ODL
Siirry ajankohtaisiin

Miten päiväkoti-ikäiset lapset liikkuvat, käyttävät ruutua ja nukkuvat Oulussa?

Oululaisissa päiväkodeissa kävi kuhina syksyllä 2023, kun Oulun ja ympäristökuntien 3–4-vuotiaat lapset saivat viikoksi fyysistä aktiivisuutta mittaavat liikemittarit ranteeseen ja vyötärölle. Aineistoa kerättiin SUNRISE Finland tutkimushankkeessa. Lapsille kerrottiin, että laitteet mittasivat, miten nopeasti lapsi pystyi laskemaan päiväkodin pihan liukumäen. Mittarit oli tarkoitettu supersankareille.

Lasten huoltajat täyttivät kyselylomakkeen sekä pitivät päiväkirjaa lapsen nukkumisesta. Kattava aineisto saatiin yhteensä 1080 lapselta ympäri Suomen. Aineiston alustavat tulokset ovat nyt valmistuneet ja tulokset antavat aihetta pohdiskeluun.

Pienten lasten tulisi liikkua vuorokaudessa kolme tuntia

Tuloksia lasten unesta, liikkumisesta, ruutuajasta ja paikallaanolosta on verrattu Maailman terveysjärjestö WHO:n laatimiin 3–4-vuotiaiden liikkumisen suosituksiin. WHO:n suositusten mukaan pienten lasten tulisi liikkua vuorokaudessa kolme tuntia, joista vähintään tunti reippaasti, ruutuaikaa ei saisi kertyä yli tuntia, kuten ei myöskään yhtäjaksoista paikallaan istumista. Lasten tulisi nukkua säännöllisesti 10–13 tuntia.

Suomalaisista lapsista vain reilu viidennes täytti kaikki viisi suositusta, eli liikkumisen, reippaan liikkumisen, unen, ruutuajan ja paikallaanolon. Parhaiten saavutettiin nukkumisen suositus, johon ylsi jopa 95 prosenttia lapsista. Heikoiten sujui ruutuajan suosituksen kanssa, jonka saavutti vain puolen tutkimukseen osallistuneista lapsista.

Oululaisilla lapsilla menee keskivertoa paremmin

Oulun ja lähimaaseudun lapsista noin neljännes täytti kaikki suositukset, nukkumisen osalta jopa 97 % lapsista. Myös liikkumisen osalta voimme olla tyytyväisiä, sillä jopa 96 % saavutti päivittäisen kolmen tunnin suosituksen, tosin reipasta liikkumista tunnin verran kertyi vain 65 % lapsista.

Myös oululaisissa ja lähimaaseudun perheissä tullaan tulevaisuudessa käymään kiivasta vääntöä nuorison ruutuajan ylittämisestä, koska jo 3–4-vuotiaana lähes puolet lapsista vietti ruudun äärellä yli tunnin päivässä. Onneksi ehkä osa ruudun tuijottamiseen käytetystä ajasta tapahtuu autokyydin tai muun siirtymän yhteydessä, koska paikallaanolon suosituksen täytti kuitenkin 77 % lapsista.

Tutkimustulokset antavat myönteisen signaalin siitä, että perheissä panostetaan pienten lasten hyvinvointiin. Vanhemmat voivat olla tyytyväisiä siihen, että mahdollistavat lapsilleen monipuolisen liikkumisen arjessa ja huolehtivat siitä, että nukkumaan mennään ajallaan – ainakin arkisin.

Tulevina vuosina kerätystä aineistosta saadaan runsaasti mielenkiintoista tietoa

Tutkimuksesta saadaan uutta tietoa muun muassa asuinympäristön yhteydestä lasten ja perheiden liikkumiseen, vanhemman masennusoireilun merkityksestä lasten liikkumiseen ja ruutuaikaan sekä perheen luonnossa liikkumiseen käytetyn ajan yhteydestä perheen hyvinvointiin. Kaikella tällä voidaan entisestään vahvistaa lasten ja perheiden hyvinvointia, ja ehkä tulevaisuudessa yhä isompi joukko täyttää terveyden kannalta tärkeät suositukset.

SUNRISE Finland -tutkimusta koordinoi Folkhälsanin tutkimuskeskus. SUNRISE Finland on osa kansainvälistä tutkimusta, johon osallistuu yli 60 maata. Suomessa aineisto kerättiin Oulusta, Kuopiosta, Turusta ja Helsingistä, 57 % kaupungeista ja 43 % maaseudulta vuosina 2022–2023. Osallistuneista lapsista 46 % oli tyttöjä ja 54 % poikia, ikä keskimäärin 4,0+/-0,6 vuotta. Tutkimukseen osallistuvat Folkhälsanin lisäksi ODL Liikuntaklinikka sekä Oulun, Turun ja Helsingin yliopistot.