ODL
Siirry ajankohtaisiin

Nuoren urheilijan ravitsemushaasteita

Nuori urheilija on usein kovilla. Treenimäärät viikossa voivat olla huikeita. Treenien lisäksi on koulua tai opiskelua. Koulusta tai kotoa voi olla treenipaikalle pitkä matka. Viikonloppuisin voi olla kisamatkoja. Ystäviäkin pitäisi ennättää tavata. Ja lepoa, siihen ei urheilijalla aina ole riittävästi aikaa. Ja varsinkin syödä pitäisi, jotta jaksaa tehdä kaiken ja vielä voi hyvin.

Tosissaan urheilevan nuoren ravitsemukseen liittyvät haasteet voivat olla erinäköisiä kuin muilla nuorilla, toisaalta hyvin samanlaisia. Keskeisin ero on riittävän ravinnonsaannin turvaamisen haasteet. Kun on aamutreenit ja sieltä kouluun ja koulusta ehkä jo kiire iltatreeneihin, jää päivän aikainen syöminen usein liian vähäiseksi. Vähitellen liian niukka ravinnonsaanti aiheuttaa ongelmia nukkumiseen, palautumiseen, urheilusuoritukseen ja mielialaan.

ODL Liikuntaklinikka, nuori urheilija, kuvituskuva

Kaikista keskeisin tavoite urheilijalla onkin saada riittävästi ruokaa ja tasaisesti päivän aikana. Helpommin sanottu kuin tehty, ja vanhempien, valmentajien ja urheilijoiden yhteistä suunnittelua tähän tarvitaan. Myös koulun rooli voi olla merkittävä. Osa nuorista ei kertomansa mukaan kehtaa syödä koulussa riittävästi (”koska muut syövät niin vähän”), samoin välipalojen kantamista kouluun vierastetaan. Vanhempien tehtävä on varmistaa, että kotoa löytyy sopivia välipaloja, myös reppuun mukaan otettavaksi, ja valmentajien tehtävä varmistaa, ettei harjoituksiin tulla nälkäisinä.

Pikaruoka ja herkut houkuttavat myös urheilijoita. Se sallittakoon – yhdessä kavereiden kanssa syöminen on sosiaalisuutta parhaimmillaan. Tärkeää on, ettei etenkään herkut tule korvaamaan riittävää syömistä, vaan niitä syödään ikään kuin jälkiruoaksi, muun ruoan lisäksi. Herkuilla ei ainakaan säännöllisesti kannata pyrkiä säätelemään tunteita. On toki luonnollista ja oikein juhlia onnistumista myös hyvällä syömisellä, mutta negatiivisiin tunteiden säätelyssä suklaalevy ei ehkä ole paras keino.

On myös hyvä muistaa, että nuori urheilija tarvitsee luonnon omia vitamiineja ja kivennäisaineita mm. kasvisten, marjojen, hedelmien, täysjyväviljavalmisteiden, maitovalmisteiden ja pehmeiden rasvojen muodossa. Kodin ruokavalinnoilla ja -tottumuksilla on iso merkitys. Pitsaa ja hampurilaisia saa syödä sopivasti, kunhan ne ovat vain monipuolisen ruokavalion mausteena.

Joskus syömisestä ja sen tarkkailusta tulee urheilua ja elämää suurempi asia. Syömisellä pyritään hallitsemaan painoa tai tunteita, ja painolla voidaan pyrkiä vaikuttamaan urheilusuoritukseen tai ulkonäköön. Näissä tilanteissa ohjaaminen keskusteluun ammattilaisen kanssa jo varhaisessa vaiheessa on tärkeää, jotta vältytään pitkäkestoisimmilta ongelmilta.

Tutustu ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutin palveluihin!