ODL
Siirry ajankohtaisiin

Hyötyruoka haltuun — tutustumassa Prikka kiertoon -toiminnan logistiikkakeskukseen

Kävin vierailemassa hyötyruuan logistiikan mullistaneessa Prikkakeskuksessa. Näin, kuinka saapuvat elintarvikkeet purettiin, laatikot pakattiin ja jakeluautot lähtivät jakamaan hyötyruokaa eteenpäin ympäri Oulua.

Lokakuinen syysaurinko paistaa, kun Prikka kiertoon -toiminnan projektikoordinaattori Anna Olsen ja minä ajamme Kaukovainiolle logistiikkakeskukselle. Ulkona on Prikkakeskuksen pakettiauto odottamassa, että pääsee jakamaan hyötyelintarvikkeita ympäri Oulua.

Ulkoa löytyvät tavaroiden lastauspaikat. Keskukselta lähtee myös eläimille hyötyelintarvikkeita: hedelmiä, porkkanoita, leipää.

pöydällä laatikoissa elintarvikkeita

Anna esittelee minulle logistiikkakeskusta, kertoen samalla, millaista toimintaa Kaukovainiolla on ja millaista työtä hankkeessa tehdään.

Sisälle tultaessa on oikealla heti toimistotilat hankkeen työntekijöille ja vasemmalla pöytiä sekä tuoleja. Niiden ääressä voi pelata lautapeliä tai syödä vaikka eväitä. Tämän jälkeen alkavat hyllyt, joita on muutama. Niistä löytyy muun muassa siivoustarvikkeita, lemmikeille pantoja ja hihnoja sekä esimerkiksi kastikkeita, kahvia ja kaakaota.

kahvipaketteja hyllyllä

Kahvittelemme Annan kanssa ja seuraamme liittyy myös juuri toiminnassa aloittanut projektityöntekijä Tiina Parkkinen. Töitä tehdään rennossa hengessä. Vapaaehtoiset pitävät välillä ruokataukoa, kun rullakot ja laatikot on purettu ja elintarvikkeet pakattu lähtemään autokuljetuksilla eteenpäin. Ihana nähdä, miten hienot tilat ovat ja miten ihmisillä on halu auttaa toisia! Varsinkin tällaisena aikana, kun esimerkiksi ruoka on kallista. Jokainen keskukselle tuleva saa myös olla oma itsensä.

Prikka kiertoon -toiminnassa ruuat, leivät tai hedelmät ruokakaupasta eivät mene roskiin tai kaatopaikalle, vaan ne toimitetaan Kaukovainiolle Prikkakeskukseen, josta ne jaetaan eteenpäin eri puolille Oulua. Paikkoja voivat olla muun muassa erilaiset järjestöt, kuten Nuorten Ystävät, ja myös seurakunnat.

siivoustarvikkeita laatikoissa hyllyillä

Keskuksen sisällä jatketaan matkaa ja vastaan tulee työntekijöiden ruokailutila, jossa on pöydät. Keskuksen ”sydämenä” toimivat pitkät pöydät, joiden päällä esimerkiksi kaupoista tulevat elintarvikkeet puretaan, lajitellaan ja pakataan jatkamaan matkaa.

Toivottavasti tällaisia hyötyruuan logistiikkakeskuksia syntyisi muuallekin niin isoimmille kuin pienimmillekin paikkakunnille. Keskuksissa voisi järjestää myös esimerkiksi ruokakursseja aina jokaiseen vuodenaikaan sopivalla teemalla. Kaukovainion tiloissa on jo ammattilaiskäyttöön tarkoitettu keittiö, joka tullaan ottamaan tulevaisuudessa käyttöön.

hedelmiä ja marjoja laatikoissa

Lisätietoa Prikka kiertoon -toiminnasta löydät täältä.

Uutisen Prikka kiertoon -toiminnan jatkumisesta pääset lukemaan tästä.

Prikka kiertoon 2023-2025 -hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Hankkeen osatoteuttajia ovat Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä ja Oulun kaupunki. Hanke toteutetaan ESR+ -rahoituksella sekä toteuttajien omarahoituksella.