ODL
Siirry ajankohtaisiin

Kevein mielin kesään — hyvinvointi ja palautuminen lomalla

Kesälomakausi on jo pyörähtänyt käyntiin ja useimmilla loma vähintäänkin kolkuttelee oven takana. Viimeistään nyt onkin siis aika höllätä ja aloittaa laskeutuminen lomafiiliksiin.

Jos suinkin mahdollista, viimeinen viikko tai ainakin viimeiset työpäivät on hyvä aikatauluttaa astetta rennommiksi, jotta lomalle jäädessä työasiat voi hyvin mielin unohtaa ja keskittyä vain itselle merkityksellisiin asioihin. Entä jos tämän päivän palaverin sijaan suuntaisittekin työkavereiden kanssa jätskikioskille ja siirtäisitte työasiat suosiolla syksyyn?

Mistä hyvä ja palauttava loma sitten syntyy? Yhtä oikeaa reseptiä onnistuneeseen lomaan tuskin on olemassa. Samanaikaisesti kun toinen meistä haluaa reissata ympäri Suomea tai jopa maailmaa, niin toinen vannoo mökkilaiturilla löhöilyn nimeen ja kolmas suuntaa erämaavaellukselle. Lomalta onneksi löytyy tilaa niin aktiiviselle tekemiselle kuin laiskottelullekin. Tärkeintä lienee, että loma on juuri pitäjänsä näköinen ja poikkeaa riittävästi tavallisesta työarjesta. Yhden vinkin kuitenkin antaisin kiireisen työvuoden jäljiltä: jätä loma-ajalle aikaa mennä juuri sinne, minne mieli haluaa. Uppoudu hetkeksi niihin lapsuuden fiiliksiin, kun koko kesäpäivä oli aikaa tehdä mitä vain halusi.

Loma on myös mahtava tilaisuus oppia uutta. Entä jos tämän kesän tavoitteesi olisikin oppia laiskottelemaan ja tylsistymään? Hylkää rohkein mielin arkea aikatauluttavat kalenterit, kellot ja muut härpäkkeet. Unohda alati piippaavat ruudut ja laita kännykkä kesälomalle. Lomalla voit antaa itsellesi luvan rentoutua ja olla tavoittamattomissa. Maailma todennäköisesti jatkaa entisellä tai jopa paremmalla mallillaan, vaikka unohtaisitkin päivittää lomakuvat someen tai et useampaan tuntiin reagoisi harrastusryhmien aikataulukyselyihin.

Lomalla on aikaa huoltaa työvuoden rasittamaa mieltä ja kehoa myös liikkumalla. Työssä kuormittunut mielesi ja kehosi kiittävät, kun pitkinä, valoisina ja aikatauluttomina päivinä suuntaat uimaretkelle, metsäkävelylle tai vaikkapa järvelle soutelemaan. Kaikki liike on meille hyväksi, joten puutarhan rapsuttelu, polttopuiden teko tai vaikkapa saunaveden kantaminen on kehosi kaipaamaan liikettä. Kesä on hyvää aikaa myös ylittää itsensä, siis rennoissa fiiliksissä. Entäpä jos pyytäisit perheen tai ystävät mukaan ja kokeilemaan jotain aivan uutta? Voisiko teidän juttunne olla vaikkapa sup-lautailu, minigolf tai seikkailupuistossa kiipeily?

Ihan pian on aika uppoutua loman viettoon, mutta vielä ennen lomaa on hyvä varmistaa henkilöstön työkunto myös loman jälkeiselle ajalle. Varaa aika Liikuntaklinikan asiantuntijoille ja auta työyhteisösi kohti hyvinvointia.

Työhyvinvointi – ODL Liikuntaklinikka

Mukavaa, aurinkoista ja jäätelön makuista kesää!