ODL
Siirry ajankohtaisiin

”Kotiluolasta poistuminen”

Muutoksia arjessani – Yhdistämö-hankkeen nuorten tarinoita vol. 7

Yhdistämö on nuorten aikuisten osallisuuden sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen tähtäävä kehittämishanke. Kehittämistyötä toteutetaan osallistaen ja vuorovaikutuksellisin menetelmin. Blogisarjan tavoitteena on tuoda näkyväksi nuorten tarinoita muutoksista. Teksti on kirjoitettu yhdessä nuoren kanssa tilanteessa, jossa nuori on ollut hankkeessa noin 8 kuukauden ajan. Lähtötilanteen ja muutoksen arvioinnissa on hyödynnetty 3X10D-kyselyä sekä kysymyksiä 1) Millä tavoin muutos näkyy arjessasi? 2) Mitä vaikutuksia tällä on ollut hyvinvointiisi? 3) Mikä on mahdollistanut muutoksen, mikä oli ratkaisevaa?

Olen tottunut viettämään aikaa paljon yksin ja aikaisemmin saattoi mennä parikin viikkoa, että en nähnyt muita ihmisiä. Kun tulin mukaan hankkeeseen, aloin saada enemmän ihmiskontakteja muutamien kavereiden lisäksi. Aloin käydä ensin yksilötoiminnassa viikoittain. Aluksi oli vähän outoa lähteä säännöllisesti tapaamisiin, mutta pian huomasin olevani happy, että joku puskee mua elämässä eteenpäin. Olen huomannut, että kotoa lähteminen on helpottanut, kun sitä on tullut säännöllisesti.  Ennen kotoa lähteminen oli ahdistavaa ja siksi välttelin sitä. Nyt pystyn lähtemään kauppaan ja muualle ihmisten ilmoille, vaikka ensin ajattelen, että en jaksa lähteä.

Viikoittaisesta kohtaamispaikkatoiminnasta on tullut minulle tärkeä rutiini. Siitä on tullut syy lähteä pois kotoa ja minulle on ollut tärkeää, että siellä on tekemistä eikä vain istumista.  Aluksi vähän jännitti tulla mukaan, koska se oli uusi juttu enkä tuntenut sieltä ketään. Nopeasti kuitenkin tunsin kuuluvani joukkoon ja nyt odotan, että pääsen sinne viikoittain. On ollut hyvä, että olen saanut myös yksilöllistä tukea eri paikoissa asioimiseen, koska saa henkistä tukea ja pysyy itse rauhallisempana. Kohtaamispaikassa olen saanut syötyä kunnolla, koska kotona harvemmin tulee hyvin syötyä.

Olen saanut hieman lisättyä luottamustani siihen, että asiat voi mennä tulevaisuudessa paremmin. Olen esimerkiksi toiveikas, että pystyn lähitulevaisuudessa kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka aikaisemmat yritykset eivät ole aina onnistuneet niin hyvin. Olen vasta hiljattain tunnistanut, että suurin haaste on ollut motivaation ylläpitäminen. On ollut hyvä pohtia jonkun kanssa yhdessä, miten motivaatiota voisi jatkossa ylläpitää. Kohtaamispaikkatoiminnan myötä olen huomannut, että jaksan motivoitua toimintaan, jos se on mielekästä.

-H

Nuoren valitsema kuva Pixabay

Yhdistämö on nuorten aikuisten osallisuuden sekä työ -ja toimintakyvyn vahvistamiseen tähtäävä kehittämishanke. Kohderyhmänä ovat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat 18–35-vuotiaat oululaiset, erityisesti paljon palveluita tarvitsevat nuoret aikuiset sekä heidän kanssaan työskentelevät. Asiakastyössä hyödynnetään voimavara- ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja osallistavia työskentelytapoja. Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Oulun kaupunki sekä Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.