ODL aloittaa kevään 2025 aikana uudenlaisen E-TukiHelmi -etäpalvelun kiusaamisväkivaltaa kokeneille 16–35-vuotiaille. Asiakkaat saavat yksilötason ohjausta turvallisesti omassa kotiympäristössään sekä halutessaan tukea vertaisryhmästä. Toiminnassa tehdään myös ennaltaehkäisevää vaikuttamistyötä oppilaitoksissa.
Tavoitteena on, että toiminnan myötä kiusaamisväkivaltaa kokeneen toimintakyky ja hyvinvointi paranevat, ja ihminen pystyy rakentamaan tulevaisuuttaan täysipainoisesti. Lisäksi yhteiskunnallinen tietoisuus kiusaamisväkivallasta ja sen seurauksista vahvistuu, mikä vähentää kiusaamisväkivaltaa.
– Koettu kiusaamisväkivalta aiheuttaa ihmiselle merkittäviä hyvinvoinnin haasteita sekä jopa pysyviä sairauksia, eivätkä vaikutukset useinkaan pääty kiusaamisen loppumiseen. Jopa kolmannes kärsii traumaperäisistä häiriöistä, jotka vaikeuttavat sosiaalisia tilanteita sekä kykyä kiinnittyä opintoihin ja työelämään, kommentoi ODL:n palvelupäällikkö Jaana Ukonaho.
Trauman monenlaisten vaikutusten vuoksi kiusaamisen juurisyytä ei usein tunnisteta palveluissa tai sen käsittelyyn ei ole riittävästi resursseja. Erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret jäävät tukea vaille.
– E-TukiHelmi tarjoaa mahdollisuuden paikkariippumattomaan matalan kynnyksen tukeen, jossa nuori voi käsitellä kiusaamiskokemustaan ja löytää uusia keinoja elää täysipainoista elämää kokemuksensa kanssa, Ukonaho jatkaa.
E-TukiHelmi toteutetaan lahjoittajien ja yhteistyötahojen sekä ODL:n oman rahoituksen avulla. Palvelua tukevat lahjoituksin LähiTapiola Pohjoinen ja Pohjolan OP, ja yhteistyökumppanina toimii myös Kaleva Media. LähiTapiola Pohjoisen tuen avulla toimintaa toteutetaan Keski-Pohjanmaalla, ja Pohjolan OP:n tuki kohdistetaan Lapin alueelle, erityisesti Tornioon ja Rovaniemelle.
Kuka tahansa voi tukea toimintaa lahjoittamalla ja auttaa nuoria selviytymään kiusaamisväkivallasta: odl.fi/lahjoita
Pohjoissuomalaisista nuorista
- 23,9 % kokee syrjintää vapaa-ajalla tai koulussa.
- 19,1 % joutuu koulukiusaamisen uhriksi tai kiusaa
- 29,3 % ei saa apua, kun sitä tarvitsee
- 37,2 % kokee sosiaalista ahdistuneisuutta
(THL kouluterveyskysely 2023)
Lue lisää E-TukiHelmestä.
Lisätietoja:
Palveluvastaava Piritta Pietilä-Litendahl
p. 050 312 6345
piritta.pietila-litendahl@odl.fi
Palvelupäällikkö Jaana Ukonaho
p. 050 312 5755
jaana.ukonaho@odl.fi