ODL
Siirry ajankohtaisiin

Monimuotoinen työelämä on yhteiskunnan voimavara

Tulevalla Oulun seudun työllisyysalueella on käynnistynyt Digitaalinen Toimintamalli ja Toimijaverkosto Työllistämiseen (DTTT) -hanke, joka vastaa työelämän monimuotoisuuden haasteisiin kehittämällä digitaalista toimintamallia työllistämisen tueksi. Hanke keskittyy erityisesti nuorten, täsmätyökykyisten sekä maahanmuuttajataustaisten työllistymisen edistämiseen.

Moninainen ryhmä iloisia työntekijöitä toimistolla, etualalla nainen pyörätuolissa, jota toinen henkilö työntää.

Yhteistyöllä tuloksiin

Hankkeen toteuttajat Live-säätiö, Oulun Palvelualan Opisto (OPAO) sekä Oulun Diakonissalaitoksen säätiö yhdistävät voimansa Digitaalinen Toimintamalli ja Toimijaverkosto Työllistämiseen (DTTT) -hankkeessa. Yhteistyön tavoitteena on luoda digitaalinen toimintamalli helpottamaan rekrytointia, tukemaan työllistämisen eri vaiheita, vastata alueellisiin työllistämistarpeisiin, luoda yhdenvertaisia mahdollisuuksia työelämään sekä tarjota yrityksiin jalkautuvaa työhönvalmennusta sekä tukea työnhakijoille ja työnantajille. Tavoitteenamme on kohdata 280 työnhakija-asiakasta sekä 53 työnantajayritystä. Monimuotoinen työelämä heijastaa yhteiskuntamme arvoja, mutta myös vahvistaa taloutta, edistää innovaatioita ja luo uutta osaamista. Työ on merkityksellinen osa ihmisten elämää ja hankkeessa tavoitteena onkin edistää jokaisen yksilöllistä polkua työelämään.

Nuorten potentiaali käyttöön

Nuorten työelämään siirtyminen on kriittinen vaihe, joka määrittelee usein koko työuran suunnan. Ensimmäisten työkokemusten saaminen on monelle nuorelle haastavaa, mutta juuri nämä kokemukset ovat ratkaisevan tärkeitä itseluottamuksen ja ammatti-identiteetin rakentumisessa. DTTT-hankkeessa tarjotaan nuorille työhönvalmennusta ja tukea osaamisen kehittämiseen, jotta heidän olisi helpompi kartuttaa kokemusta sekä rakentaa omaa ammatti-identiteettiä. Haluamme myös olla hälventämässä nuorten työelämään kohdistuvia ennakkoluuloja ja pelkoja. Jokaiselle nuorelle tulisi löytyä oma polku ja sitä kautta tunne merkityksellisyydestä sekä osallisuudesta yhteiskunnassa.

Maahanmuuttajat rikastuttavat työyhteisöjä

Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistyminen ei vain täytä työvoimatarvetta vaan tuo mukanaan monia yhteiskunnallisia ja työyhteisöllisiä hyötyjä. Kulttuurisesti monipuoliset tiimit ovat innovatiivisempia ja sopeutuvat nopeammin uusiin toimintaympäristöihin. Lisäksi eri kulttuureista tulevat työntekijät voivat auttaa yrityksiä ymmärtämään paremmin erilaisten asiakasryhmien tarpeita ja siten kasvattaa yrityksen asiakaspohjaa. DTTT-hankkeen toimintamallin avulla pyritään madaltamaan rekrytoinnin haasteita ja helpotetaan monimuotoisen työyhteisön rakentamista, jossa jokaisen osaaminen ja tausta nähdään voimavarana.

Täsmätyökykyiset tuovat erityisosaamista

Täsmätyökykyiset työntekijät tuovat mukanaan erityisosaamista ja taitoja, jotka täydentävät olemassa olevaa työyhteisöä ja lisäävät sen monimuotoisuutta. DTTT-hankkeessa OPAO:n roolina on kartoittaa yhteistyöyritysten täsmätyötehtäviä sekä hankeasiakkaiden osaamista ja työllistymisen edellytyksiä. Kun työtehtäviä muotoillaan sopiviksi, yritykset voivat kohdistaa osaamista tarkemmin ja samalla lisätä tuottavuutta, työntekijöiden keskittyessä omiin vahvuusalueisiinsa. Tämä parantaa henkilöstön työtyytyväisyyttä ja sitoutumista, sillä työntekijä pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla, ja yritys hyötyy resurssitehokkuudesta ja innovatiivisemmasta tiimistä.

Tulevaisuuden työelämä on monimuotoinen

Työelämän monimuotoisuus iän, sukupuolen, koulutuksen ja työkyvyn näkökulmasta on välttämättömyys tulevaisuuden työmarkkinoilla. Monimuotoisuus on osoittautunut kilpailuvaltiksi, joka parantaa organisaatioiden resilienssiä ja innovatiivisuutta. DTTT-hankkeen digitaalinen toimintamalli yhdistää työnantajat, työnhakijat ja työllisyystoimijat keskinäiseksi voimavaraksi, joka voi vastata jatkuvasti muuttuviin työelämän vaatimuksiin. Haluamme varmistaa, että tulevaisuuden työelämässä jokaisella on mahdollisuus löytää oma roolinsa – yhteiskunta, jossa ihmisten erilaiset vahvuudet ja taustat ovat työelämän perusta, on vahvempi.

Digitaalinen Toimintamalli ja Toimijaverkosto Työllistymiseen (DTTT) on Euroopan Unionin osarahoittama hanke, jonka toiminta-aika on 1.8.2024-31.5.2027. EU:n ja hanketoteuttajien lisäksi toimintaamme rahoittaa myös Oulun kaupunki. Hanketiimiin kuuluvat Amanda Tammivirta, projektipäällikkö (Live-säätiö), Jenni Parviainen, digipedagogi, (Live-säätiö), Maikki Seppälä, työhönvalmentaja, (Live-säätiö), Tiina Sangi, opettaja, (OPAO), Sirpa Liuska, opettaja (OPAO) sekä Karoliina Vilmi, projektikoordinaattori, (ODL).