mitä nuoret nyt elävät. Aikuiset kokevat, että heillä ei ole antaa neuvoja nykynuorten ongelmiin. Usein tärkeintä onkin läsnäolo, kuunteleminen ja kohtaaminen”, Anttila kuvailee.
Nuorten mielenterveyspalvelujen tilannetta on lähdetty korjaamaan nyt Pohjois-Pohjanmaalla, kun perustason mielenterveyspalveluja pyritään vahvistamaan lisätoimilla, joiden tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä.
”Sanotaan, että ”akuutissa tilanteessa” jonossa voi päästä nopeammin eteenpäin. Jos mulla on akuutti tilanne, ei silloin voi edistää omaa hoitojonossa olemista. Silloin on tarve jo kiireelliselle ensihoidolle”, kuvailee Nuojua.
ODL, Nuorten Ystävät ja Hoivatie ottavat kantaa nuorten mielenterveyskriisiin ja yhä pidentyviin hoitojonoihin. Haluamme nostaa esiin mielenterveyden haasteita, mutta myös niihin toimivia ratkaisuja. Lisätietoja #hoitojonossa-kampanjasta löydät täältä.