ODL
Siirry ajankohtaisiin

Olisiko hetki aikaa puhua laihduttamisesta?

Laihduttaminen ja siihen liittyvät haasteet ovat puhuttaneet ihmisiä jo iät ja ajat. Nyt on tilaisuus päästä kuuntelemaan asiantuntijoiden ajankohtaisia luentoja painonpudotuksesta sekä sen tuomista haasteista ODL Liikuntaklinikan ravitsemuskoulutuspäivässä tammikuussa 25.1.2024.

ODL Liikuntaklinikka, ravitsemuskoulutuspäivä, kuvituskuva.

Tutustu luennoitsijoihin sekä heidän aiheisiin

Markku Savolainen on Oulun yliopiston sisätautiopin emeritusprofessori. Hän hoiti 90-luvun lopulla myös Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professuuria. Tutkimustyön aiheena on ollut 70-luvulta lähtien lipidien ja erityisesti HDL-kolesterolin aineenvaihdunta ja genetiikka. Runsaan kymmenen vuoden ajan hänen työryhmänsä on kehittänyt ja tutkinut digitaalista elämäntapaohjausmenetelmää, Onnikkaa. Se on ainoa elintapaohjauksen digi-menetelmä, joka tutkimuksessa on todettu auttavan metabolisen oireyhtymän paranemista. Onnikka on nyt otettu käyttöön usealla hyvinvointialueella lihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen ehkäisyyn.

Satu Jyväkorpi on ikääntyneiden ravitsemuksen asiantuntija ja työskennellyt Helsingin yliopistossa, Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa ja järjestöpuolella ikääntyneen ravitsemukseen liittyvissä hankkeissa ja tutkijana. Liikunta ja ravitsemus ovat tärkeitä ikääntyneen toimintakyvyn ylläpidossa. Luennossa arvioidaan näyttöä siitä, hyötyykö ikääntynyt painonpudotuksesta ja missä tapauksessa se tulisi kysymykseen.

Janne Hukkanen on ollut sisätautiopin professori Oulun yliopistossa vuodesta 2019. Nykyiset kiinnostuksen kohteet ovat vierasaineita aistivan PXR-reseptorin metaboliset vaikutukset ja digitaalisen elämäntapamuutosapuvälineen kehittäminen lihavuuden hoitoon sekä lihavuuden lääkehoito. Aiheena koulutuspäivässä on lihavuuden lääkehoidon päättymiseen liittyvät haasteet.

Rasmus Isomaa on kehityspsykologian dosentti ja psykoterapeutti. Hän johtaa Pohjanmaan hyvinvointialueen Fredrika-klinikan toimintaa. Rasmus toimii myös Syömishäiriöliiton ja Pohjoismaisen syömishäiriöyhdistyksen puheenjohtajana. Luennolla Rasmus pohtii syömishäiriön syntymekanismeja sekä laukaisevia tekijöitä, erityisesti laihduttamisen roolia. Rasmus esittää, sekä kliinisestä että tutkimusnäkökulmasta, vastauksia kysymykseen: altistaako laihduttaminen syömishäiriölle?

ODL Liikuntaklinikka, ihmiset ruokapöydän ääressä, kuvituskuva.