Elintapamuutoksen aikana motivaatio on hyvä ystävä. Tähän liittyy myös usko itseensä sekä läheisten tuki. Entä jos motivaatio on kateissa? Voit pohtia itseksesi, miksi muutos on sinulle tärkeä ja miksi tavoittelet muutosta. Askel kohti parempaa ja terveellisempää elämää voi olla iltakävely metsässä tai hedelmä välipalalla.
Mikä motivoi sinua?
Motivaation muodostumiseen ja sen vahvistumiseen vaikuttavat muun muassa yksilön arvot, voimavarat ja elämäntilanne. Pysyvään elämäntapamuutokseen tarvitaan sisäistä motivaatiota, eli muutos tapahtuu oman sisäisen tahdonvoimasta: esimerkiksi halu tehdä asioita sen vuoksi, että ne ovat kiinnostavia tai tuottavat mielihyvää. Motivaatiota voidaan tarvita liikkumisen aloittamiseen ja jatkamiseen, tai oman ravitsemuksen kehittämiseen terveellisempään suuntaan. On hyvin luonnollista, että motivaatio vaihtelee elämäntapamuutoksen aikana. Älä siis huoli, sinä pystyt siihen!
Minä pystyn! — Askel kerrallaan
Motivaatioon liittyy vahvasti minäpystyvyys, eli usko omiin kykyihin. Minäpystyvyys on yhteydessä korkeampaan motivaatioon, jolloin tavoitteiden saavuttaminen on todennäköisempää. Omien onnistumisten pohtimisella voi vahvistaa minäpystyvyyttä. Onnistumiset voivat olla hyvin pieniäkin, kuten istumisen vähentäminen etätyöpäivänä. Olennaisinta on niiden huomaaminen: voit pohtia esimerkiksi ajatuskartan avulla omia kykyjäsi ja vahvuuksiasi.
Elintapojen parantamisessa kannattaa aloittaa yhdestä aiheesta, kuten vaikka istumisen tauottamisesta. Jos koet, että liikkumisesi on vähäistä, voit aloittaa liikkumisen lisäämisen esimerkiksi kävelemisellä ja yhdistää tähän kivan pelin tai äänikirjan, jos tämä tekee kävelemisestä mielekkäämpää. Olisiko käveleminen tai muu liikkuminen jännittävämpää, jos kuuntelisit samalla esimerkiksi urheiluottelua tai lempipodcastiasi?
Mitä jos vaatisimme itseltämme aluksi vähemmän ja olisimmekin tyytyväisiä 15 minuutin säännölliseen kävelyyn? Lyhyt iltakävely voikin huomaamatta olla parin viikon päästä jo tunnin mittainen. Pari kertaa viikossa toistettuna päästään lähelle liikkumisen suosituksia. UKK-instituutin sivuilta ikäryhmittäin löytyviä Liikkumisen suosituksia voi hyödyntää oman aktiivisuuden lisäämisessä sekä suunnittelussa.
Ole itsellesi armollinen ja kannustava realisti
Motivaation ollessa kadoksissa tai tauolla, voit miettiä hetken omia arvojasi ja tarpeitasi. Miksi lähditkään vähentämään suolaa ruokavaliossasi ja pyöräilemään iltaisin? Pysähdy hetkeksi ja pohdi, mikä on itsellesi tärkeää ja mitkä asiat kuuluvat juuri sinun hyvään elämääsi. Halusitko omaa aikaa työpäivän päätteeksi tai päästä eroon verenpainelääkkeistä? Tärkeistä asioista muistuttaminen voi auttaa haastavan ajanjakson yli ja tuoda varmuutta omaan elämään – suunta on oikea. Lähipiirin kannustus ja tuki ovat myös tärkeitä, ja liikkuminen yhdessä on mukavaa!
Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvan SMART-mallin tiivistelmään pääset tutustumaan Digillä terveysvalmennusta -hankkeen sivuilta ja koko oppaaseen Suomen perinataalimielenterveys -yhdistyksen sivuilta. SMART-mallia voit hyödyntää, vaikket olisi samankaltaisessa elämäntilanteessa kuin oppaan konteksti. Tärkeintä on päästä konkreettisesti pohtimaan omaa tarvetta elintavoille ja sitä kautta motivaation syttymiselle.
Syksyn tempaushaaste – liiku omalla tavallasi!
Kansalaisia kannustetaan liikkumaan Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön 75-vuotispäivän kunniaksi. Tempaukseen voi osallistua pitkin syksyä kävellen tai muuten liikkumalla ja haastaa muita sosiaalisessa mediassa tunnisteella #liikkumishaaste. Ei muuta kuin rollaattorit, pyörätuolit, kävelysauvat tai lenkkarit alle ja liikkumaan omaan tahtiin, askel kerrallaan!
Oulun kaupunki on haastanut oululaiset mukaan liikkumishaasteeseen erityisesti syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kaupunkilaisia kannustetaan ottamaan mukaan ystäviä, kummeja, isovanhempia tai muita tuttavia ja vaikkapa kävelemään leppoisan lenkin syksyisessä kaupungissa.
Vinkkejä eri mittaisista kävelyreiteistä eri puolilla Oulua löytyy Liikukko nää -oppaasta.