ODL
Siirry ajankohtaisiin

ODL kansainvälisessä vaikuttamistyössä Eurodiaconia-verkostossa

Eurodiaconia on sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoavien, diakonisen arvopohjan jakavien toimijoiden verkosto 32 Euroopan maasta. Yhteisenä tavoitteena on rakentaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta koko Euroopassa. ODL osallistui verkoston vuosittaiseen yleiskokoukseen, joka järjestettiin 25.–28. huhtikuuta Helsingissä.

ODL panostaa paikallisen ja valtakunnallisen työn lisäksi toimintaan myös kansainvälisessä mittakaavassa, arvojen ja vision mukaisen yhteiskunnallisen muutoksen edistämiseksi. Toimitusjohtaja Mikko Lapolan mukaan ODL on arvostettu yhteistyökumppani, joka on tasaisen varmasti vakiinnuttanut jalansijaansa myös eurooppalaisen vaikuttamisen kentällä.

On tärkeää, että myös kaukana suurimmista keskuksista asuvien eurooppalaisten ääni kuuluu yhteistyötä suunnittelevissa ja toteuttavissa pöydissä ja tukee visiota ihmisten hyvinvoinnista haastavinakin hetkinä myös pohjoisimmassa Euroopassa. ODL pitää huolta, että arvot ihmisläheisyys, oikeudenmukaisuus, vaikuttavuus ja edelläkävijyys pysyvät mukana kansainvälisessä diakoniayhteistyössä.

Toivoa horisontissa: oikeudenmukainen, diversiteettiään arvostava Eurooppa

Vuoden 2023 yleiskokouksen teema oli vapaasti suomentaen toivoa horisontissa: eurooppalaista luottamusta, solidaarisuutta ja diversiteettiä diakoniatyöllä rakentaen (Horizons of Hope – building a Europe of trust, solidarity and diversity through diaconal work) – korostaen yhteisen jälleenrakennuksen merkitystä maailmaa monella tasolla polarisoivien kriisien keskellä.

Tapahtumapäivien ohjelma rakentui pala palalta ensin teoriapohjalle ja hyvien käytänteiden jakamiselle, vuoropuhelulle suomalaisten päätöksentekijöiden kanssa, sitten työpajatyöskentelylle sekä vierailuille helsinkiläisten toimijoiden parissa. Verkostossa arvostettiin erityisesti pääsyä esimerkiksi päiväkeskusten ja korvaushoidon arkeen sekä kahvikupin ääressä vertaisena keskustelua marginaaliin työnnettyjen ihmisten kanssa, heidän tulevaisuuden toiveitaan ja tarpeitaan kuullen. Voimme olla varmoja, että tapahtuman aikaansaamalla yhteistyöllä on vaikutusta tulevaisuudessa!

Lisätietoa löytyy suomeksi Eurodiaconia-verkoston sivuilta. Viimeisimmästä vuosikokouksesta voi lukea lisää englanniksi tästä linkistä.