3. maaliskuuta juhlistetaan maailman luontopäivää, jonka YK on julistanut luonnon haavoittuvaisuuden ja monimuotoisuuden muistamisen teemapäiväksi. Tällaiset teemapäivät ovat todella hieno muistutus siitä, että luonto on ihmiselle henkinen ja toki myös aineellinen voimavara. Se tarjoaa meille elämän perusedellytykset ja joukon erilaisia hyvinvointivaikutuksia ja kokemuksia.
Luontopäivän teema keskittyy tänä vuonna metsien, metsälajien ja metsäekosysteemien merkitykseen erityisesti alkuperäisväestöjen ja paikallisyhteisöjen näkökulmasta. Meillä Suomessa tämä teema koskee eniten saamelaisia, mutta mielestäni ihan yhtä lailla meitä kaikkia. Onhan luonto tärkeä meille kaikille, vaikka osalla meistä luontosuhde olisikin heikko. Nykyihminen näkee luonnon hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin aiemmat sukupolvet. On myös mahdollista, että nykyihminen ei kiireeltään näe ja koe luontoa laisinkaan tai että kokemukset ovat hyvin satunnaisia tai pinnallisia. Vaikka olemme osa luontoa, emme silti ole siihen riittävästi kosketuksissa, koska elämäntapamme ovat väistämättä muuttuneet. Siksi luontopäivää pitäisi viettää useammin (voit lisätä vaikka omaan kalenteriin) ainakin meillä Suomessa, koska meillä on hieno luonto ympärillämme. Meidän pitää vaalia sitä, pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta myös sallia itsemme nauttia sen hyvinvointia edistävistä vaikutuksista. Mitä enemmän tiedostamme luonnon läsnäolon, sitä todennäköisemmin tunnistamme ja tunnustamme sen arvon joka päiväisessä elämässämme.
Tänä vuonna maailman luontopäivänä keskityn kirjoituksessani niihin mahdollisuuksiin, joita luonto tarjoaa meille vaikeina aikoina. Olen kiinnostunut erityisesti luontoliikunnasta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista. Me tutkijat ODL Liikuntaklinikalla tutkimme näitä asioita ja pyrimme tiedottamaan ihmisiä luonnon tärkeydestä osana terveyttä ja hyvinvointia. Tiedämme, että elämän haasteellisissa tilanteissa joudumme aina tietynlaisten kriisien eteen. Koronaviruksen aiheuttama pandemia ja siitä seurannut poikkeustilanne on ollut raskasta aikaa meille kaikille. Olemme voineet joutua luopumaan harrastuksistamme, vähentämään tärkeitä sosiaalista kanssakäymistä ja onhan myös mahdollisuutemme liikkua vähentynyt. Emme voi enää matkustaa entiseen malliin ja taloudellinen tilanne voi olla heikentynyt. Silti meidän pitäisi pitää itsestämme huolta. Tarvitsemme uusia selviytymiskeinoja ja tekemistä arkielämään. Olemme kuitenkin tietyllä tavalla hyvin onnekkaita – meillä on täällä Suomessa upea luonto, joka on läsnä lähes kaikkialla. Keväinen metsä kutsuu hiihtämään ja metsässä aistit heräävät eloon. Lapsille riittää lumikasoja hauskoja leikkiä varten ja metsä on täynnä sekkailuja kuten ennenkin. Pihatyöt tekevät hyvää, oli piha pieni tai iso. Lumityöt voi tehdä välillä itse ja kesällä vastustuskyky vahvistuu, kun upotat sormet multaan. Kiinnitä huomiota niihin pieniinkin virikkeisiin, joita luonto ja vuodenaikojen vaihtelu sinulle tarjoaa – lintujen laulu, tuulen tuiverrus, sade, auringon lämpö iholla, kasvien tuoksu ja oravan leikki pihalla.
Luontoliikunta on erinomainen tapa liikkua, koska se ei juuri vaadi mitään erityisempiä suunnitelmia eikä tuo turhia paineita kuten tavoitteellinen harjoittelu. Ymmärrän, että kaikkien ei ole mahdollista lähteä ulos, koska liikkuminen asettaa haasteita. Luonnossa oleskelua on kuitenkin myös omassa pihapiirissä ajan viettäminen ja on tutkittu, että jopa luonto-ohjelmien katselu voi edesauttaa henkistä palautumista ja virkistää mielialaa. Jos asut kaupungissa, eivätkä lähipuistot ole mukavia näin talvella, on aika vilkaista esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämää Retkikartta-sivustoa ja etsiä lähiluontokohteita makkaranpaistoa tai vain luontokävelyä varten. Maaseudulla asuvat ihmiset kokevat hieman erilaisia asumiseen liittyviä haasteita, mutta siellä luontoon pääsy on perusterveelle ihmiselle helppoa. En voi olla mainitsematta erään maanviljelijän sanoja “Eihän meillä täällä maalla korona näy, ei siitä juuri tarvitse puhua. Meillä on tässä lääniä liikkua ja luonnossa samat asiat toistuvat kuin aikaisemminkin”. Mediassa onkin ollut paljon uutisointia siitä, että mökkeily on lisääntynyt entisestään ja myös maasedulla asuminen on ottanyt tuulta alleen. Suomessa pystymme vaikuttamaan siihen, että minkälaisen asuinympäristön valitsemme, sillä luonto ei ole läsnä vain varakkaissa asuinympäristöissä. Ehkä ajatusamaailmamme on muuttumassa ja opimme arvostamaan luontoa entistä enemmän..