ODL
Siirry ajankohtaisiin

Kohti itsenäistä elämää

Muutoksia arjessani – Yhdistämö-hankkeen nuorten tarinoita vol. 3

 Yhdistämö on nuorten aikuisten osallisuuden sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen tähtäävä kehittämishanke. Kehittämistyötä toteutetaan osallistaen ja vuorovaikutuksellisin menetelmin. On aika tuoda näkyväksi nuorten tarinoita muutoksista. Teksti on kirjoitettu yhdessä nuoren kanssa tilanteessa, jossa nuori on ollut hankkeessa noin viiden kuukauden ajan. Lähtötilanteen ja muutoksen arvioinnissa on hyödynnetty 3X10D-kyselyä sekä kysymyksiä 1) Millä tavoin muutos näkyy arjessasi? 2) Mitä vaikutuksia tällä on ollut hyvinvointiisi? 3) Mikä on mahdollistanut muutoksen, mikä oli ratkaisevaa?

 Olen saanut enemmän aikaiseksi asioita. Omaan asuntoon muutto ei tunnu enää niin hankalalta. Yksin oleminen ei enää niin paljon ahdista. Aloin katsella omia asuntoja ja ajatus muuttamisesta alkoi vahvistua. Kävin katsomassa yhtä asuntoa ja nyt asiat ovat edenneet siten, että olen muuttamassa omaan asuntoon kesällä. Hommat ovat muutenkin edenneet. Olen liikkunut enemmän kodin ulkopuolella, esimerkiksi kaupassa. Olen myös pystynyt käymään sukulaisten luona kylässä, jossa en ole koskaan aikaisemmin käynyt. En ole ainakaan vuoteen liikkunut juuri oman kodin ulkopuolella lähikauppaa lukuun ottamatta. Kavereita olen tavannut vain siten, että he ovat tulleet luokseni. Hetki sitten kävin kavereideni kanssa yhdessä kaupassa kauempana kodistani, mitä ei ollut tapahtunut aikoihin. Kaverit ovat pyytäneet minua illanviettoihin, mutta ajatus siitä on tuntunut aikaisemmin liian ahdistavalta. Nyt ajattelen, että pystyisin ehkä menemään tällaiseen mukaan, etenkin sitten, kun asun lähempänä kavereita. Näen tällä hetkellä oman asuntoon muuttamisessa monia hyötyjä, jotka tulee helpottamaan arjen asioiden hoitamista.

Vuorokausirytmi on pysynyt paremmin säännöllisenä. Ennen se vaihtui viikoittain ja nyt se pysyy parikin viikkoa normaalina.  Välillä se meinaa kääntyä, mutta saan sen kuitenkin melko pian oikaistua. Unirytmin pysyminen normaalina on vaikuttanut siihen, että mieliala on kohonnut, kun tulee oltua päivällä enemmän hereillä. Olen saanut rohkeutta tehdä asioita, vaikka pelottaa ja ahdistaa.

Motivaationi on noussut vuorokausirytmin ylläpitämiseen. Olen saanut tukea ja kannustusta unirytmin korjaamiseen perheeltä, hankkeen työntekijältä ja muilta työntekijöiltä. Kodin ulkopuolella asioimisesta on keskusteltu hankkeen työntekijän kanssa ja olemme pohtineet, mikä on pahinta mitä voisi tapahtua. Olen tajunnut, että ei ole hengenvaarallista lähteä käymään jossain kodin ulkopuolella. Säännöllisistä tapaamisista on ollut apua.

EK

 

Yhdistämö on nuorten aikuisten osallisuuden sekä työ -ja toimintakyvyn vahvistamiseen tähtäävä kehittämishanke. Kohderyhmänä ovat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat 18–35-vuotiaat oululaiset, erityisesti paljon palveluita tarvitsevat nuoret aikuiset sekä heidän kanssaan työskentelevät. Asiakastyössä hyödynnetään voimavara- ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja osallistavia työskentelytapoja. Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Oulun kaupunki sekä Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.