ODL
Siirry ajankohtaisiin

Solmuilla on monia merkityksiä

Vuosi lähenee loppuaan ja väistämättä ajatuksissa vilahtelee kuluneen vuoden tapahtumat.

Kulunut vuosi on ollut tapahtumarikas monella tapaa, ja olen saanut olla työni puolesta monessa mukana. Vuosi on pitänyt sisällään uuden oppimista, entisten työtehtävien päättämistä ja uuden aloittamista, heittäytymistä, uusia oivalluksia ja iloa, mutta myös epävarmuutta, turhautumista ja huolia. Vuoteen mahtuu myös paljon merkityksellisiä kohtaamisia asiakkaiden, työtoverien ja yhteistyökumppanien kanssa.

scissors and sewing machines

Kulunutta vuotta varjostaa myös tilanteiden kriisiytyminen kotimaassa ja maailmalla. Uutisissa näemme paljon huolta ja inhimillistä kärsimystä: taloushuolia, ilmastoahdistusta, sodan pelkoa ja vaikeuksia saada itselle tai perheelleen tukea. Ei ole ihme, jos olo on välillä toivoton ja tulevaisuus näyttää synkältä. Ajatukset voivat olla niin solmussa, että se suorastaan lamaannuttaa. Solmut eivät välttämättä aukea hetkessä, mutta toisen ihmisen tuella selvittäminen on mielekkäämpää. Tänä vuonna olen saanut olla aukomassa solmuja, mutta yhtä lailla olen saanut apua omien solmujeni kanssa.

Solmut kuuluvat elämään; niiden aukominen voi auttaa löytämään uusia ratkaisuja ja toisaalta solmujen avulla voimme sitoa asioita ja ihmisiä vahvemmin yhteen. Uudessa työtehtävässäni palvelukoordinaattorina saan olla vahvistamassa yhteyksiä organisaation sisällä ja virittämässä uusia yhteyksiä talon ulkopuolelle. Pääsin syksyn aikana tutustumaan syvällisemmin yksikkömme toimintaan ja vaikutuin siitä, miten monipuolista osaamista talon sisältä löytyy. Yhteisenä erityisosaamisena näyttäytyi kyky kohdata ihminen myös vaikeina hetkinä ja kyky luoda toivoa tulevaan.

two people working on something with a sewing machine

Kulunutta vuotta pohtiessani olen erityisen tyytyväinen siihen, että saan olla osa yhteisöä, jossa tuemme ihmisiä myös haastavina aikoina. Teemme ODL:ssä työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen, jotta kaikilla olisi oikeus hyvään elämään ja kaikki apua tarvitsevat tulisivat kohdatuiksi. Pyrimme paikkaamaan palvelujärjestelmän aukkoja ja kehittämään uudenlaisia toimintamalleja, silloin kun kuulemme ja näemme, että jokin vaatii kehittämistä. Olemme silmät ja korvat avoinna, kun asiakkaamme kertovat arjestaan. Toimimme viestin välittäjinä, jotta myös haastavassa asemassa olevat saavat äänensä kuuluville.

Yksilöiden lisäksi tuemme yhteisöjä ja katsomme laajemmin kokonaisuuksia. Tunnistamme asiakkaidemme arkea haastavia rakenteita ja yhteisvaikutuksia eri yhteisöjen välillä. Teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa muuttaaksemme rakenteita. Teemme työtä sydämen viisaudella inhimillisesti, mutta samalla vaikuttavasti moninaista asiantuntijuutta hyödyntäen. Suurinta asiantuntijuutta ODL:ssa kuitenkin on tasaveroisena ihmisenä rinnalle asettuminen. Tule sellaisena kuin olet – on talon yhteinen slogan ja se pätee niin asiakkaisiin kuin työntekijöihin. Välillä nauretaan yhdessä, mutta myös surut ja huolet sallitaan. Yhdessä valonpilkahdukset huomaa helpommin.

two women working on a piece with a sewong machine

Etenkin näinä aikoina tarvitaan ihmisiä, jotka aukovat umpisolmuja ja toisaalta liittävät ihmisiä yhteen solmien kestäviä rakenteita. Tiivisti solmittu kudelma päästää läpi valon, mutta kestää ja kannattelee.

Valoa ensi vuoteen!

Saana