Suomen väestö ikääntyy vauhdilla ja samalla vanhuusikä pitenee. ODL:n ja Hoivatien toteuttamassa Polkuja inhimilliseen ikääntymiseen -seminaarissa kokoonnuttiin 7.10. laajan asiantuntijajoukon voimin pohtimaan ikääntyneiden palveluiden nykytilaa sekä tulevaisuuden näkymiä. Seminaarissa käsiteltiin alan huippuosaajien johdolla ajankohtaisia kysymyksiä, kuten yhteisöllistä asumista, ihmisoikeuksia ja palvelujen tuottamisen tapoja. Seminaarin juonsi toimittaja Tiina Merikanto.
Vanhusneuvoston puheenjohtaja Marja-Leena Kärkkäinen aloitti seminaarin pohtimalla ikäihmisten hoidon inhimillisyyttä: mahdollistaako sotepalveluiden tila ja digipalveluiden lisääntyminen inhimillisen hoidon, kun tärkeintä olisi, että kukaan ei jäisi aivan yksin. Hän muistutti myös, että ikääntyminen ei ole ainoastaan biologiaa – se on sidottu myös yhteisöihin ja sosiaalisiin tilanteisiin.
Ihmisoikeudet eivät vanhene
Jotta palvelu edesauttaa ihmisarvoista elämää, on siinä aina otettava huomioon yksilöllisyys – voiko elämä olla hyvää, jos palveluja ei saa vaikkapa omalla kielelläsi tai jos yksilölle tärkeitä kulttuurisia seikkoja ei huomioida? Ihmisoikeuskeskuksen vs. johtaja Susan Villa ja asiantuntija Sanna Ahola muistuttivat, että ihmisoikeudet eivät vanhene.
Kun vanhuus pitenee ja hoivan tarve elämän viimeisinä elinvuosina kasvaa, kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen tarve kasvaa. Samaan aikaan ikääntyneiden palveluita kuitenkin systemaattisesti vähennetään, mikä aiheuttaa hoivaköyhyyttä ja ikäsyrjintää. Gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta totesi ajatuksia herättäneessä puheenvuorossaan myös, että Suomessa on paljon hyvää hoitoa ja hyviä hoivakoteja, mutta puutteita ja ongelmia on liikaa.
Yksilöllisyys unohtuu ikäihmisten palveluissa liian usein. Pohteen ikääntyneiden toimialuejohtaja Mervi Koski huomautti siitä, miten tärkeää on muistaa, että vanhukset eivät ole yhtenäinen ryhmä. Pohteen alueella on tehty satsauksia palvelujärjestelmään, ja uusia toimintamalleja on otettu käyttöön kansallisen hankerahoituksen avulla. Vaikka kansallinen ohjaus on voimakasta, Pohteen alueella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Satu Karppanen avasi puheenvuorossaan ikääntyneiden yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista ja sen tuomia mahdollisuuksia.
Yksityisiä palveluntarjoajia ja hyvinvointialueita asetetaan usein tarpeettomasti vastakkain. Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vs. toimialajohtaja Jorma Haapanen puntaroivat dialogissaan palvelujen tuottamisen tapoja. Laitinen ja Haapanen totesivat muun muassa, että tärkeintä on palveluiden laadukas ja kustannustehokas tuottaminen.
Toivon pilkahduksia
Paneelikeskustelussa Hoivatien liiketoimintajohtaja Nina Hynninen, ODL:n diakonian asiantuntija Outi Uusimäki, Pohteen toimialuejohtaja Mervi Koski sekä ODL:n vapaaehtoinen Pirjo Roivainen summasivat päivän teemoja. Ikäihmisten palvelut elämän loppupuolella aiheuttavat huolta lähes jokaisessa. Moni pohtii kysymystä siitä, kuka oman hoidon toteuttaa sitten, kun sitä ikääntyneenä tarvitsee. Toivon pilkahduksiakin nähtiin tulevaisuudessa. ”Toivoa on pakkoa olla”, totesi Pirjo Roivainen paneelikeskustelun lopuksi.