ODL
Siirry ajankohtaisiin

Luennoitsijaesittelyt: Liikuntalääketieteen päivät 27.-28.4

Uutta unesta – Uni ja palautuminen harjoittelun tukena

Torstai 27.4.2023 klo 8.30-15.30

Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita luvassa Liikuntalääketieteen päivillä. Tutustu luennoitsijoihin ja heidän aiheisiin. Voit tutustua ohjelmaan tapahtuman sivuilla ja ilmoittautua mukaan.

Uutta unesta – Uni ja palautuminen harjoittelun tukena 27.4

Luennoimassa mm.:

Hannu Kinnunen, TT, FM, innovaattori, Innovation Oy

”Esitelmässäni aion esittellä puettavan teknologian käytännön sovelluksia ja niiden käyttökelpoisuutta siinä, missä ne ovat parhaimmillaan, eli henkilökohtaisessa pitkän aikavälin elämäntavan ja mahdollisten elintapamuutosten seurannassa. Esittämäni tutkimusnäyttö liittyy erityisesti Oura-sormuksen tarkkuuteen ja käyttökelpoisuuteen unen ja palautumisen mittauksessa. Lisäksi esittelen kuluttajalaitteiden mahdollisuuksia ns. big data analyysissä, ja mitä annettavaa unen aikaisilla mittauksilla voi olla laajoissa aineistoissa. Esitys pohjautuu väitöskirjatyöhöni ja muihin, vertaisarvioituihin tutkimusjulkaisuihin ja se sisältää lisäksi puettavan teknologian tuotekehittäjän henkilökohtaista pohdintaa yli 25 vuoden kokemuksiin nojaten.”

 

 

Eeva Löfgren, LT, KNK – erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, Terveystalo

”Urheilijan ja liikkujan uniesityksessä käsitellään unen fysiologiaa ja unta eri elämänvaiheissa. Liikunta tukee parhaimmillaan unta, mutta heikko uni voi huonontaa urheilijan tuloksia. Jokaiseen ikävaiheeseen liittyy myös unessa erityispiirteitä, ja elämän muut kuormittavat tekijät vaikuttavat myös urheilijoiden ja liikkujien uneen. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä uneen vaikuttavista tekijöistä kaikilla liikkujilla. Uni huomioiden tuetaan palautumista ja parempia tuloksia.”

 

Kaisu Martinmäki, LitT, senior researcher, Polar Electro Oy

”Keskityn esityksessäni unen mittaamiseen arjessa. Hyvä uni tukee liikkujan ja urheilijan palautumista ja suorituskyvyn kehittymistä. Moni liikkuja ja urheilija käyttää erilaisia kuluttajalaitteita saadakseen tietoa unesta. Käyn läpi, mihin asioihin käyttäjän tulisi kiinnittää huomiota unen mittaamisessa ja miten laitteiden antamia tuloksia kannattaa tulkita harjoittelun tukena.”

 

Ville Vesterinen, LitT, johtava asiantuntija, KIHU

”Esityksessä syvennyn urheilijoiden palautumisen seurantaan osana harjoittelun, palautumisen ja kehittymisen seurannan kokonaisuutta. Käyn läpi muun muassa palautumisen merkitystä suorituskyvyn kehittymisen kannalta, palautumisen seurannassa käytettyjä menetelmiä ja käytännön havaintoja oleellisimmista asioista urheilijoiden palautumisen seurannassa.”

 

Terhi Mets, urheilupsykologi, PsL, psykoterapeutti, Mindgame Oy

”Kerron luennossani siitä, millä tavoin psyykkiset tekijät esim. ahdistus- ja mielialaoireet vaikuttavat uneen. Urheilijan psyykkisestä terveydestä kiinnostuminen ja sen tukeminen on itsestään tärkeä arvo. Lisäksi sillä on monella tavoin vaikutusta myös urheilijan suorituskykyyn mm. unen kautta.”

 

Laura Nauha, TtM, väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto

”Luennossani lähden liikkeelle vuorokausirytmistä: mitä se sisältää ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Seuraavaksi kerron kronotyypin määrittelemisestä ja menetelmistä, kuinka yksilöllisen kronotyypin voi selvittää. Lopuksi kerron, mitä tutkimustiedon perusteella tiedetään sisäisen rytmin merkityksestä liikkumiselle ja terveydelle.”

 

Laura Heikkilä, laillistettu ravitsemusterapeutti ODL Liikuntaklinikka

”Liikuntalääketieteen päivillä puhun ravitsemuksen vaikutuksesta uneen. Kerron, mitä tutkittua tietoa on muun muassa hiilihydraattien laadun ja aminohappo tryptofaanin vaikutuksesta uneen. Ja ennen kaikkea, mitä tämä tieto tarkoittaa käytännössä. Voiko unta ja palautumista siis tukea ravitsemuksen keinoin?”

 

Tervetuloa Liikuntalääketieteen päiville!