ODL
Siirry ajankohtaisiin

Ruoka on taikaa – se kasvattaa, tukee ja vahvistaa

Lapsiperheiden ruokavalion laatu on viime vuosikymmenten aikana kehittynyt parempaan suuntaan ja enemmistö lapsiperheistä voi ravitsemuksellisesti hyvin. Sanotaan, että ruoka on polttoainetta, nautinnon lähde ja jaksamisen kulmakivi. Nämä pitävät täysin paikkansa myös lasten kohdalla.

Ruoka kasvatuksen tukena

Ruokaan ja ruokailuun liittyvät asiat tarjoavat monia mahdollisuuksia, joilla lapsia työssään kohtaavat ammattilaiset voivat tukea vanhempien kasvatustyötä. Terveellinen ruoka, säännöllinen ruokarytmi ja oikeiden ruokailutapojen omaksuminen tukevat lapsen kehitystä. Kulttuuritoimen järjestämät eri kulttuureihin ja ruokakulttuureihin liittyvät tapahtumat avartavat näkökulmia, tuovat ihmisiä yhteen ja vahvistavat moninaisuuden hyväksymistä. Varhaiskasvatuksessa opetetaan ja tuetaan perheitä terveyttä edistävään ruokarytmiin ja ruokakasvatukseen. Kunnan liikuntatoimi voi vinkata hyvistä välipaloista harrastusten lomassa ja muistuttaa hyvästä janojuomasta eli vedestä, jonka kunnan ympäristötoimi takaa meille joka päivä. Seurakunnat tukevat perheitä yhteistyössä kunnan ja järjestöjen kanssa. Järjestöt tukevat ruokaan liittyvissä teemoissa, kuten arjen ja talouden suunnittelussa, ideoinnin sekä luotettavan tiedon jakamisessa.

Tunnetko itse oman kuntasi alueella ravitsemuksen parissa työskenteleviä kunnan, jonkun järjestön tai seurakunnan työntekijöitä? Tiedostatko itse oman kuntasi ravitsemuksen piirissä työskenteleviä ammattilaisia kunnasta, järjestöistä ja seurakunnasta? Voisiko hyödyntää vanhempainilloissa esimerkiksi Marttaliiton osaajia tai ateriapalvelun ammattilaista päiväkodin yhteisen ruokakasvatuksen suunnittelussa? Kohde-hankkeen ravitsemuskoulutuksissa oli osallistujia 19 eri kunnasta Pohjois-Pohjanmaalta vahvistamassa ravitsemuksellista osaamistaan. Palaute oli positiivista ja osallistuneet kokivat saaneensa uutta näkökulmaa työhönsä! Toivottavasti tämä poiki uusia yhteistyön paikkoja ja ideoita omaan työhön.

Puistoruokailut lapsiperheiden tukena

Kesäkuussa 2024 Pohjois-Pohjanmaalla järjestettiin lapsiperheille puistoruokailuja; Kempeleessä kunnan ja seurakunnan yhteistyönä ja Oulussa useamman yhteistyötahon kanssa. Puistoruokailuissa oli myös liikunnallista ja musiikillista ohjelmaa lapsiperheille. Tämä on loistava esimerkki kunnan sisäisestä yhteistyöstä ja eri teemojen yhdistämisestä! Puistoruokailut olivat suosittuja ja edistivät matalalla kynnyksellä lapsiperheiden ravitsemusta sekä liikkumista kulttuurin säestyksellä. Voisiko vastaavaa järjestää sinun kunnassasi? Voisiko samantyyppistä tapahtumaa kokeilla? Uskoisin, että Kempele ja Oulu antavat mielellään lisätietoja tapahtumasta ja sen koordinoinnista.

Monipuolinen ruoka vahvistaa lasta

Tutkimusten mukaan lapsen ruokavalion laatu heikkenee, kun hän siirtyy syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Tulevana terveydenhoitajana toivoisin, että katse suunnattaisiin pienten lasten lautaselle kasvisten, marjojen, suolan ja sokerin suuntaan. 4-vuotiaista lapsista vain 40 % syö päivittäin jotain kasvista, marjaa tai hedelmää. 2-vuotiaden lasten suurimpia sokerin lähteitä ovat mehu, jogurtti ja muut makeutetut maitovalmisteet ja makeiset. Tällä on yhteys myös lasten suun hyvinvointiin- reikiintymisen kannalta kriittisin ikä on juuri 0,5–2-vuotiaat, kun lapsi siirtyy samoihin ruokatapoihin kuin muu perhe. Eniten suolaa saadaan leivästä, joka onkin helppo välipala, mutta voi salakavalasti tuoda ruokavalioon liikaa suolaa.

Arjen helpoin tapa vähentää ruokavalion kompastuskiviä on hyödyntää Sydänmerkki-tuotteita. Sydänmerkki-tuotteita on tarjolla nykypäivänä laidasta laitaan, kuten vegeruuista pakastevihanneksiin, voit katsoa tuotteita tästä Sydänliiton nettisivuilta.

Lapsen ravitsemuksen tukeminen

Varhaiskasvatuksessa ja kunnan ateriapalveluissa tehdään loistavaa työtä lasten ravitsemuksen eteen. Tutkimusten mukaan alle kouluikäiset lapset saavat yli 60 % suositusten mukaisista hyvistä ravintoaineista päiväkodista. Esimerkiksi hiilihydraatit tukevat lapsen aivojen toimintaa ja edistävät lapsen kasvun kehitystä, erilaiset proteiinit tukevat lapsen kudosten kasvua ja elimistön toimintaa. Hyvät rasvat ovat elinehto lapsen hermoston kehitykselle. On olemassa useampia keinoja ja työkaluja lasten ravitsemuksen tukemiseen. Varhaiskasvatuksessa ravitsemusta voidaan käsitellä esimerkiksi ”Tatu ja Patu Syömään!” -kirjan tai erilaisten laulujen kautta. Leikit ja pelit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Vinkkejä löydät Kohde-hankkeen ”Hyvän ravitsemuksen työkalut!”-koulutuksesta, jonka materiaalit löydät www.kohde.diak.fi– nettisivulta.

KOHDE-hanke vahvistaa lapsiperheiden kanssa työskentelevien Pohjois-Pohjanmaan kuntien, järjestöjen ja seurakuntien ammattilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamista sekä monialaista yhteistyötä. Hanketta rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto. Päätoteuttajana toimii Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä osatoteuttajana ODL Liikuntaklinikka. Hanke on käynnissä 1.11.2023–31.10.2025.

Kirjoittajat

Milla Dahl, projektityöntekijä, Kohde-hanke

Saija Tiiro-Tulppo, projektikoordinaattori, Kohde-hanke