ODL
Siirry ajankohtaisiin

RECIPE-hankkeen politiikkasuositus julki

ODL Liikuntaklinikan tutkijat ovat olleet mukana laatimassa RECIPE-hankkeen politiikkasuositusta terveyttä ja hyvinvointia edistävään kaupunkisuunnitteluun ”Pandemiakestävä kaupunkisuunnittelu osana yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta”.

Politiikkasuosituksessa on kuvattu kaupunkisuunnittelun vaikuttavuutta strategiselta politiikkatasolta fyysisen elinympäristön muutoksiin, yksilön terveyskäyttäytymiseen sekä viime kädessä sairauksien hoitoon.

Politiikkasuositukset tiiviisti:

Yhteisen kaupunkiterveyden politiikka rakentuu ympäristömuutosten, yksilöiden toimijuuden ja kokonaisturvallisuuden keskinäisten yhteyksien ymmärtämiselle.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla tulisi omaksua yhteisen kaupunkiterveyden viitekehys, joka auttaa tutkijoita, päättäjiä, suunnittelijoita, elinkeinoelämää ja kansalaisia kohti yhteisen terveyden edistämisen toimenpiteitä. Edellytyksenä on tiedon yhteiskäytön ja jakamisen edistäminen toimialarajojen yli.

Kaupunkisuunnittelu on keskeinen väline yhteisen kaupunkiterveyden vaikuttavuustavoitteiden toimenpanoon.

Kaupunkisuunnittelusta vastaavien tahojen, kaupunkilaisten ja tutkijoiden välisen yhteiskehittämisen kautta tulisi tuottaa tutkittuun tietoon perustuvia pandemiakestävän kaupungin konsepteja sekä tutkittuun tietoon perustuvaa suunnitteluohjeistusta.

Monimuotoinen kaupunkiympäristö muodostaa arjen puitteet, jotka vaikuttavat terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä suoraan että välillisesti.

Suunnittelu ja rakentaminen muokkaavat kaupunkien resilienssiä eli kykyä palautua ja sopeutua muutoksiin. Kokonaiskestävyyttä ja turvallisuutta lisäävät mm. monimuotoisuus, monikanavaisuus, varajärjestelmät, hajauttaminen ja omavaraisuus.

Kaupunkisuunnittelu luo valintamahdollisuuksia, mutta ympäristömieltymykset sekä yksilön valinnat tuottavat hyvinvointihyödyt.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevien rakennetun ympäristön muutosten kohdentamiseksi tarvitaan tietoa hyvinvointia tukevista ja terveyshaittoja muodostavista ympäristön piirteistä, kaupunkitilan käyttötavoista ja kaupunkilaisten ympäristömieltymyksistä. Tutkimusta tulee kohdentaa erityisesti monihyötyisiin luontolähtöisiin suunnitteluratkaisuihin, jotka suojaavat mm. taudeilta, tulvilta ja kuumuudelta.

Vihreä ja monimuotoinen kaupunki puskuroi, palauttaa ja puhdistaa positiivisten, terveyttä edistävien altisteiden kautta. 

Kaupunkialueiden tulisi sisältää erilaisia viheralueita mukaan lukien kaupunkimetsiä, jotka ovat paitsi eri eliölajien tärkeitä elinympäristöjä, myös asukkaille mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa monipuolisen mikrobiston kanssa ja virkistäytyä.

Kokonaisvaikutusten arviointien tehtävä on varmistaa, että hyvinvointihyötyjä syntyy etenkin haavoittuvimmassa asemassa oleville väestö- ja eliöryhmille.

Kaupunkiterveyden edistämiseksi tulisi omaksua kokonaisvaikutusten arviointikehys, joka kytkeytyy kokonaisturvallisuuteen ja sosioekologiseen kestävyyteen, sekä yhteisen kaupunkiterveyden diagnostiikkatyökalujen sekä suunnittelu- seuranta- ja mallinnusjärjestelmien kehittämiseen.

Politiikkasuositus_RECIPE

Vastustuskykyinen kaupunki: kaupunkisuunnittelu pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä (RECIPE) -hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvosto.