Työelämä muuttuu jatkuvasti ja nuorten valmiudet kohdata näitä muutoksia ovat avainasemassa heidän polkunsa rakentumisessa. Työelämätaidot eivät tarkoita pelkästään ammatillista osaamista, vaan myös kykyä toimia työyhteisössä, hallita ajankäyttöä ja viestiä tehokkaasti. Monelle nuorelle (ja aikuisellekin) työelämän perusasiat, kuten työnhaku, haastattelutilanteet tai työpaikalla toimiminen, voivat tuntua haastavilta. Onneksi niitä voi kuitenkin harjoitella ja harjoitteluun voi saada tukea – ennen työllistymistä, mutta myös sen aikana.
Tulevaisuuden työelämätaidot
Tulevaisuuden työelämässä korostuvat erityisesti sopeutumiskyky, luova ongelmanratkaisu ja jatkuva oppiminen. Sitran Tulevaisuusbarometri 2025 -julkaisun mukaan suomalaiset kokevat epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, mikä korostaa myös resilienssin merkitystä. Lisäksi teknologian kehitys edellyttävät digitaalisia taitoja ja kykyä omaksua uusia työskentelytapoja. Näiden taitojen kehittäminen on olennaista, työelämässä toimimisen ja pärjäämisen kannalta.
Työelämän vaatimukset muuttuvat nopeasti ja keskeisiä tulevaisuuden taitoja ovat mm.
- Itseohjautuvuus ja jatkuva oppiminen – Työtehtävät ja urapolut eivät enää noudata perinteisiä kaavoja, vaan yksilöiden on kyettävä kehittämään itseään jatkuvasti.
- Vuorovaikutustaidot ja yhteistyökyky – Etä- ja hybridityö vaativat kykyä viestiä tehokkaasti ja työskennellä eri ympäristöissä.
- Digitaalinen osaaminen ja datalukutaito – Teknologian käyttö ja tiedon hyödyntäminen ovat entistä tärkeämpiä lähes kaikilla aloilla.
- Luovuus ja ongelmanratkaisukyky – Automatisointi ja tekoäly muuttavat työtehtäviä, joten ihmisten roolina on yhä enemmän keksiä uusia ratkaisuja, sopeutua muutokseen, mutta myös hyödyntää ihmisten erityistaitoja – inhimillisyyttä, abstraktia ajattelua, persoonallisuutta, kykyä moraaliseen ajatteluun sekä aitoa kohtaamista.
UraNuotta tukena työelämään siirtymisessä
UraNuotta-palvelu tarjoaa maksutonta työhönvalmennusta nuorille, jotka kaipaavat tukea työnhaun eri vaiheissa tai haluavat kehittää työelämätaitojaan. Valmennus on joustavaa ja yksilöllisesti suunniteltua, joten jokainen saa juuri itselleen sopivaa ohjausta.
Palvelun kautta nuori voi saada apua esimerkiksi:
- Osaamisen kartoittamiseen ja vahvistamiseen
- Työnhaun asiakirjojen, kuten CV:n ja hakemuksen, laatimiseen
- Työhaastatteluun valmistautumiseen
- Työelämän pelisääntöjen ja työpaikalla toimimisen harjoitteluun
- Perehdytyksen tueksi työpaikalle
Valmennuksessa käytetään työvälineenä Howspace-alustaa, joka mahdollistaa monipuolisemman oppimispolun työhönvalmennuksen aikana. Howspace mahdollistaa työhönvalmennuksen sisältöjen hallinnan, reaaliaikaisen työskentelyn videoyhteyden välityksellä, yhteistyöskentelyn ja ryhmässä oppimisen, mutta myös itsenäisen oppimisen sekä yksilöllisen polun rakentumisen jokaisen valmennettavan kohdalla.
Miten voin hyötyä UraNuotasta?
Voit liittyä mukaan matalalla kynnyksellä ja palvelu rakentuu kolmesta stepistä:
- Työelämätaitojen kehittäminen ja työnhakuvalmennus
Ensimmäinen steppi pitää sisällään mm. oman osaamisen tunnistamista, työnhaun perustaitoja, työnhaun asiakirjoihin tutustumista ja niiden laatimista. - Työhön tai opiskeluun kiinnittyminen ja alkuvaiheen tuki
Toisessa vaiheessa tarkastellaan omaa toimintaa työyhteisön jäsenenä sekä työntekijänä ja mietitään työelämätaitoja kokonaisuudessaan. - Työssä tai opinnoissa onnistumisen tukeminen yhdessä työnantajan tai oppilaitoksen kanssa.
Kolmas vaihe tukee työelämän/opintojen ja arjen yhteensovittamista, oman jaksamisen tukemista, motivaation ylläpitämistä sekä tulevaisuuden urasuunnitelman pohdintaa. Näin valmennus tukee nuorta paitsi työpaikan löytämisessä myös siinä, että työssä tai opiskelussa pärjääminen sujuu mahdollisimman hyvin.
Yhdessä kohti sujuvampaa siirtymää työelämään
Nuorten työllistymisen edistäminen on tärkeää niin yksilön kuin koko yhteiskunnan kannalta. UraNuotta tekee tiivistä yhteistyötä työnantajien, oppilaitosten ja työllisyyden asiantuntijoiden kanssa, jotta nuoret saavat parhaat mahdolliset eväät työelämään. Samalla työnantajat saavat tukea rekrytointiin ja perehdytykseen, mikä helpottaa uusien työntekijöiden työllistämistä.
Jos olet nuori ja tarvitset tukea työelämätaitojen kehittämiseen, tai jos tunnet jonkun, jolle palvelusta voisi olla hyötyä, tutustu UraNuottaan ja ota rohkeasti yhteyttä!
Lisätietoa ja ohjauksen palveluun löydät täältä.
Digitaalinen Toimintamalli ja Toimijaverkosto Työllistämiseen (DTTT) -hankkeessa rakennetaan Pohjois-Pohjanmaan alueella digitaalinen toimintamalli työllistämiseen työnantajien sekä työnhakijoiden tueksi. Euroopan sosiaalirahaston ESR+ rahoittaman hankkeen tavoitteena on vahvistaa kohderyhmään kuuluvien henkilöiden työllistymisen yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Hanke toteutetaan yhteistyössä Live-säätiön sekä Oulun Palvelualan Opiston (OPAO) kanssa. Hankkeen päätoteuttajana toimii Live-säätiö.