ODL
Siirry ajankohtaisiin

Sydämessä yhdenvertaisuus ja moninaisuus: ODL vankkumattomana syrjimättömyyden takana

ODL:n olemassaolon ytimessä on ihmisyyden arvostaminen kaikessa moninaisuudessaan. Arvopohjassamme näkyvät vahvasti yhdenvertaisuus ja tasa-arvo; ihmisläheisyys ja oikeudenmukaisuus. Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen on osa jokapäiväistä toimintaamme.

käsiä ja kahvikuppeja pöydällä

Siksi olemme myös näkyvästi mukana Syrjinnästä vapaa alue -kampanjassa. Kyseessä on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen kampanja, jonka avulla me osallistuvat organisaatiot kerromme selkeästi sitoutumisemme syrjimättömyyden periaatteeseen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista.

Kampanjan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto Fimu, Vammaisfoorumi, Ihmisoikeusliitto, Seta, Nuorisoyhteistyö Allianssi ja oikeusministeriö. Syrjinnästä vapaita organisaatioita on ilmoittautunut mukaan jo tuhansia ympäri Suomen. Edustettuina on laajasti eri toimialaoja, kuten kirjastoja, poliisilaitoksia, oppilaitoksia, ministeriöitä, eri alojen järjestöjä ja yrityksiä sekä tapahtumaorganisaatioita.

blurry people walking outside

  • Kohdeltiinko minua eri tavalla äsken kahvilan kassalla kuin toisia?
  • Epäilen, että minua ei valittu työhön ikäni takia.
  • Miksi jumpparyhmässä minulle ei haluta puhua ja suljetaan ulkopuolelle?

Julistautuminen syrjinnästä vapaaksi on symbolisena eleenä yksi askel yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta. Sen lisäksi, että organisaatiomme tilat on näkyvästi merkitty syrjinnästä vapaiksi, syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden merkitys korostuu tärkeänä osana kaikkea toimintaamme. Jotta pystymme entistä paremmin puuttumaan syrjintään, häirintään tai kiusaamiseen, teemasta on keskusteltu ja siihen on kouluttauduttu myös osana koko henkilöstöä osallistavia tilaisuuksia, esimerkiksi Erätauko-menetelmää apuna käyttäen.

Ihmisyyden upeaan moninaisuuteen saadaan uusia näkökulmia henkilöstön yhteisissä tapahtumissa myös tulevana talvena. Työntekijöidemme on aina mahdollista ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön. Haluamme tarjota arvokasta työtä tekeville tiimeillemme jatkuvaa tukea ja työkaluja yhdenvertaisuustyöhön.

Haluamme sanoa niin selvästi kuin mahdollista: Tämä on syrjinnästä vapaa alue.