ODL
Siirry ajankohtaisiin

Työhyvinvointia edistämässä

Mistä rakentuu sinun työhyvinvointisi? Ehkä merkityksellisestä työstä, hyvistä työkavereista, reilusta esihenkilöstä, hyvästä fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Ehkä vaikutusmahdollisuuksista, työn joustoista, ihanista asiakkaista, selkeästä johtamisesta, kuulluksi tulemisen tunteesta, yhteisöllisyydestä. Listaa voisi jatkaa ja se on jokaisella omanlaisensa.

Työhyvinvoinnin kokonaisuudessa on asioita, joihin voimme itse vaikuttaa, joihinkin tarvitsemme työkavereiden ja työyhteisön tukea, ja on asioita, joille voi vain nostaa hattua ja todeta, että tälle ei juuri nyt voi mitään tehdä. Jos kokonaisuus toimii, voi todeta, että töissä on hyvä olla ja energiaa jää vielä vapaa-ajallekin. Työhyvinvointi heijastuu työntekijään itseensä ja hänen läheisiinsä, työkavereihin ja yrityksen imagoon sekä myös siihen, miten kohdata asiakkaita, lapsia ja nuoria sekä heidän läheisiään. Siksi liikutaan isojen asioiden äärellä.

ESR-rahoitteisessa Tessi- Työhyvinvoinnin edistäminen sijaishuollossa- hankkeessa herätellään Tie hyvinvointiin tapaamisissa työntekijöitä pohtimaan omia voimavaroja ja etsimään ratkaisuja oman työhyvinvoinnin edistämiseen. Toiminta on ryhmämuotoista, mutta yksilökeskeistä – jokainen työntekijä valitsee itse ne asiat, joiden avulla juuri nyt haluaa edistää omaa työhyvinvointiaan.

Hankkeessa kehitetään ja testataan myös uutta työyhteisötason toimintamallia työhyvinvoinnin edistämiseksi. Tavoitteena on, että joku työntekijöistä jatkossa pitäisi esillä työhyvinvointiin liittyviä asioita omassa työyhteisössään. Hankkeessa näille työyhteisön Tsemppareille luodaan materiaalia, jonka avulla he voivat nostaa erilaisia teemoja yhteiseen keskusteluun ja toimintaan. Hankkeessa on muutamia pilotti-Tsemppareita, joiden kanssa toimintaa työstetään, jotta siitä saadaan erityisesti lastensuojelun sijaishuollon yksiköihin sopiva kokonaisuus. Toiminta on herättänyt mukavasti kiinnostusta yrityksissä.

Minna Mettovaara (ODL) ja Tarja Tuovinen-Kakko (Diak) iloitsevat siitä, että Tessi-hankkeessa mukana olleessa Heinäsalmikodissa on työssään viihtyviä työntekijöitä.  Tie hyvinvointiin ryhmissä oli kannustava ja lämmin ilmapiiri.  Osallistujien vahva ammatillinen osaaminen ja pitkä kokemus lastensuojelutyöstä toivat keskusteluihin syvyyttä ja arvokaita näkemyksiä.

Kirjoittajat ovat Tessi – Työhyvinvoinnin edistäminen sijaishuollossa –hankkeen työntekijöitä 

Marja Vanhala, Varpu Wiens, Minna Mettovaara, Tarja Tuovinen-Kakko

Juttu julkaistiin alun perin 30.12.2024 Auta Lasta 2024-2025 -lehdessä.

TESSI-hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja hanketta rahoittavat myös Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr. ja Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy.