– Olispa kiva jos saataisiin jotenkin hyödynnettyä ODL:n Solmu-kahvilaa meidän toiminnassa, totesi Tiina alkuvuodesta ja siitä se idea lähti. Päätimme laittaa pystyyn hävikkiruokakahvilan, jonka nimesimme Prikkakahvilaksi.
Lähtiessämme suunnittelemaan kahvilaa, pyöri mielessä monia kysymyksiä: Mitä toiminnalla tavoitellaan? Kenelle kahvila on suunnattu? Miten kahvilaa tehdään näkyväksi? Pian selväksi kävi, että haluamme luoda aidon kahvilakokemuksen taloudellista niukkuutta kokeville ja samalla lisätä kahvilassa kävijöiden tietoutta kiertotaloudesta ja ylijäämäruoan monipuolisesta hyödyntämisestä.
Kahvilan käytännön toteutusta ja ohjelmaa lähdimme suunnittelemaan yhdessä Prikan vapaaehtoisten kanssa. Prikka kiertoon -hengessä luontevalta tuntui, että kahvilasta tiedottaminen kohdennetaan ruoka-apua etsiville. Toukokuun alussa löysimmekin itsemme Oulun vapaaseurakunnan esiintymislavalta mikrofonit kädessä markkinoimasta kahvilaa perjantain ruokajakelun noin 170 kävijälle. Uusi ja jännittävä kokemus sekin!
Ensimmäinen Prikkakahvila keräsi kävijöitä kuulemaan kierrättämisen uusimmista tuulista
13.5. koitti vihdoin ensimmäinen kahvilakerta. Olimme tarkoituksella valinneet kahvilapäiväksi perjantain, koska Oulun vapaaseurakunnan ruokajakelu järjestetään samaisena päivänä muutaman korttelin päässä Solmu-kahvilasta, ja näin ollen ruoka-apua etsivien olisi helppo tulla piipahtamaan kahvilla ennen ruokajakelua tai sen jälkeen.
Tarjoiltavat oli valmistettu ja pakattu valmiiksi Prikkakeskuksella. Prikka-auto ajoi kahvilan pihaan ja toi tarjottavat. Onneksemme keskukselta oli löytynyt pikareita, joihin vapaaehtoistemme valmistama hedelmäsalaatti saatiin näyttävästi esille.
Jännityksellä odotimme, tuleeko kahvilaan ketään. Ensimmäisen kahvilakerran suosio ilahdutti ja hämmästyttikin, sillä lopulta kävijöitä oli 42! Olimme saaneet Kiertokaarelta asiantuntijan vieraaksemme kertomaan kierrättämisestä, ja osa kävijöistä olikin tullut kahvilaan varta vasten kuulemaan aiheesta.
Kahvilassa kävi kova puheensorina ja kokemuksia jaettiin. Moni kävijöistä ilahtui mahdollisuudesta päästä piipahtamaan keskustassa kahvilla. Rahojen ollessa tiukassa menoja täytyi karsia, eikä kahviloissa raaskittu juurikaan käydä.
Hyvän kokemuksen jälkeen on helppo hymyillä
Kahvilan sulkeuduttua huokaisimme helpotuksesta. Kaikki oli mennyt hyvin ja uskoimme, että olimme onnistuneet luomaan rennon ja aidon ilmapiirin ensimmäisellä kahvilakerralla. Upeat vapaaehtoisemme olivat huolehtineet kahvilan pyörittämisestä kuin ammattilaiset konsanaan.
Hymyissä suin lähdimme kahvilasta viikonlopun viettoon. Aurinko paistoi ja ulkona tarkeni jo ilman takkia!
Kirjoittajat: projektikoordinaattori Anna Olsen ja projektityöntekijä Tiina Parkkinen.
Kirjoittajat työskentelevät Prikka kiertoon 2023-2025 -hankkeessa, joka kehittää ylijäämäruoan hyödyntämisen toimintaa Oulun seudulla. Hanke edistää samalla työllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa sekä kehittää uusia osallisuuden muotoja.