Ruoka on yksittäisissä kotitalouksissa merkittävä kuluerä. Ruokavalintamme ovat yhteydessä mm. sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, syöpäsairauksien ja muistisairauksien riskiin. Ruoalla on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Nämä aiheuttavat sekä yksilölle että yhteiskunnalle merkittäviä terveydellisisä haasteita ja taloudellisia kustannuksia.
Ruoasta leikkaamalla pystymme parantamaan terveytemme lisäksi sekä omaa että yhteiskunnan taloudellista tilannetta. Seuraavassa onkin ravitsemusterapeutin ehdotuksia leikkauskohteiksi. Listan ehdotukset eivät ole tärkeysjärjestyksessä, eivätkä talouden, terveyden tai ympäristön kannalta välttämättä kaikkein merkityksellisimpiä.
- Suklaasta, karkeista ja sipseistä vähentämällä näet välittömän säästön lisäksi ehkä pienemmän hammaslääkärilaskun. Lisäksi pienennät lihomisen riskiä.
- Vähennä juuston ja leikkeleiden käyttöä. Ne ovat lähes aina ravitsemuksellisesti tarpeettomia ja sisältävät usein runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Rahallinen säästösi vuositasolla voi olla merkittävä.
- Korvaa kasvihuoneissa talviaikana tuotetut kasvikset juureksilla. Esim. kurkun ravintosisältö on mitätön verrattuna porkkanan, lantun tai punajuuren ravintosisältöön. Ympäristö kiittää ja voit säästää myös rahallisesti.
- Kaukaa kuljetetut pensasmustikat voit korvata kotimaisilla marjoilla. Itse poimimalla saat marjojen terveyshyötyjen lisäksi luontoliikuntaa. Läheltä poimittujen marjojen aiheuttama ympäristökuorma on pienempi kuin kaukaa kuljetettujen marjojen ja hedelmien.
- Jätä pullotetut vedet ja muut juomat kauppaan. Juo niiden asemesta ehkä maailman parasta, lähes ilmaista hanavettä. Vesipullojen kuljettaminen tehtaista rekoilla kauppoihin kuormittaa ympäristöä.
- Käytä riisin asemesta ohraa. Henkilökohtaista säästöä tästä välttämättä ei tule, mutta ympäristö hyötyy, koska riisin viljely kuluttaa paljon vettä. Lisäksi riisi tuodaan meille toiselta puolelta maapalloa.
- Leikkaa leivonnaisista. Edullisemman ja usein ravitsemuksellisesti paremman vaihtoehdon saat leipomalla itse peruspullaa.
- Korvaamalla osan lihasta kotimaisilla härkäpavuilla tai kalalla pienennät mm. syöpäriskiäsi.
- Pienennä ruokahävikkiä. Vuositasolla syötäväksi kelpaavaa ruokaa menee kotitalouksissa roskiin noin sadan euron edestä.
- Vaikka pikaruokaravintolassa syöminen edistääkin pienyrittäjien taloutta ja sitä kautta tuo veroeuroja yhteiskunnalle, sinulle usein toistuvat ravintolavierailut voivat olla terveydellisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.
Tarvitsetko tukea ravitsemukseen liittyvissä asioissa? Tutustu ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutin palveluihin.