ODL
Siirry ajankohtaisiin

Kiitokset auttajille konfliktien seksuaaliväkivallan uhrien tukena

Tänään 19. kesäkuuta vietetään YK:n kansainvälistä päivää seksuaalisen väkivallan poistamiseksi konflikteista.

Seksuaalinen väkivalta on vaikea ja siksi hyvin vaiettu aihe, oli kyse sitten karmeasti kansainvälisten tilastojen kärkisijoja hipovasta perheväkivallan kierteestä Suomessa tai äärettömän julmana sodankäynnin muotona käytettävästä systemaattisesta, usein erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvasta kehollisesta häpäisemisestä maailman eri kolkissa.

Jälleen tänä keväänä, kun kidutustrauman kokeneille maahanmuuttajille kuntoutuspalveluita tuottava traumakuntoutuksemme (KITU) järjesti alan verkostotapahtuman, saimme huomata, kuinka vaikealta jopa median edustajille oli tarttua tärkeään, mutta erittäin sensitiiviseen aiheeseen. Onneksi niin KITU meillä, kuin monet muutkin kidutus- ja sotatraumatisoituneiden kuntoutuksen parissa työskentelevät toimijat ympäri Suomen tekevät jatkuvaa työtä sen eteen, että esimerkiksi sotaa paenneet äidit lapsineen saavat kokemuksiinsa räätälöityä traumakuntoutusta. Julkisten resurssien rajallisuuden vuoksi sodankäyntiin liittyvän seksuaalisen väkivallan kaltaiset marginaaliset ilmiöt ovat erityisen leimallisesti kolmannen sektorin aluetta.

Vertaistukea traumakuntoutuksen ammattilaisille tarjonneessa tapahtumassa syvennyttiin seksuaaliväkivaltaa kokeneiden kriisihoitoon sekä trauman aiheuttaman kroonisen häpeän huomioimiseen terapiatyössä. Asiantuntijapuhujina saimme kuulla kriisi- ja traumapsykoterapeutti Heli Heinjokea, joka toimii kriisityön kehittämispäällikkönä Raiskauskeskus Tukinaisessa, sekä psykoterapeuttina (VET), EMDR- työnohjaajana ja psykiatrisena sairaanhoitajana vaikuttavaa Jarno Kataistoa.

Kesälomien korvalla on tapana summata vuoden ensimmäistä puoliskoa ja kiitellä työyhteisöä ansiokkaista suorituksista. Olen päässyt tehtävieni kautta tutustumaan moneen uraauurtavaan ratkaisuun erilaisten yhteiskunnallisten aiheiden parissa. Päivän teema mielessäni haluan kuitenkin juuri nyt käyttää hetken kiittääkseni erityisesti traumakuntoutuksen ammattilaisia ympäri Suomen. Toivotan teille kaunista ja rentouttavaa kesää!

Traumakuntoutuksemme (KITU) toiminnasta lisätietoa täältä.

translucent b&w pictures of human body parts layered on top of each others

Kuvat: Pexels / Mariana Montrazi, Laker, Cottonbro Studio, Pixabay