Viime vuosina ilmastonmuutos ja luontokato ovat aiheuttaneet huolta ihmisten mielissä. Huoli maapallon tulevaisuudesta on suuri ja erityisesti se korostuu nuorilla ihmisillä. On selvää, että meillä on vain yksi maapallo asuttavaksi ja olisi tärkeää, että ahdistuksen sijaan pystyisimme tuomaan arkeemme valintoja, jotka edistävät elinympäristömme ja eri lajien hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa.
Planetaarinen terveys on terminä uudehko, vaikka asiakokonaisuutena se on hyvinkin ”muinainen”. Se liittyy kaikkeen siihen, miten elämme, sillä ihminen elää symbioosissa luonnon kanssa. Virallisen määritelmän mukaan planetaarisella terveydellä tarkoitetaan katkeamatonta yhteyttä ihmisen ja luonnon terveyden välillä. Luonto tarjoaa meille elämän perusteet kuten hapen, veden, ravinnon ja suojan. Luonto hoitaa kehoa ja mieltä hyvin kokonaisvaltaisesti. Luonnossa oleskelu virkistää, kannustaa liikkumaan ja viettämään aikaa ulkoilmassa ja antaa meille tunteen siitä, että olemme osa isoa kokonaisuutta ja merkityksellisiä omalla tavallamme. Sen lisäksi luontokosketus on välttämätön myös esimerkiksi kehomme mikrobiston kannalta, sillä luontoympäristöjen tarjoama monipuolinen mikrobien kirjo pitää vastustuskykymme eli immuniteettimme vahvana. Planetaarisella terveys koskee myös yhteisöämme, sillä sen oppien mukaisesti pyrkimyksenä on luoda kestäviä ja vuorovaikutteisia yhteisöjä sekä takaamaan oikeudenmukainen kohtelu kaikille lajeille – ei pelkästään ihmisille. Jokaisella lajilla on oma tärkeä tarkoituksensa maapallolla.
Hyvinvointia luonnon kantokyvyn rajoissa
Planetaarisen terveyden käsitteen mukaan ihmisen toimilla on vaikutusta luontoon ja sitä kautta sen kykyyn ylläpitää meidän terveyttämme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulisi elää maapallon kantokyvyn mukaan ja huomioiden myös muut lajit. Emme voi käyttää luonnonvaroja liiaksi ja arjessa tulisi tehdä ratkaisuja, jotka tukevat planeettamme hyvinvointia. Miten juuri minä pystyisin vaikuttamaan asioihin? Tällaisen vastuun vierittäminen jokaisen yksilön harteille voi kuulostaa raskaalta tai monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Itse asiassa jokainen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan yllättävän paljon. Jos jokainen meistä pyrkii tekemään kestävämpiä valintoja arjessaan, voimme vaikuttaa huomattavasti ympäristömme tulevaisuuteen ja myös sen nykytilaan. Tutkijana olen pyrkinyt muuttamaan ihmisten käsityksiä siitä, miten voi elää maapallon ja sen asukkaiden selviytymistä ja hyvinvointia tukien. Valinnat, joita voimme tehdä arjessamme, eivät missään nimessä ole uhrauksia, vaan ne edistävät myös ihmisen omaa terveyttä ja hyvinvointia. Planetaarisen terveyden edistäminen ei ole luopumista, vaan sen sijaan voimme ajatella saavamme paljon enemmän. Voimmekin esittää itsellemme kysymyksen, ”Mitä minä saan, jos elän luontoa kunnioittaen?”.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan planetaarisen terveyden näkökulmien mukaisesti pyrkimyksenä on tavoitella pitkäaikaista kestävyyttä sen sijaan, että keskittyisimme elämään hetkessä keskittyen vain oman sukupolvemme hyvinvointiin. Tarvitsemme oikeudenmukaista ajattelumallia, joka ulottuu ihmisen ulkopuolelle – huomioiden luonnon ja sen oikeuden kukoistaa. Jotta nämä olisivat mahdollisia, täytyy meidän tarkastella ilmiöitä entistä tarkemmin ja ymmärtää syvällisesti, mitä muutoksia meidän on tehtävä. Tässä ihminen on vallitsevana lajina ratkaisevassa asemassa, emmekä voi vierittää vastuuta kenenkään muun harteille. Jokainen yksilö on vastuussa omista valinnoistaan ja yhteisö voi tukea yksilöä.
Miten voimme edistää planetaarista terveyttä?
Ihmisen arjessa tehtävät valinnat liittyvät hyvin läheisesti jokapäiväisiin rutiineihin kuten ravintoon, liikkumiseen ja kuluttamiseen. Olen listannut tärkeimpiä, juuri ihmisen arkeen liittyviä näkökulmia, joilla voidaan edistää planetaarista terveyttä.
- Ymmärrys luonnon tärkeydestä
Luonnon ottaminen osaksi arkea ja sekä luontotiedon- ja taitojen hankkiminen vahvistavat luontosuhdettamme. Tätä voi tietoisesti pyrkiä parantamaan, sillä luonnolla on jokaiselle ihmiselle annettavaa arjen voimavarojen lisäämiseksi. Luontosuhdetta voi siis vahvistaa luontokokemuksien avulla, katselemalla vaikkapa luontokuvia tai lukemalla aiheesta. Lähiluonnossa vieraileminen, vaikka ystävän tai perheen kanssa ovat mainioita keinoja yhdistää luonto ja ihmissuhteet. Kun luontosuhde vahvistuu, on helpompi ymmärtää, miksi sen suojelu on tärkeää ja miksi arjen ekologisia valintoja kannattaa tehdä. Jokaisessa ihmisessä voi asua pieni ”luonnonsuojelija”. Vahvan luontosuhteen on tutkittu lisäävän elämän merkityksellisyyttä ja onnellisuutta.
- Aktiiviset liikkumismuodot ja liikkuva elämäntapa
Aktiivisilla liikkumismuodoilla tarkoitetaan päivittäistä liikkumista, joka tapahtuu omin lihasvoimin. Voimme arjessamme pyrkiä valitsemaan auton sijaan esimerkiksi kävelyn tai pyöräilyn ja kannustaa muita tekemään samoin. Näin vähennämme ilmansaasteita ja päästöjä, jotka vaikuttavat sekä meihin että luontoon negatiivisesti. Joukkoliikenteen suosiminen ja sen yhdistäminen lihasvoimin liikkumisen onnistuu mainiosti usean arjessa erityisesti kaupunkialueilla. Liikkuva elämäntapa hyödyttää meitä kaikkia, sillä liikkuminen vähentää monien kansansairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa mielialaa. Liikuntaa kannattaa sujauttaa arkeen muutenkin kaikissa mahdollisissa muodoissa kuten esimerkiksi luonnossa oleskelun avulla.
- Lisää kasvispohjaista ravintoa sekä lähiruokaa
Kasvisruoan (kasviksia, palkokasveja, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä) lisääminen osaksi ruokailutottumuksia on hyväksi sekä luonnolle että ihmisen itselleen. Planetaarisen suosituksen mukaan punaista lihaa kannattaa syödä enintään 100 g/viikko ja kanaa enintään 200 g/vko. Erityisesti kotimaisten kasvisten ja juuresten hyödyntäminen on hyvä valinta arjessa. Lähiruoalla tarkoitetaan erityisesti paikallisesti ja Suomessa tuotettua ruokaa. Hävikin välttäminen on todella olennaista, sillä se on edelleen iso ongelma. Ruokaostoksien suunnittelu, omavaraisuus ja tähteiden jatkokäyttö ovat hyödyllisiä keinoja hävikin vähentämisessä ja niiden avulla voi myös säästää rahaa.
- Mieti, mitä oikeasti tarvitset
Kuluttaminen lisää tarvetta tuotantoon, joka on merkittävä erilaisten päästöjen aiheuttaja. Tavaroiden lyhyt käyttöaika aiheuttaa lisäksi valtavasti jätettä. Tavaroiden ja erilaisten hyödykkeiden ostaminen tuo väliaikaista mielihyvää, mutta mielestäni asiaa, erityisesti sen vaikutuksia tulisi miettiä laajemmin. Tarvitsemmeko oikeasti niistä asioita, joita ostamme? Tekevätkö ne meistä tärkeämpiä tai vaikuttavampia ihmisiä? Entä jos ylikuluttamisen sijaan hankkisimme mielihyvää esimerkiksi liikkumalla luonnossa, harrastamalla tai panostamalla ihmissuhteisiin? Joskus pysähtyminen elämän perusasioiden ääreen voi auttaa hahmottamaan, että mitä oikeasti elämässään tarvitsee ja mikä tuo mielihyvää arkeen. Tavaroiden kierrättäminen esimerkiksi uusia käyttötarkoituksia keksimällä tai niiden luovuttaminen toiselle ihmiselle ovat edelleen hyviä keinoja vähentää kuluttamista.
Lopuksi haluan korostaa yhteisöllisyyden roolia myös planetaarisen terveyden edistämisessä. Tärkeän tiedon ja hyväksi todettujen käytäntöjen ja toisen ihmisen auttamisen ja opastamisen roolia ei voi aliarvioida. Kun pidämme huolta toisistamme, edistämme myös maapallon ja ihmisen tulevaisuutta kokonaisvaltaisesti.