ODL
Siirry ajankohtaisiin

Pyöräilyn hyödyt kesällä käyttöön

Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa. Se kehittää niin hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä kuin alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Ota pyöräilyn hyödyt käyttöön kesällä!

Pyöräily haastaa sopivasti tasapainoa ja koordinaatiota.  Pyöräily on erinomainen laji myös liikuntaa aloitteleville, koska rasitusta voi säätää oman kunnon mukaan ja se on maltillista nivelille. Pyöräily on myös hyödyllistä, sillä siinä yhdistyy mainiosti paikasta toiseen siirtyminen ja liikunta ympäri vuoden. Jos haluaa kehittyä pyöräilijänä, on hyvä vaihdella lenkkien pituutta ja rasitusta. Sähköpyöräily sopii pidemmille lenkeille ja työmatkoille.

Pyöräillessä reisilihakset tekevät suurimman työn, joten niiden rasittaminen nostaa nopeasti sykettä, tehostaa hengitystä ja kuluttaa runsaasti energiaa. Tästä syystä on tärkeä, että liikkuu ja pyöräilee vain terveenä. Jos liikunnan yhteydessä ilmenee esim. sydän- tai hengitystieoireita, poikkeavaa väsymystä, tuki- ja liikuntaelinoireita tai jos on epäselvyyttä nykyisiin sairauksiin tai lääkityksiin liittyen, on hyvä olla yhteydessä liikuntaan perehtyneeseen terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pyöräily, kuten muukin säännöllinen liikunta, pienentää mm. riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen sekä auttaa painonhallinnassa. Etenkin niska-hartia- ja alaselkävaivojen välttämiseksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ajoasentoon.  Lisäksi pyöräily muun liikenteen keskellä vaatii panostusta turvallisuuteen ja liikennesääntöihin. Kallovammat ovat pyöräilijän kannalta kaikkein vaarallisimpia ja suojakypärän käytöstä niiden estämisessä on selvää näyttöä.

Tiellä liikkuminen on yhteispeliä, joten joustavuus, ystävällisyys ja varovaisuus liikenteessä on tärkeä kaikkien pitää mielessä.

Tsekkaa vielä tämä lista – jos nämä kohdat toteutuvat, olet varmasti valmis pyöräretkelle!

 • Pyöräilen aina kypärä päässä
 • Lähden vain terveenä urheilemaan
 • Huomioin sairauteni ja niihin liittyvät lääkitykset, kun mietin pyöräretken rasittavuutta ja kestoa
 • Olen yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, mikäli minulla ilmenee liikunnan yhteydessä
  • sydänoireita esim. rytmihäiriöitä tai rintakipua
  • hengitystieoireita esim. hengenahdistusta
  • yleisoireita esim. poikkeavaa väsymystä
  • tuki- ja liikuntaelinoireita esim. kipua nivelissä tai lihaksissa tai niskahartiaseudun vaivoja
  • tai jos minulla on epäselvyyttä nykyisiin sairauksiin tai lääkityksiin liittyen esim. kipulääkitys
 • Olen muistanut tarkistaa pyöräni kunnon, jotta pyöräretki onnistuu ilman haavereita
 • Lähden pyöräilemään, jotta kuntoni kohenee ja mieli virkistyy

Hyvää ja turvallista pyöräilykesää kaikille!