”Penikkatauti” ”syndroma tibialis medialis” on taemman syvän säärilihasaition lihasten ylirasitustila ja siihen liittyvä luukalvon tulehdus. Se on erittäin tyypillinen rasitusvamma juoksijoilla sekä lajeissa, joissa hypitään kovasti. Kyse ei ole pelkästään pienten lasten taudista, vaikka nimi siihen viittaakin.
Penikkatauti oireilee tyypillisimmin kipuna sääriluun sisäsyrjän alakolmanneksen alueella etenkin juostessa, kävellessä ja hyppiessä. Oireilu syntyy kun jostakin syystä lihakset sääriluun takana työskentelevät normaalia enemmän ja joutuvat ylikuormitukselle aiheuttaen säären luukalvoon tulehduksen tai pikkuhiljaa jopa rasitusmurtuman. Jos oireilusta haluaa päästä eroon, on selvitettävä mikä aiheuttaa kyseisten lihasten ylikuormittumisen.
Kuten kaikkien rasitusoireiden taustalta, myös penikkataudin taustalta löytyy useita eri syitä. Tyypillisin on liian nopea kuormituksen lisääminen; voit innostua yhtäkkiä juoksemaan todella paljon, jolloin kudokset eivät ehdi sopeutumaan rasitukseen eli vaatimus lihaksille on suurempi kuin sen hetkinen kapasiteetti. Oireilun syntymiseen vaikuttavat liian suuren yhtäkkisen kuormituksen lisäksi mm. lihastasapainoon ja biomekaniikkaan liittyvät tekijät, kehon rakenteisiin liittyvät syyt esim. nilkan toiminta (”löysä” tai ”jäykkä” nilkka) sekä muut rakenteelliset tekijät lantiosta ja lonkkanivelestä asti. Liikunta-alustalla on myös vaikutusta tällaisen oireilun syntymiseen; joillekin on kivuttomampaa liikkua pehmeällä alustalla (esim. nurmikolla tai pururadalla) ja toisilla taas asfaltti saattaa helpottaa oireilua. Juoksukengät on hyvä myös tarkastaa. Oireilun syyt ovat siis moninaiset ja kun oireilua aloitetaan hoitamaan ja kuntouttamaan tulee selvittää, miksi juuri kyseiselle ihmiselle on tämä rasitusvamma syntynyt.
Penikkataudin hoitaminen aloitetaan luonnollisesti kuormituksen keventämisellä vamma-alueelta, mikä yleensä tarkoittaa taukoa hyppivästä liikunnasta esim. juoksemisesta. Kestävyystreeni voidaan korvata tauon aikana vaikkapa vesijuoksulla tai pyöräilemällä. Lievissä oireissa parin viikon tauotus ärsyttävästä liikunnasta, mahdollisesti kylmähoito ja tarvittaessa jopa kipulääkitys saattaa helpottaa oireilua. Jos oireilu pitkittyy kannattaa hakeutua asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutin kanssa mietitään yhdessä syyt oireilun taustalla ja suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet, jotta oireilu saadaan aisoihin. Jos oireilu alkaa hyvin äkillisesti ja kipu on erittäin voimakasta, on syytä hakeutua ensin urheilulääkärin vastaanotolle.