ODL
Siirry ajankohtaisiin

Ihmisoikeudet ja traumasensitiivisyys

Ihmisoikeudet ovat universaaleja oikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, kansallisuudesta tai uskonnosta. Ne luovat perustan tasa-arvolle, vapaudelle ja ihmisarvon kunnioittamiselle. Kun ihminen kohtaa elämässään erilaisia vaikeuksia ja mahdollisesti traumatisoiviakin kokemuksia, myös hänen ihmisoikeutensa voivat tulla rikotuiksi.

Trauma voi syntyä esimerkiksi kaltoinkohtelun, vainon, sodan tai syrjinnän vuoksi. Tällä hetkellä maailmassa on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan enemmän pakolaisia kuin koskaan aiemmin. Yli 70 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan sotaa, vainoa ja konflikteja. Yhteiskunnassamme esiintyy lisäksi paljon erilaista tuen tarvetta eikä tarvitsemaansa apua ole aina mahdollista saada ainakaan niin nopeasti kuin olisi toivottavaa ja inhimillistä.

Traumaattisten kokemusten kokonaisvaltaiset vaikutukset

Traumaattiset kokemukset voivat ymmärrettävästi heikentää ihmisen kykyä luottaa muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Traumaattisen kokemuksen takia ihminen voi kokea myös arvottomuutta ja syyllisyyttä. Hän voi kyseenalaistaa omia oikeuksiaan ja omaa arvoaan maailmassa. Kun voimavaroja on vähän, omia oikeuksiaan ei usein enää jaksa itse puolustaa. Aina niitä ei enää edes tunnista. Onkin tärkeää toimia traumasensitiivisesti eli huomioida se, mitä ihminen on aikaisemmin kokenut ja millä tavoin kokemukset ovat häneen vaikuttaneet ja vaikuttavat mahdollisesti edelleen. Kun ymmärrämme, millä tavoin trauman vaikutukset ilmenevät nykyhetkessä, voimme alkaa rakentamaan luottamusta ja edistämään toipumista oikeudenmukaisella ja yksilöä kunnioittavalla tavalla.

Psyykkinen selviytymiskyky on monen tekijän summa

Ympäristö, jossa elämme ja yksilölliset ominaisuutemme vaikuttavat siihen millaiset lähtökohdat meillä on elää oikeuksiemme mukaista elämää. Onko meillä elämässämme läheisiä tai tukiverkostoa, joilta saamme kannustusta ja tukea erilaisten haasteiden kohdatessa? Millainen on resilienssimme eli psyykkinen selviytymiskykymme ja joustavuutemme, joka auttaa meitä palautumaan kokemastamme stressistä? Millaisia selviytymistä tukevia keinoja, vahvuuksia ja voimavaroja meillä on? Myös turvallisuuden kokemus vaikuttaa siihen, millaisiin asioihin keskitymme ja millaisia huomioita teemme. On merkityksellistä, että pyrimme vahvistamaan turvallisuuden tunnetta kohtaamalla muut arvostavasti ja kunnioittavasti. Ihmisen tulee tulla kohdatuksi kokemuksensa kanssa ilman vähättelyä.

Ihmisoikeuksien tukeminen on tietoista toimimista

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen ei tulisi olla vain ylös kirjattuja periaatteita, vaan meidän tulisi aktiivisesti pyrkiä ymmärtämään ja tukemaan niitä ihmisiä, joiden oikeuksia on loukattu tai jotka ovat vaarassa tulla loukatuksi. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan tukea ihmisoikeuksien toteutumista omassa toimintaympäristössään luomalla turvallisen tilan, jossa jokainen voi tuntea osallisuutta ja tulla kuulluksi. Voimme jokaisessa arjen kohtaamisessa pyrkiä olemaan aidosti läsnä ja toisen ihmisen rinnalla. ODL pyrkii toiminnallaan edistämään ihmisoikeusjulistuksen mukaisten arvojen toteutumista. Toimimme kanssakulkijana ja äänenä heille, joiden oikeudet ovat yhteiskunnassamme vaarassa jäädä toteutumatta.

Traumakuntoutus, KITU (Kidutettujen kuntoutus) tarjoaa yksilö- ja ryhmäkuntoutusta. Kuntoutuksessa vahvistetaan toimintakykyä arjessa, edistetään kotoutumista ja ennaltaehkäistään syrjäytymistä. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Lue toiminnasta lisää täältä