Kevään ensimmäiset lämpimät päivät hemmottelevat meitä. Monet muuttolinnut ovat saapuneet etelästä pohjoiseen, luonto alkaa hiljalleen vihertämään ja mullan seasta kevään ensimmäiset kukkaset nousemaan pintaan. Keväinen luonto kaikessa muutoksessaan ja kauneudessaan kutsuu meitä nauttimaan ja liikkumaan ulkona.
Luontoon kannattaa suunnatakin, sillä luonnolla on todettu olevan lukuisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Vaikutukset tulevat esille nopeasti, sillä luonnossa ollessamme jo muutamassa minuutissa rentoudumme ja hengityksemme tasaantuu. Viidentoista minuutin luonto-oleilun aikana koholla oleva verenpaine laskee, leposyke tasaantuu, sykevälivaihtelu ja kortisolin määrä syljessä lisääntyy, ja parasympaattinen hermosto aktivoituu. Positiivisia vaikutuksia tulee myös ruuansulatukseen ja rauhasten toimintaan. Lyhyenkin luontoliikkumisen aikana tarkkaavaisuus ja muisti paranevat, ajatukset selkiytyvät, elinvoimaisuus ja energisyys lisääntyvät. (Leppänen & Pajunen. 2017, 21-25.)
Samanaikaisesti kielteiset tuntemukset, kuten ärtyneisyys, masentuneisuus ja ahdistuneisuus vähenevät. Mielen hyvinvoinnin näkökulmasta toistuvilla luontokontakteilla emotionaalinen tasapaino vahvistuu, etenkin henkisesti haasteellisina aikoina. Kuten kaikessa liikunnassa myös luontoliikunnassa säännöllisyys lisää hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Suomalaisessa tutkimuksessa kahdella tai kolmella puolen tunnin luontokäynnillä viikossa on todettu olevan merkittäviä terveysvaikutuksia. (Leppänen & Pajunen. 2017, 21-25.)
Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia etsiessä ei välttämättä tarvitse lähteä kauaksi, vaan luonnon voi löytää hyvinkin läheltä. Keväisen luonnon herääminen voi auttaa luonnon löytämisessä. Voit löytää luonnon kotisi lähellä vihertävistä puiden silmuista ja nurmikosta, lähipuistoista, metsistä, vesistöjen ääreltä, asfaltin läpi tunkeutuvista kasveista, maassa kipittävistä tai ilmasta lentävistä hyönteisistä, taivaan poutapilvistä. Luontoa on siis kaikkialla, ja myös me ihmiset olemme eläinten tavalla osa luontoa.
ODL:n Liikuntaklinikalla on alkanut uusi hanke, Kunnan liikuntaneuvonnasta mieliluontoon. Tavoitteena on lisätä mielen hyvinvoinnin haasteista kärsivien työikäisten luonnossa liikkumista ja näin edistää heidän hyvinvointiaan ja terveyttään, kouluttaa kohderyhmän kanssa toimivia tahoja luontoliikunnan hyödyistä ja puheeksi ottamisesta. Hanke on saanut Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahoituksen. Hanke kestää syksyyn 2026 asti. Hankkeen ensimmäinen ryhmä käynnistyy kesäkuussa ja sinne on parhaillaan ilmoittautuminen käynnissä. Ilmoittaudu mukaan tästä!
Nautitaan ihanasta keväästä ja ihmeellisestä luonnosta!
Katja Vähäkuopus, Mieliluontoon -hankkeen projektipäällikkö ja -työntekijä
Lähteet:
Kunnan liikuntaneuvonnasta mieliluontoon.
Leppänen, M. & Pajunen, A. 2017. Terveysmetsä. Tunnista ja koe elvyttävä luonto. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.