Reippaat liikkeet herättelevät lempeästi vielä aikaisesta aamusta unisia osallistujia. Keho lämpenee liikeratoja avatessa, ja mieli valmistautuu pulahdukseen kirpaisevan viileään veteen. Kasvoilla on havaittavissa jännittynyttä hymyä. On aika jokaviikkoisen aamupulahduksen ammattitaitoisen talviuintikonkari Maarit Sihvosen ohjauksessa.
Syksyisen kauniissa auringonnousussa Kunnan liikuntaneuvonnasta mieliluontoon -hankkeen kylmäuintiryhmä on tekemässä alkulämmittelyä Tuiran uimarannalla. Toistakymmentä innokasta pulahtajaa liittyy kylmässä vedessä rauhallisesti lipuvien ankkojen joukkoon. Iloinen puheensorina täyttää rannan. Osa pulahtaa nopeasti, osa jää kiireettömästi hetkeksi veteen rauhoittelemaan hengitystään ja nauttimaan viileän veden virkistävästä vaikutuksesta. Takaisin pukuhuonetta kohti kävellessä palaute osallistujilta on samansuuntaista; ”Olipa ihanan virkistävää!” ja ”Tuntuipa mahtavalta!”.
Kiireetön hetki nopeatempoiseen arkeen
Ohjaaja Maarit kertoo, ettei Tuiran uimarannalla koskaan tarvitse yksin pulahtaa. Kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Suomen Ladun vuonna 2021 teettämän tutkimuksen mukaan talviuintia harrastaa vuosittain 13 % aikuisista suomalaista ja 9 % haluaisi kokeilla sitä (Suomen Latu, 2024). Pulahdus itsessään on myös hyvin lyhytkestoinen ja sen voi siksi helpommin ujuttaa osaksi kiireistäkin arkea.
Mikä saa nämä osallistujat kerta toisensa jälkeen palaamaan kylmäuinnin pariin?
Mielipulahdus-ryhmämme osallistujilla ei suurilta osin ole aiempaa kokemusta kylmässä vedessä uimisesta. Suurin osa osallistujista aikoo jatkaa harrastusta säännöllisesti. Osa kertoo ryhmän loppupalautteessa kroonisten kiputilojen helpottaneen, osalla unenlaatu on parantunut. Molemmat vaivat vaikuttavat luonnollisesti myös mielialaan. Kylmäaltistuksen tiedetään myös lievittävän esimerkiksi vaihdevuosioireita ja kuukautiskipuja (Campbell, 2024). Osa kertoo, että vesi ikään kuin karkottaa arkipäiväisiä huolia ja murheita ja tuo läsnäolevaksi hetkeen. Vahvoja kokonaisvaltaisia vaikutuksia siis! Ja mikä voikaan olla kylmäpulahduksen ennaltaehkäisevä vaikutus ajatellen esimerkiksi mielenhyvinvointia.
Kylmäuinnin monipuoliset hyödyt
Kelan tilastojen mukaan mielenterveyden häiriöt ovat jo suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava syy, koska työelämä on muuttunut jatkuvasti kognitiivisesti kuormittavammaksi. Kaikki mielenterveyden häiriöt eivät kuitenkaan johdu työstä, vaan myös työn ulkopuolisesta kuormituksesta. Sitä voivat nykyään aiheuttaa esimerkiksi ahdistus sodasta Euroopassa ja ilmastonmuutoksesta, huoli taloudellisesta pärjäämisestä tai haasteet yhdistää työ- ja perhe-elämä (KELA, 2023).
Suomessa toteutettu pilottitutkimus kylmäuinnin vaikutuksista mielenterveyteen taas osoitti tutkimukseen osallistuneiden masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden vähentyneen ja koetun mielialan nousseen merkittävästi kylmäuinnin avulla (Suomen Latu, 2023). Mielenhyvinvointiin pyritään positiivisesti vaikuttamaan myös Mieliluontoon -hankkeessa, jossa luontoliikunnan eri muodot ovat tarkastelun alla sekä luontoliikuntaryhmissä, että yksilöohjauksissa.
Talviuimarin muistilista:
- Ota aina kaveri mukaan pulahtamaan tai hakeudu suositulle talviuintipaikalle, jossa et ole yksin. Tällöin pulahdus on sinulle turvallisempaa.
- Muista alkulämmittely ennen kylmään veteen pulahdusta.
- Pidä päässä pipoa. Kokemuksesta voit tehdä miellyttävämmän myös pukeutumalla uintitossuihin. Saatavissa on myös neopreenikäsineitä pitämään kädet lämpimämpänä.
- Keskity rauhalliseen hengitykseen. Kylmässä vedessä olet läsnä kehon ja mielen tuntemuksissa ja huomaat ehkä arkisten asioiden kaikkoavan mielestä, kun keho viestii kylmäshokista. Vedessä ei tarvitse oleilla kauaa, lyhytkin pulahdus tuo positiivisia vaikutuksia.
- Pulahduksen jälkeen huomaat hengityksen tasaantuvan, kehon rentoutuvan ja lämmön palaavan. Syke ja verenpaine palautuvat stressittömään tilaan. Lihasvärinä kertoo kehon lämmöntuotannon aktivoitumisesta. Tulet tietoisemmaksi mielihyvähormonien vaikutuksesta ja saatat tuntea mahdollisten kiputilojen lieventyvän
- Pukeudu lämpimästi ja halutessasi nauti lämpimästä juotavasta.
Kunnan liikuntaneuvonnasta mieliluontoon -hankkeen tavoitteena on lisätä mielenhyvinvoinnin haasteita kohtaavien työikäisten luonnossa liikkumista ja näin edistää heidän hyvinvointiaan ja terveyttään. Hanke toteutetaan 1.3.2024–30.9.2026. Se saa Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.
Lähteet:
Campbell, D. (2024). Cold-water swimming eases menopause and menstrual symptoms, study finds. The guardian. https://www.theguardian.com/society/2024/jan/25/cold-water-swimming-eases-menopause-and-menstrual-symptoms-study-finds
Suomen Latu (viitattu 10.10.2024) https://www.suomenlatu.fi/ulkoilu/talviuinti/tietoa-ja-historiaa-talviuinnista.html
Suomen Latu (8.12.2023) https://www.suomenlatu.fi/etusivu/kylmauinnista-apua-mielenterveyteen.html
KELA (23.11.2023) https://www.kela.fi/ajankohtaista/5806579/perinteisten-kansantautien-osuus-pitkista-sairauspoissaoloista-on-enaa-kolmasosa-aiemmasta