Istahda sohvalle, ota mukava asento ja hengitä syvään. Näen sinut.
Mitä tapahtuu, kun sinut nähdään, sinua kannatellaan sekä kannustetaan?
Oletko työssäsi kaivannut joskus tukea ja ajatusten vaihtoa ulkopuolisen ihmisen kanssa? Jatkoon! -hankkeessa tarjosimme yrittäjille juuri sitä, ja paljon muuta. Yrittäjät kokivat voimaantuneensa, ja yritystoiminnan sujuminenkin kehittyi siinä sivussa.
Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, niin myös yrittäjillä. Jatkoon! -hankkeen päätavoitteena oli edistää yksin- ja mikroyrittäjien työhyvinvointia ja jaksamista. Keskeisenä työmuotona oli ratkaisukeskeinen työnohjaus yksilö- ja ryhmätapaamisissa. Vaikutukset ulottuvat myös yrityksen tuottavuuteen ja kilpailukykyyn sekä liiketoiminnan kehittymiseen.
Mitä on työnohjaus?
Työnohjaus on vaikuttava työhyvinvoinnin ja työn tukemisen muoto. Se on ennen kaikkea oivalluksiin ohjaamista. Koulutettu työnohjaaja auttaa tarkastelemaan tilannetta eri näkökulmista ja tukee asiakasta löytämään itselleen sopivia ratkaisuja tilanteeseen.
Työnohjaajat toimivat työelämän näköalapaikoilla ja heillä on laajaa ymmärrystä erilaisista toimialoista, työyhteisöistä ja työelämän ilmiöistä sekä ihmisten johtamisesta, vuorovaikutustilanteista ja työssäjaksamisen haasteista. Työnohjaus tapahtuu luottamuksellisessa vuorovaikutuksessa työnohjaajan ja ohjattavien kanssa.
Yrittäjä ennen yritystä
Jokainen tietää, että täydestä akkupankista saa hyvin virtaa, vajaalla akulla on hitaampaa toimia ja mennä eteenpäin. Yrittäjän arki on usein hektistä ja työ vaatii hyvin moniulotteista osaamista sekä nopeisiin tilanteisiin jatkuvaa reagoimista. Tämä kuluttaa valtavasti energiaa, ja katse voi toisinaan mennä melko kapeaksi omassa uomassa. Katse on usein jo seuraavan tehtävän hoitamisessa, ja kun sivuilta tulee työpöydälle aina uutta hoidettavaa, stressi on tuttu tunne monelle. Mitä tapahtuu, jos pysähdymme ja joku peilaa meille takaisin: katso olet tässä, miltä maailmasi näyttää? Minne olet menossa? Haluatko mennä sinne? Miten voit?
Jatkuva kiireen tuntu ja tehokkuuden tavoittelu sekä onnistumisen paine on monelle yrittäjälle arkipäivää. On luonnollista, että täytyy olla toimelias, ja aivan kuin etunojassa haistella mihin pitää seuraavaksi reagoida. Mitäpä jos rauhoittaisin tahtia aivan kuin pienellä riskillä, ja tarkastelisi tilannetta rauhasta käsin. Näin me teimme Jatkoon! -hankkeen työnohjauksissa. Mitä tapahtui?
Tulokset vetävät hiljaiseksi
Hankkeeseen osallistuneilta yrittäjiltä kerättiin kolmena eri ajankohtana itsearviointia oman työhyvinvoinnin tilasta. Yrittäjät kokivat selkeän muutoksen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kohentumisessa: työssäjaksaminen parani merkittävästi, hallinnan tunne työssä vahvistui ja työnimu sekä -ilo parani. Yrittäjät kertoivat näin:
”Työnilo palasi takaisin. Huomaan, että minähän osaan aika paljon asioita.”
”Ymmärsin, että yritys on tärkeä, mutta minä olen vielä tärkeämpi. Uskallan nykyään laittaa itseni ja itselle tärkeät asiat etusijalle. Liiketoimintakin tuntuu sujuvan paremmin, kun on mistä ottaa.”
”Vertaistuki oli tärkeää. Huomasin, että en ole yksin haasteiden kanssa. Oivaltaminen ryhmässä oli merkityksellistä.”
”Myynti on ollut minulle aina mörkö, ja sain siihen rohkaisua. Ymmärrän nykyään, mitä kaikkea hyvää minussa jo on. Pystyvyysuskoni parani.”
Vuorovaikutteisella oppimisella pitkäkestoisiin vaikutuksiin
Työnohjaajina oivalsimme ja opimme hankkeesta paljon, oli antoisaa päästä yrittäjien viisauden äärelle kurkistelemaan, millaisista ikkunoista he maailmaa katsovat. Pohdimme, mikä tässä hankkeessa oli kantava teema, jonka myötä koettiin onnistumisia ja vahvistumista. Kohtaaminen oli keskiössä. Me tarvitsemme jokainen turvallisia keitaita, niitä nuotiohetkiä, joissa saa levosta käsin tutkita asioita ja kokea yhteyttä muihin ihmisiin.
Puhumme usein liiketoiminnan pyörittämisen parissa tuloksista, jotka yleensä mitataan euroissa. Viisas yrittäjä kyllä pyrkii lähtökohtaisesti kannattavan liiketoiminnan toteuttamiseen, mutta ennen liikkeelle lähtöä on varmistettava, että pyörässä on toimivat renkaat. Yrittäjä on kuin nuo pyörän renkaat: osa isompaa kokonaisuutta, jonka päälle koko systeemi nojaa. Jokainen ymmärtää mitä seuraa, jos lähtee tyhjillä renkailla matkalle. Jonkun aikaa matkanteko voi taittua, mutta auttamatta vanteet vääntyvät, ja jossain kohtaan ollaan tien poskessa rähmällään. Sillä on merkityistä, miten matkaa taitamme, ja millaisia uhrauksia matkalla teemme.
Saimme tässäkin hankkeessa todeta moneen otteeseen, että yrittäjän hyvinvointi ja yrityksen tulokset kulkevat lopulta käsi kädessä. Ei tarvitse osata ja jaksaa yksin, sillä yhdessä pääsee pitkälle — ja onhan se huomattavasti mukavampaa iloita myös onnistumisista yhdessä, ja saada siitä voimavaroja tulevaan. Myös ilolle tulee tilaa, kun huolet ja murheet on ovat tulleet nähdyksi. Lopulta on monia asioita, joihin voimme vaikuttaa. On tärkeää, että energia ja katse kiinnittyy sinne missä on vaikutus mahdollisuuksia. Kannustetaan, kannatellaan ja kohdataan toisiamme. Sitä mekin tässä hankkeessa teimme, ja tulokset puhuvat puolestaan.
Kolme vinkkiä yrittäjän hyvinvointiin:
- ”Yrittäjä ennen yritystä” – kun huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, yrityksesikin voi paremmin.
- Lähesty asioita omien, jo olemassa olevien vahvuuksiesi kautta. Mieti myös, mitä uusia vahvuuksia sinun tarvitsee kehittää.
- Tiedosta mihin et voi vaikuttaa; keskity siihen, mihin voit vaikuttaa.
Lisää tukea yrittäjyyteen ja hyvinvointiin löydät Jatkoon!-hankkeessa tuotetusta Hyvinvoinnin palaset yrittäjän polulla -työkalupakista. Työnohjauksen ja muiden toimintojen tunnelmia on kuvattu hankevideolla. Toimintaan osallistuneen yrittäjän tarinaan pääset tutustumaan Kalevan artikkelista.
Jatkoon! – Jaksamisen tukea, ohjausta ja työhyvinvoinnin polkuja Pohjois-Pohjanmaan yksin- ja mikroyrittäjille -hanke oli ODL:n 08/2021-08/2023 toteuttama, Euroopan sosiaalirahaston (ESR ) rahoittama kehittämishanke, jonka keskeisiä toimintoja olivat työhyvinvointiseminaarit, työnohjaus ja elintapaohjaus.
Artikkelin kuvat: Pexels / Ekaterina Bolovtsova