ODL
Siirry ajankohtaisiin

ODL ja Työterveyslaitos yhteistyössä — haasteena yrittäjien aivokuorma

Työterveyslaitoksella on tutkittu aivotyötä jo yli 10 vuoden ajan. Alueemme yrittäjät ottivat asiantuntijoiden tuen erittäin lämpimästi vastaan.

Ouluun kokoontui 15. maaliskuuta parikymmentä motivoitunutta osallistujaa yksin- ja mikroyrittäjille suunnattuun aamiaistapahtumaan, jonka aiheena oli aivoista huolehtiminen. Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden alustus käsitteli kognitiivista ergonomiaa.

  • Tieto- ja palveluyhteiskunnassa psyykkinen kuormitus nousee usein merkittävään rooliin fyysisen puolen jäädessä vähäiseksi. Aivokuorman merkkejä ovat esimerkiksi pätkivä muisti, hiipunut työteho, tunteiden hallinnan haasteet, keskittymisvaikeudet sekä fyysiset ja psyykkiset stressioireet, kuten uupumus, mielenterveyden ongelmat sekä sydän-, tuki- ja liikuntaelinvaivat.
  • Eräitä merkittävimpiä kuormitustekijöitä ovat työn keskeneräisyys ja keskeytykset. Koska huomion suuntaamisen vaihtelu tapahtuu nopeammin kuin ajatusten siirtäminen aiheesta toiseen, ei multitaskaus lisää tehokkuutta. Sen sijaan se nostaa stressihormoni kortisolin määrää. Keskittymistä voi kuitenkin tukea automaattisella toiminnalla, kuten kävelemällä tai neulomalla palaverin aikana.
  • Aivokuorman hallitsemiseksi on hyvä keskittyä yhteen vaativaan tehtävään kerrallaan, lukea viestejä vain rajattuina aikoina, ajoittaa ajatustyö virkeään aikaan ja varata aikaa palautumiselle taukojen sekä työpäivien pituuden rajaamisen muodossa.

Tapahtuman työpajaosiossa pienryhmät pohtivat tarkemmin aivotyöstä palautumista, jolloin tärkeäksi tekijäksi nousi yrittäjän omien rajojen määritteleminen. Keskittymistä käsiteltäessä ideoitiin työelämän digipaastoa. Ajankäytön hallinnasta yrittäjät totesivat olevansa hyvin pitkälle itse vastuussa, ja hyödyntävänsä verkostojensa sekä työntekijöidensä vahvuuksia ajankäytön tehostamisessa. Myös palauttavan oman ajan varaamiseen kiinnitettiin huomiota. Tapahtumaa summasi ajatus pientenkin muutosten kertautuvista vaikutuksista.

Yrittäjä, huolehdi aivoistasi! -tapahtuman järjestäjinä toimivat ODL:n Jatkoon!– sekä Työterveyslaitoksen Ketterät ja hyvinvoivat yritykset -ESR-hankkeet.