ODL
Siirry ajankohtaisiin

Tuleeko meille koskaan rauha? — Ajatuksia YK:n päivänä vuonna 2023

Yhdistyneet kansakunnat perustettiin tänä päivänä vuonna 1945 toisen maailmansodan kauhujen yhä jatkuessa. Ensimmäinen virallinen YK:n päivä oli 24. lokakuuta tasan 75 vuotta sitten. Miksi maailmassamme ei ole vieläkään rauhaa?

Yhdistyneiden kansakuntien ensimmäinen peruspäämäärä on edistää rauhaa. Silti ihmiset kärsivät yhä konflikteissa ympäri maailman. Pakolaisten määrä on suurempi kuin koskaan. Viime viikkoina maailmaa on kauhistuttanut erityisesti Palestiinassa äärimmilleen kärjistynyt väkivalta.

Juuri nyt, YK:n päivänä vuonna 2023, Palestiinan tilanne on kestämätön. Viattomiin lapsiin ja ylipäänsä siviileihin kohdistuvat iskut ovat aina väärin. Suurin kysymykseni YK:lle on tänään, miksi Israel on saanut jatkaa siviileihin kohdistunutta väkivaltaa miehittämillään palestiinalaisalueilla jo niin pitkään. Jos todella toivomme rauhaa, on miehitys ja sorto saatava loppumaan.

woman crying in front of a huge pile of rubble

Israel on miehittänyt palestiinalaisalueita vuodesta 1967 asti ja pitänyt yli kahden miljoonan asukkaan Gazan kaistaletta saarrettuna kansainvälisen oikeuden vastaisesti viimeisten 16 vuoden ajan.

Tällä hetkellä jopa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen perustuvan UNICEF:n, maailman vaikutusvaltaisimman lastenjärjestön apu on lähes kokonaan pysähtynyt Israelin saartaman alueen rajalle, vaikka Gazan kaistaleella asuvat noin miljoona lasta tarvitsisivat akuutisti puhdasta vettä, ruokaa ja sairaalahoidon mahdollistavia tarvikkeita.

Ellei konfliktiin ryhdytä nopeasti etsimään todellisia ratkaisuita, on YK epäonnistunut massiivisesti tavoitteessaan luoda tasavertaista ja hyvinvoivaa maailmaa, jossa ihmiset voisivat elää ilman väkivallan ja sodan uhkaa.

wounded baby eating a snack smiling

Kun YK:n kaltaiset isot toimijat pyrkivät rakentamaan vuorovaikutusta kansakuntien välille ja löytämään ratkaisuja koko ihmiskunnan tasolla, tuntuu meistä yksittäisistä ihmisistä, että keinoja rauhoittaa maailman sotatantereita ei juuri ole.

Me voimme kuitenkin nähdä kanssaihmistemme monitasoiset taistelut. On tärkeää avata silmät, ja tunnistaa ihmisen kipu; antaa sille tilaa, joka tunnistaa ja tunnustaa ihmisyyden kaikkialla. Näin voimme pienin askelin olla osa paremman maailman rakentajien rintamaa — edistää vuorovaikutusta ja etsiä yhdessä ratkaisuja.

Kuvat Gazasta: Musa Zanoun / Pexels