ODL
Siirry ajankohtaisiin

Oulun keskustan alueen turvallisuus jakaa nuorten mielipiteitä – ammattilaiset kokoontuivat pohtimaan katuturvallisuuden tilannetta

Moni nuori kokee, että Oulun keskusta ja sen lähialueet ovat turvallisia paikkoja kulkea ja viettää aikaa. Toisaalta erityisesti ulkomaalaistaustaisen nuorten mielestä turvattomuuden tunne on kuitenkin usein läsnä, rasismi nostaa päätään eikä viime vuoden puukotustapauksia ei ole vielä unohdettu.

OSAO:n Puheex– ja Turva-ankkuri-hankkeet sekä ODL Reunalta-hanke ja Walkers Oulu järjestivät yhteistyössä nuorisotyön ammattilaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden foorumin, jossa keskusteltiin nuorten turvallisuudesta laajasti eri näkökulmista. Tapahtuma keräsi paikalle laajan joukon Oulun alueen nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia.

Mukana tilaisuudessa puheenvuoroillaan oli myös poliisin Ankkuritiimi, jonka keskiössä on pyrkiä ennaltaehkäisemään alaikäisen rikollista käyttäytymistä. Poliisi koki erityisesti vahvan yhteistyön alueen toimijoiden kanssa hyvänä asiana, jolla levottomuutta on saatu eri alueilta vähennettyä.

Mukana oli myös Vuolle Oulun rikos- ja riita-asioiden sovittelutoiminta, jonka toiminnassa sovitellaan vuoden aikana myös useita nuorten ja nuorten aikuisten tekemiä rikoksia. Vuolle Oulun sovitteluohjaajien Henna HolapanEveliina Jaakkolan ja Sari Nissin puheenvuorossa nousi esille erityisesti se, kuinka merkittävä ennaltaehkäisevä vaikutus sovittelutoiminnalla voi olla nuoren elämän jatkopolkua ajatellen.

Nuorten kokemasta turvallisuudesta olivat paneelikeskustelussa jakamassa ajatuksiaan Oulun kaupungin Kaasi-toiminnan nuorisotyöntekijät Janne Myllylä ja Shenginfny Bol, Walkers Oulun Perttu Kemppainen ja Jyri Salo sekä Oulun Poliisin ankkuritiimin Jussi Ontero ja Raino Ojala. Paneelikeskustelussa eri toimijoiden vahva yhteistyö koettiin kaikkien keskustelijoiden näkökulmasta erittäin tärkeänä asiana. Aidon välittämisen ja kohtaamisen merkitys nähtiin oleellisen tärkeänä seikkana onnistuneen yhteyden luomiseksi nuorten kanssa. Myös pitkäjänteinen, suunnitelmallinen työskentely nähtiin tärkeänä osana jalkautuvaa nuorisotyötä.

OSAO:n Puheex-hankkeen asiantuntija Sami Keski-Filppula nosti puheenvuorossaan erityisesti aitouden – ilman aitoa mielenkiintoa ja halua ymmärtää nuoria yhteistyö ja vuorovaikutus ei voi toimia. Aikuisten auktoriteetti ei ole nuorille itsestäänselvyys ja se tuleekin Keski-Filppulan mielestä ansaita olemalla oma itsensä ja korostamalla nuorelle, että aikuisetkaan eivät ole täydellisiä. Vaikka auktoriteettiajatus nuorten ja aikuisten välillä on vuosikymmenien saatossa muuttunut, yksi asia on pysyvää: aikuisten tehtävänä on yhä tuoda vakautta ja elämänkokemusta nuorten elämään.

ODL Reunalta-hankkeen projektikoordinaattori Johanna Anttila korosti lopun puheenvuorossaan kohtaamisen tärkeyttä. Hankkeessa toteutettujen ammattilaisten ja nuorten haastattelujen pohjalta pystyttiin jo nyt toteamaan se, kuinka pienelläkin eleellä ja teolla voi olla nuoren elämään merkittävä ja pitkäkestoinen vaikutus, joka joskus jopa määrittää loppuelämän suuntaa.