ODL
Siirry ajankohtaisiin

Kesäntorkku

On iltavirkkuja, aamuvirkkuja ja kokopäiväntorkkujakin kuulemma. Sitten on vielä harvinainen laji, jonka nimi on kesäntorkku. Lajille tyypillisesti kesäntorkut osaavat olla tekemättä suunnitelmia kesälle, olla vain ja tehdä, mitä milloinkin mieleen juolahtaa. Nukkua pitkään ja ottaa päiväunet.

Kuunnella lintujen laulua läpi pitkän kesäyön, tai istua laiturinnokassa veden liplatusta katsellen. Lähteä spontaanisti torille, ystävän kanssa puutarhakahville  tai lasten kanssa Lapin vaellukselle. Tai olla vaikka kotona sisäilemässä, somea selailematta. Nauttia Suomen suvesta sellaisenaan, sääskineen, kuurosateineen ja satunnaisine hellejaksoineen, ihan vain omalla parvekkeella tai lähipuistossa. Ja tämä kaikki ilman huonoa omaatuntoa.

Kissa auringossa, kuvituskuva.

Tunnetko sinä kesäntorkkuja? Laji on ilmeisen harvinainen täällä Pohjolassa. Johtuneeko se meille vuosisatojen aikana äidinmaidosta ja isänhiestä kertyneestä tiedosta – on ollut pakko puuhata koko kesä, jotta turvataan tulevan pitkän talven ruoka ja lämpö. Vai luterilainen luonteenlaatummeko saa meidät suorittamaan, pakottaa pätemään kesät talvet ilman taukoa tai hetken huokaisua. Myös Suomen lyhyt kesä ja siitä kaikki irti-ajattelu voi estää meitä vain olemasta – pitää mennä, tehdä ja kokea mahdollisimman paljon.

Voisiko torkkuilua opetella, vai onko se sisäsyntyistä? Ainakin nettivalmentajat ovat huomanneet tässä markkinaraon. Lähtisinkö hiljaisuuden retriittiin tai opiskelisinko tuntemaan itseni ja oikean tavan hengittää oikein valmentajan opissa? Torkkuilun opettelemisestakin on tehty suorittamista. Ehkä suorittaja ja suunnittelija -tyyppi voisi kysellä rennon olemisen vinkkejä torkulta.  Harjoittelun voisi aloittaa muutaman minuutin jaksoina – olemalla vain.

Palautumisen ammattilaiset sanovat, että kesäloman tavoitteena on ladata sopivasti akkuja syksyä ja talvea varten. Onko niin, että kesäntorkku on sitten talvenvirkku? Palautumisen keinot ovat tietysti jokaisella omansa. Osa palautuu puutarhassa puuhastellessa, osa riippumatossa makoillen.

Hyvää kesää meille erilaisille palautujille!

ODL Liikuntaklinikka