ODL
Siirry ajankohtaisiin

Liikkuminen osaksi hoitoa – sote-ammattilaiset kouluttautuvat nyt liikkumisesta Pohjois-Pohjanmaalla

Suomessa fyysinen inaktiivisuus on kasvava terveysuhka, joka kuluttaa kansantaloutta ja heikentää elämänlaatua – erityisesti terveydenhuollossa, jossa sen seuraukset näkyvät yhä selvemmin. Liikkumattomuuden kustannukset ovat Suomessa vuosittain 3,2 miljardia ja tästä summasta 214 miljoonan siivu kuluu terveyspalveluiden käyttöön. Väestön ikääntyessä ja terveydenhuollon resurssien kiristyessä liikkumisen edistäminen ei ole vain hyvinvointikysymys, vaan keskeinen ratkaisu palveluiden kestävyyden turvaamiseksi.

Pohjois-Pohjanmaalla vastataan haasteeseen konkreettisin toimin – sote-ammattilaiset kouluttautuvat nyt tuomaan liikkumisen edistämisen osaksi asiakastyötä. Alueella onkin otettu merkittäviä askeleita kohti fyysisen aktiivisuuden lisäämistä niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin myös alan koulutuksessa. Tämä kehitys voi vaikuttaa paitsi terveyteen, myös alueen talouteen ja sosiaalihuoltoon.

Alueella toimiva Liikuttava sote -hanke (osa hallituksen Suomi Liikkeelle -ohjelmaa) on käynnistänyt koulutuksia, joissa sote-ammattilaiset ja sote-alan oppilaitosten opettajat saavat lisää välineitä ja osaamista liikkumisen edistämiseksi asiakastyössään ja siinä, kuinka liikkuminen juurrutetaan sote-ammattilaisen työkalupakkiin jo opinnoista alkaen. Tavoitteena ei ole kouluttaa sote-ammattilaisista liikunnanohjaajia, vaan ennen kaikkea lisätä osaamista ja työkaluja siihen, miten ottaa liikkuminen ja paikallaanolon pysäyttäminen puheeksi asiakaskohtaamisissa. Koulutuksissa käsitellään muun muassa liikkumisen merkitystä terveydelle, liikkumisen suosituksia eri asiakasryhmissä sekä motivoivia toimintamalleja, joiden avulla asiakkaita rohkaistaan liikkeelle. Erityisesti painotetaan sitä, kuinka liikkuminen voidaan yhdistää osaksi terveellistä elämäntapaa sekä muita elintapoja käsitteleviä keskusteluja.

Jo lähes 130 ammattilaista on ilmoittautunut mukaan koulutuksiin, vaikka ne ovat alkaneet vasta helmikuussa 2025. Tämä osoittaa, kuinka suurta kiinnostusta liikkumisen edistäminen herättää sote-sektorilla. Koulutuksen myötä ammattilaiset saavat selkeitä työkaluja ja käytännön esimerkkejä siitä, kuinka he voivat tuoda liikkumisen osaksi asiakaspalvelua ja kannustaa asiakkaita aktiivisemmiksi – sekä ennaltaehkäisevässä että hoidollisessa mielessä.

Liikuttava sote -koulutukset ovat tärkeä askel kohti muutosta. Ne tukevat sote-ammattilaisten osaamista ja auttavat heitä tunnistamaan, kuinka liikkuminen voi tukea asiakkaita niin fyysisessä kuin psyykkisessäkin hyvinvoinnissa. Koulutuksissa käsitellään myös, kuinka sote-ammattilaiset voivat olla avainasemassa, kun pyritään vähentämään inaktiivisuudesta aiheutuvia terveyshaittoja ja kustannuksia.

”Alueella on suuri tarve parantaa sote-ammattilaisten osaamista liikkumisen edistämisessä. Tekemämme yli 180 sote-ammattilaisen osaamistarvekartoitus paljasti, että vain 18 % vastaajista koki saaneensa riittävästi koulutusta liikkumisen teemoista osana tutkintoaan. Tämä on merkittävä havainto, joka osoittaa selkeän puutteen – ja nyt siihen voidaan tarttua”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Saija Tiiro-Tulppo.

”Koulutustemme avulla sote-henkilöstö vahvistaa osaamistaan inaktiivisuuden vähentämisessä. Kun liikkumisen edistäminen juurtuu osaksi asiakastyötä, voidaan kansalaisten hyvinvointia kohentaa ja sitä kautta vapauttaa terveyspalvelut keskittymään kiireellisimpiin tapauksiin – samalla säästetään merkittävästi yhteiskunnan resursseja”, huomauttaa Tiiro-Tulppo.

Tämä kehitys tuo mukanaan valtavan mahdollisuuden: entistä terveempää väestöä, vähemmän terveydenhuollon kustannuksia ja enemmän resursseja akuuttihoitoon. Mikä tärkeintä, se tuo aitoa muutosta ihmisten elämään. Koulutusten avulla liikkumisen edistäminen voidaan tuoda osaksi tulevien ja nykyisten sote-ammattilaisten päivittäistä työtä ja tämä kehitys hyödyttää koko yhteiskuntaa.

”Pohjois-Pohjanmaa voi näyttää suuntaa koko Suomelle. Kun liikkuminen nähdään osana hoitoa, terveyspalveluiden kuormitus kevenee ja ihmiset voivat paremmin. Tämä ei ole vain alueellinen muutos – vaan suunta, johon koko maa voi kulkea. Liikkuminen kun ei ole vain elintapavalinta. Se on tärkeä osa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tulevaisuutta”, muistuttaa Tiiro-Tulppo.

 

Liikuttava sote -hanke vahvistaa Pohjois-Pohjanmaan sote-ammattilaisten osaamista terveyttä edistävästä liikkumisesta. Hankkeen päätoteuttajana on Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr ja osatoteuttajana Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoituksen myöntäjänä on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanketta rahoittavat myös ODL Säätiö ja Diak ammattikorkeakoulu.