Maaliskuun 17. päivä käynnistyi rasisminvastainen viikko. Teemaviikko järjestetään vuosittain YK:n rasisminvastaisen päivän 21.3. yhteydessä, ja sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta rasismista sekä kannustaa ihmisiä toimimaan yhdenvertaisuuden puolesta.
Rasisminvastainen työ on tärkeää monista syistä. Jokaisella on oikeus tasa-arvoiseen kohteluun riippumatta ihonväristään, etnisestä taustastaan tai kulttuuristaan. Tällainen työ edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja luo yhteiskunnan, jossa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, työhön ja hyvinvointiin. Rasismi luo jakolinjoja ja konflikteja, kun taas sen vastainen työ vahvistaa yhteisymmärrystä, rauhaa ja kunnioitusta eri ryhmien välillä.
Monimuotoiset ja syrjimättömät yhteisöt ovat myös taloudellisesti vahvempia, sillä kaikilla on mahdollisuus hyödyntää taitojaan ja osaamistaan. Lisäksi rasismi voi aiheuttaa vakavia henkisiä ja fyysisiä haittoja niille, jotka sitä kokevat. Rasismin vastainen työ auttaa ehkäisemään syrjinnän ja vihapuheen aiheuttamia traumoja sekä luomaan turvallisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Avoin ja monimuotoinen yhteiskunta mahdollistaa kulttuurien välisen vuorovaikutuksen, josta syntyy uusia ideoita, taidetta, musiikkia, ruokakulttuuria ja innovaatioita. Rasismin vastainen työ ei hyödytä vain syrjinnän kohteeksi joutuneita, vaan koko yhteiskuntaa – yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja monimuotoisuus luovat paremman maailman kaikille.
Vieraana Iftarilla
Tapasin ystävällisen Ferihan Çolak Yılmazin Oulun kaupungin järjestämillä Järjestömarkkinoilla, jossa esittelin Löydetään yhdessä! -hanketoimintaa sekä työtäni ODL:n projektikoordinaattorina löytävän vanhustyön parissa. Ferihan puolestaan esitteli Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön toimintaa. Keskustelumme myötä huomasimme nopeasti yhteisiä kiinnostuksenkohteita – erityisesti vanhustyön parissa. Fysioterapeuttina Ferihan kohtaa työssään paljon ikäihmisiä ja oli kiinnostunut kuulemaan lisää aiheesta.
Tapaamisemme aikaan Ferihan vietti Ramadan-kuukautta. Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi ja pyhä paaston aika. Hän kutsui minut ja kollegani Matleena Keräsen SKY:n vieraaksi Iftar-tilaisuuteen, joka järjestettiin Sofian seurakuntakeskuksessa.
Mikä on Iftar?
Arabian sana Iftar tarkoittaa ateriaa, joka tarjoillaan auringon laskettua paaston päätteeksi Ramadanin aikana. Muslimit ympäri maailmaa paastoavat auringonnoususta auringonlaskuun, ja päivän päätteeksi kokoonnutaan yhteiselle Iftar-aterialle. Iftar on paljon enemmän kuin pelkkä ruokailuhetki – se on yhteisöllisyyden, kiitollisuuden ja vieraanvaraisuuden juhla. Se kokoaa yhteen perheitä, ystäviä ja joskus myös täysin tuntemattomia ihmisiä.
Iftarille ovat tervetulleita myös ei-muslimit, ja se tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin sekä erilaisiin kulttuurisiin perinteisiin. Oulussa, lumisena lauantai-iltana klo 18.26, paasto päättyi ja kokoonnuimme Sofian seurakuntakeskukseen yhteisen aterian äärelle. Tunnelma oli lämmin ja avoin, ja keskustelut avasivat uusia näkökulmia Ramadanin perinteistä, tavoista ja ruokakulttuurista.
Yhteisöllisyys Iftarilla – henkilökohtainen kokemus
Kun paasto päättyi ja ensimmäiset suupalat nautittiin, tilassa vallitsi syvä kiitollisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne. Oli liikuttavaa nähdä, miten ihmiset jakoivat ruokaa, tarinoita ja naurua keskenään – ilman erottavia rajoja tai ennakkoluuloja. Tapahtuman jälkeen jäin miettimään, kuinka tärkeää on luoda lisää tällaisia kohtaamisia, joissa erilaiset kulttuurit voivat kohdata ja oppia toisiltaan. Iftar ei ollut vain ruokailuhetki – se oli muistutus siitä, kuinka paljon voimme saada, kun avaamme sydämemme uusille kokemuksille ja ihmisille.
Yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden juhla
Kiitos Suomen kulttuurienvälinen yhteisö, kun kutsuitte. Iftarin kaltaisia tapahtumia tarvitaan lisää, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden kohtaamisiin ja vuoropuheluun erilaisten ihmisten välillä. Iftar on kaunis esimerkki siitä, miten yhteinen ateria voi yhdistää ihmisiä ja madaltaa kulttuurisia raja-aitoja.
Jos saat kutsun Iftarille, ota se vastaan ilolla – se on arvokas mahdollisuus oppia uutta, tutustua ihmisiin ja kokea aito yhteisöllisyyden juhla.
Löydetään yhdessä! -hankkeen tavoitteena tukea yksinäisyyttä kokevien ja haastavassa elämäntilanteessa olevien oululaisten, yli 65-vuotiaiden toimijuutta, osallisuutta ja yhteisöllisyyden kokemuksia löytävän työn avulla. Toiminnassa etsitään, ohjataan ja tuetaan ikääntyneitä oululaisia erityisesti heidän tarvitsemiensa kolmannen sektorin toimintojen ja palvelujen pariin. Hankkeen päätoteuttajana toimii Caritas-Säätiö ja osatoteuttajina toimivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sekä Vuolle Setlementti. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).