Moni varmaan luulee kuntotestauksen kuuluvan vain valmiiksi hyväkuntoisille tai kilpaurheilijoille, mutta kumotaanpa tämä luulo heti. Kuntotestaus on tarkoitettu kaikenikäisille, -kokoisille ja taustaisille ihmisille, ja sen tarkoitus on nimenomaan testata senhetkistä kuntoa. Suomessa väestölle on laadittu kuntoluokitukset ja viitearvot iän ja sukupuolen mukaan ryhmittäin, ja näihin viitearvoihin vertaamalla yksilön kuntoluokka määritetään.
Miksi määrittää kunto?
Se antaa viitteitä ihmisen kokonaisvaltaisesta toimintakyvystä ja terveydestä, toisaalta myös sairastumisriskistä ja sillä saadaan raamit, joiden sisällä kunnon kohottaminen, eli kuntoutus, voi tapahtua. Liikkumista aloittelevalla alkuvaiheen kuntotestaus toimii kätevästi lähtötason määrityksenä. Kunnon karttuessa seurantatestien tuloksia on sitten helppo verrata alkutilanteeseen ja näin saadaan konkreettista tietoa siitä, kuinka kunto on oikeasti kehittynyt.
Joillekin raskaamman liikunnan aiheuttama kehon rasitustuntemus ja hengästyminen voivat olla jopa pelottava asia, jolloin turvallisessa ympäristössä ammattilaisen kanssa suoritettu kuntotesti voi auttaakin ihmistä hahmottamaan minkälainen kehotuntemus rasituksessa on normaalia. Mutta mikäli sinulla on huomattava rasituksessa ilmenevä oire, esimerkiksi hengenahdistus, kannattaa jutella ensin lääkärin kanssa voitko mennä tavalliseen kuntotestiin. Joissain tilanteissa nimittäin kannattaa tehdä ennemmin diagnostinen rasituskoe, jolla rasitusoireen syytä voidaan tutkia, tällöin monesti lääkäri on mukana tutkimuksessa.
Onko perussairaudet este kuntotestaukselle?
Perussairaudet eivät lähtökohtaisesti ole este kuntotestaukselle, vaan osaava kuntotestaaja pystyy valitsemaan kanssasi juuri sinun tilanteeseesi sopivan kuntotestin ja huomioimaan mahdolliset sairaudet ja oireet testiä tehdessä. Jos sinulla on huolenaiheita tai kysymyksiä testauksesta tai siihen sopivuudesta, niin testiaika kannattaa varata puhelimitse, siinä on helppo kysellä.
Mikäli perussairauksia alkaa olla paljon, ja varsinkin jos niitä ei hetkeen ole kontrolloitu, kannattaa käydä ensin lääkärin tai liikuntalääkärin vastaanotolla keskustelemassa testauksen ja liikunnan turvallisuudesta muutenkin. Hoitotasapainossa oleva perussairaus on harvoin este liikunnalle, mutta ne pitää vain osata ottaa huomioon varsinkin liikkumista aloittaessa. Liikuntalääkäri osaa auttaa sinua tässä, ja laatia kanssasi suunnitelman, jotta kuntotestaus ja liikkuminen on turvallista, kehoa ja mieltä kehittävää.
Aloita turvallinen liikkuminen ODL Liikuntaklinikan urheilulääkärin tekemällä terveystarkastuksella!