Liikuttava sote -hanke pääsi haastattelemaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen vastuuyksikköpäällikköä, Eeva Mäkeä, joka vastaa vastaanottotoiminnasta Pohteen Oulaisten, Haapaveden, Pyhännän, Siikalatvan, Alavieskan, Ylivieskan, Nivalan ja Sievin terveyskeskuksissa – yhdessä osaavan henkilöstönsä kanssa. Tässä artikkelissa Eeva avaa näkemyksiään siitä, miten liikkumisen edistäminen näkyy sote-ammattilaisten arjessa ja miten aihe voidaan ottaa luontevasti puheeksi asiakastyössä.
Liikkumisen puheeksi ottaminen kuuluu kaikille
Terveysliikunta ja liikkumisen edistäminen kuuluvat olennaisena osana sote-ammattilaisen työhön – myös silloin, kun aikaa asiakaskohtaamiseen on rajallisesti. Liikkumisen edistäminen ei aina näy erillisinä toimenpiteinä, mutta se voi toteutua arjen työssä monin tavoin, kuten neuvontana, ohjauksena, motivointina ja muutoksen tukemisena.
”Liikkuminen voi tulla puheeksi esimerkiksi sydän-, diabetes- tai reumahoitajan vastaanotolla, osana terveystarkastusta tai hoitopolkua,” kertoo Eeva. Hän painottaa erityisesti ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen merkitystä.
Sairaanhoitaja voi ohjata, neuvoa ja ennen kaikkea motivoida. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi UKK-instituutin liikuntasuosituksia. Liikkumisen puheeksi ottaminen ei vaadi pitkää keskustelua, vaan tärkeintä on tukea asiakkaan omaa oivallusta ja vastuunottoa liikkumisesta. ”Erityisesti työikäisten, ikääntyneiden ja pitkäaikaissairaiden kohdalla liikuntaneuvonta voi olla osa hoitoa ja kuntoutumista,” Mäki muistuttaa.
Hyvinvointialueilla johto voi tukea tätä työtä nostamalla liikkumisen edistämisen näkyväksi osaksi strategiaa, arvoja tai palvelulupausta. ”Liikkuminen on osa väestön terveyden ja toimintakyvyn tukemista – ei vain yksilön asia.”
Konkreettisia tekoja ja matalan kynnyksen viestintää
Liikkumisella on vaikutusta myös mielenterveyteen. ”Se voi lievittää ahdistusta ja masennusoireita, mikä tukee sitoutumista hoitoon ja parantaa elämänlaatua. Kun ihminen kokee voivansa vaikuttaa hyvinvointiinsa, motivaatio omahoitoon kasvaa.”
Yksiköissä on otettu käyttöön etä-elintapaohjaus, johon asiakkaita ohjataan vastaanotoilta. Samalla yhteistyötä kuntien liikuntatoimien kanssa on vahvistettu, jotta asiakkaat saavat monipuolista tukea myös vastaanoton ulkopuolella. Lopuksi vastuuyksikköpäällikkö haluaa muistuttaa, että liikkumisen lisäämisen ei tarvitse tarkoittaa korkeiden tavoitteiden asettamista: ”Ei tarvitse olla menossa maratonille – jo pienet valinnat, kuten portaiden käyttö tai työmatkan kulkeminen kävellen, ovat merkityksellisiä.”
—
Liikuttava sote -hanke vahvistaa Pohjois-Pohjanmaan sote-ammattilaisten osaamista terveyttä edistävästä liikkumisesta, tarjoamalla mm. täydennyskoulutuksia sote-alan ammattilaisille. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde toimii hankkeen kumppanina. Hankkeen päätoteuttajana on Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr ja osatoteuttajana Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoituksen myöntäjänä on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanketta rahoittavat myös ODL Säätiö ja Diak ammattikorkeakoulu.