ODL
Siirry ajankohtaisiin

Turvallinen tila: Miksi se on tärkeä ja miten sen voi luoda?

Turvallisemman tilan politiikkaa hyödynnetään erityisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien ryhmien keskuudessa, mutta yhä useammin myös erilaisissa tapahtumissa, oppilaitoksissa ja niin edelleen.

ODL Nuorten työpaja tarjoaa merkittävän paikan uuden oppimiselle, elämänhallinnan taitojen ja itsensä kehittämiselle, sekä sosiaaliselle kanssakäymiselle. Tämän onnistumiseksi työpajan tulee pyrkiä luomaan turvallinen tila, jossa jokainen nuori voi tuntea olonsa mukavaksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi. Ne helpottavat myös vaikeiden asioiden puheeksi ottamista sekä niihin puuttumista.

Olemme keskustelleet yhdessä nuorten kanssa, mitä turvallinen tila heille tarkoittaa, ja sen pohjalta laatineet työpajallemme omat turvallisemman tilan periaatteet. Esittelemme tässä blogikirjoituksessa nuorten ajatuksia turvallisesta tilasta.

Turvallisen tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteita ovat: kunnioitus ja yhdenvertaisuus, turvallinen ja kannustava ilmapiiri, selkeät säännöt ja odotukset, osallistuminen ja osallisuus, tunne- ja hyvinvointituki, koulutettu ja sensitiivinen henkilökunta sekä joustavuus ja mukautuvuus.

Tärkein turvallisen tilan periaate vaihtelee yksilöiden ja ryhmien välillä, mutta useimmin korkeimmalle nousee kunnioitus ja yhdenvertaisuus, koska se luo perustan turvalliselle, positiiviselle ja osallistavalle ilmapiirille. Se myös edistää inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä nuorten työpajan onnistumisessa.

vaaleahiuksinen tyttö etualalla, kaksi tyttöä takana istuvat kahvilassa.

Miksi kunnioitus ja yhdenvertaisuus ovat meidän työpajan nuorille tärkeimpiä?

  1. Itsensä ilmaisu ja itsetunto;

Jokainen saa olla oma itsensä. Annetaan jokaiselle omaa tilaa.

Ei tuomita tai arvostella sen perusteella, kuka olen tai mitä ajattelen.

  1. Turvallinen ja positiivinen ilmapiiri;

Rauhallinen tila ja ilmapiiri. Positiivinen energia.

Ei sairaalloisen positiivista ilmapiiriä. Annetaan aikaa myös olemiselle. Avoimuus. Avarakatseisuus.

  1. Luottamus ja yhteisöllisyys;

Kohdellaan kaikkia samanarvoisesti. Tullaan toimeen kaikkien kanssa.

  1. Osallisuuden ja arvostuksen tunne;

Huomioidaan jokainen. Ystävälliset eleet. Tervehditään jokaista.

  1. Konfliktien vähentäminen ja rakentava vuorovaikutus;

Avoimuus. Ei puhuta toisten päälle. Pidetään ”mölyt” mahassa.

Nuoret mukana luomassa turvallista tilaa

Nuoret kokevat osallistumisen turvallisen tilan periaatteiden laatimiseen tärkeäksi monista syistä, mutta tunnistavat myös mahdollisia vaaranpaikkoja niiden tulkitsemisessa, kuten (itse)sensuurin ja väärinkäsitykset. Osallistuminen lisää heidän sitoutumistaan, vastuullisuuttaan ja ymmärrystään periaatteiden taustasta ja tarkoituksesta. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä, luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lisäksi yhdessä laaditut periaatteet ovat joustavampia ja mukautettavissa erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Tämä prosessi auttaa aidosti luomaan turvallisen ja osallistavan tilan, jossa jokainen nuori voi tuntea olonsa mukavaksi ja hyväksytyksi.

Lue lisää ODL Nuorten työpaja-toiminnasta: Nuorten työpajatoiminta – ODL