Useimmille kodista poistuminen töihin, kouluun tai kauppaan ja sieltä harrastuksiin, on helppoa. Puhelimella soittaminen sujuu helposti. On kuitenkin ihmisiä, joille pelkästään omasta kodista poistuminen on hankalaa. Puhelin nähdään ahdistavana välineenä varsinkin, jos täytyy soittaa jokin virallinen puhelu esimerkiksi Kelaan tai lääkäriin.
Tällöin voidaan puhua sosiaalisten tilanteiden jännittämisestä. Mikä voisi toimia apuna tilanteessa, kun on vaikeaa lähteä vaikkapa hoitamaan asioitaan kaupungille – ilman, että jännittää liikaa?
Minä voin varmasti kertoa perheelle tai ystäville asiasta. Pohdimme, miten kotioven saisi avattua helpommin ja lähdettyä ulos ihmisten pariin. Se vaatii tahdonvoimaa tiettyinä päivinä, kun ei jaksaisi edes lähikauppaan lähteä. Ajattelen, että mitä kaikki muut ihmiset ovat minusta mieltä. He kaikki varmasti arvostelevat takkiani, ja tiedän, että en juuri tänään tehnyt hienoa kampausta. Itselläni sosiaalisten tilanteiden jännitys on vähentynyt, kun pääsin töihin ODL:n viestintäassistentiksi. Saan rutiinia arkeen ja ihmisten kohtaaminen helpottuu päivä päivältä enemmän, kertoo Paikka auki -ohjelman työntekijä Mari Luttinen.
Yhdistämö auttaa arjen haasteissa
Haluaisitko sinäkin rutiinia arkeen ja ihmisten kohtaamista viikoittain tai silloin kuin sinulle sopii?
Tällainen paikka voisi olla ODL:n Yhdistämö-toiminta. Toiminnassa tuetaan yksilöllisesti 18–35-vuotiaita nuoria sekä nuoria aikuisia.
Yhdistämö järjestää maanantaisin ODL Solmussa ohjattua matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa. Toimintaan osallistuminen tuo rytmiä arkeen ja helpottaa sosiaalisissa tilanteissa selviytymistä ja harjaantumista. Osallistujille tarjotaan mahdollisuutta ohjattuun yhdessäoloon, keskusteluun, kahvitteluun ja lauta- ja konsolipelien pelaamiseen. Kohtaamispaikassa nuoren on mahdollista keskustella myös yksin ohjaajan kanssa mieltä askarruttavista asioista.
Kohtaamispaikkatoiminnan lisäksi nuorelle on tarjolla yksilöohjausta. Näissä keskusteluissa tapaamisilla keskitytään syvemmin nuoren vahvuuksien ja voimavarojen kartoittamiseen. Tapaamisessa voidaan pohtia, kuinka nuorta aktivoidaan hoitamaan arjen asioita, kuten Kelassa asiointia tai lääkäriajan varaamista. Pääsääntöisesti yksilöohjauskäyntejä on 2–4 kertaa kuukaudessa. Tapaamiset ovat tavallisesti ODL:n toimitiloissa, ja ohjaajilla on mahdollisuus jalkautua myös kotikäynneille.
ESR:n ja Oulun kaupungin kehittämishanke
Yhdistämön toiminta alkoi kehittämishankkeena elokuussa 2020 ja päättyi huhtikuussa 2023. Päärahoittajana toimi Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja osarahoittajana Oulun kaupunki sekä hanketoteuttajat ODL ja DIAK.
Yhdistämö-toimintaa jatkettiin syyskuussa 2023 LähiTapiola Pohjoisen ja ODL:n rahoituksella. Toimintaan osallistuneet nuoret ovat kokeneet erityisesti saaneensa tukea juuri sosiaalisissa tilanteissa pärjäämiseen, ja toiminta on vahvistanut heidän hyvinvointiaan. Nuoret ovat päässeet poluillaan eteenpäin muiden toimintojen ja palvelujen piiriin Yhdistämön jälkeen. Tammikuusta 2024 lähtien Yhdistämö on jatkunut ODL:n omana toimintana.
Lue lisää: Yhdistämö – yksilöllistä tukea nuorille aikuisille – ODL
Lisätietoa Paikka auki -ohjelmasta: Etusivu – Paikka auki (paikka-auki.fi)